Ημερίδα με θέμα «Hellas to the Moon» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) και υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Νίκου Παππά.

Κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού της αποστολής ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΛΔΟ και NASA πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των εταιρειών, που υπέβαλαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, αναφέροντας διεξοδικά τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της κάθε πρότασης.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο υπουργός 'Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ο πρόεδρος του ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΔΟ Θανάσης Πότσης, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ Γιώργος Μαντζούρης.

Παππάς: Ενα μεγάλο εθνικό εγχείρημα της εξερεύνησης της Σελήνης

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, στον χαιρετισμό του είπε ότι «αισθανόμαστε υπερήφανοι που η χώρα ανεβαίνει το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό σκαλί, από το οποίο θα εκκινήσει το μεγάλο εθνικό εγχείρημα της εξερεύνησης της Σελήνης στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝASA.

Ένα χρόνο από τη δημιουργία του ΕΛΔΟ, είμαστε σε θέση να οραματιζόμαστε το διαστημικό μέλλον της χώρας, όχι με αποσπασματικές εφαρμογές και δράσεις, αλλά συντεταγμένα, καταφέρνοντας να τοποθετήσουμε τη χώρα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμο εταίρο».

Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «η Ελλάδα τα προηγούμενα έτη δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική για το διάστημα. Σήμερα έχουμε δρομολογήσει και εκκινήσει πολλαπλές δράσεις ως μέρος μιας γενικότερης σχεδιασμένης εθνικής ολιτικής.

«Δημιουργούμε προϋποθέσεις για συμμετοχή της χώρας μας στις αποστολές της ΝΑSΑ»

Με τις ενέργειες του υπουργείου μας και του ΕΛΔΟ διασφαλίσαμε την ενασχόληση της χώρας με όλα τα επίπεδα του διαστημικού χώρου: υλοποιήθηκε το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων για τα μεσαία ύψη, διασφαλίσαμε την εθνική τροχιακή θέση με τους δορυφόρους Hellas Sat 3 και 4. Πλέον, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας στις αποστολές της ΝΑSΑ στη Σελήνη.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι ενέργειες αυτές είναι μια παρακαταθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις επόμενες γενεές σε μια χώρα, η οποία ανακτά το βηματισμό της, έχει βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης».