Η αξιολόγηση των φακέλων των Σχεδίων Βελτίωσης απασχόλησε τεχνική συνάντηση που συγκάλεσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, με στόχο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εξέταση των συνολικά 1.244 αιτήσεων στήριξης που έχουν υποβληθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας και αφορούν επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Στη συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Ευθύμιο Τσιατούρα Προϊστάμενο της Μονάδας Β της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕΦΑΠΑΑ) ενημέρωσαν το προσωπικό και τους αξιολογητές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και των ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην εξέταση των αιτημάτων και την ένταξή τους στο Υπομέτρο 4.1 – Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν υποβληθεί 1.244 αιτήσεις από παλαιούς και νέους αγρότες στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Ο προϋπολογισμός των υποβληθέντων φακέλων αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι τα Σχέδια Βελτίωσης συνιστούν ένα επενδυτικό εργαλείο που διατίθεται για τους παραγωγούς, προκειμένου να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν επενδύσεις οι οποίες σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενίσχυση επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε εγκαταστάσεις, αλλά και γενικές δαπάνες ενώ το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση από 50 έως 60%.

Η αρχική πίστωση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 28,5 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια για αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού, ώστε να ενταχθεί το σύνολο των αγροτών που θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσει η αξιολόγηση των προτάσεων, ώστε να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του προγράμματος και εν συνεχεία να διεκδικηθούν επιπλέον πιστώσεις για τους επιλαχόντες.