Ο Πατρινός ηθοποιός, Σωτήρης Δούβρης, που φέτος είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στο σήριαλ του Ant1 "Η Επιστροφή" βρίσκεται αυτήν την περίοδο, μετά τις διακοπές του Πάσχα, σε περιοδεία. 

Η παράσταση "12 Ένορκοι" στην οποία παίρνει μέρος, με αρκετή επιτυχία, κάνει περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου και ξεκίνησε το ταξίδι της αυτό από την Σύρο. Το νησί που έχει πίσω του μία πλούσια πολιτιστική ιστορία, με μία πόλη την Ερμούπολη που είχε γνωρίσει μία σχεδόν παράλληλα οικονομική ακμή με την Πάτρα λόγω του λιμανιού της, αλλά και του εμπορίου της. 

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα πιο ζωντανό που συνδέει την Πάτρα με την Ερμούπολη και την Σύρο. Το Δημοτικό τους Θέατρο Απόλλων. Το δικό μας φτιάχτηκε βέβαια από τον Δανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ, ενώ της Ερμούπολης, της πρωτεύουσας της Σύρου από τον διάσημο Ιταλό Πιέτρο Σάμπο.

Όμως τα δύο θέατρα έχουν σχεδόν την ίδια αρχιτεκτονική στο εσωτερικό τους μέρος και φυσικά έχουν παίξει και τα δύο σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του ελληνικού θεάτρου από τα μισά του 19ου αιώνα και μετά, όταν και κατασκευάστηκαν. 

Υπάρχει, ωστόσο, και μία σημαντική διαφορά που αφορά το σήμερα και που ήταν αδύνατον να μην την εντοπίσει ο Πατρινός ηθοποιός, όταν πήγε στο θέατρο Απόλλων της Σύρου. Η Σύρος ανακαίνισε πρόσφατα το υπέροχο αυτό στολίδι της και το έκανε ένα από τα ωραιότερα (αν όχι το ωραιότερο) θέατρα της Ελλάδας. 

Η Πάτρα, όχι μόνο δεν το έχει ανακαινίσει, αλλά το έχει υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο, με τις διάφορες φθορές και τους βανδαλισμούς που έχει υποστεί στους εξωτερικούς του χώρους από γνωστούς και αγνώστους.

Έτσι, το θέατρο Απόλλων της Πάτρας είναι στο έλεος της φθοράς και του χρόνου, ενώ αν δεν είχε προχωρήσει ο δήμος στις εργασίες που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες, ίσως να είχε πέσει και η οροφή του από την υγρασία. 

Να δούμε τώρα πότε θα ξεκινήσει το έργο για την συντήρηση και την ανασκευή του από το υπουργείο Πολιτισμού, με βάση το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Πάντως, ο Πατρινός ηθοποιός δικαίως έγραψε τα παρακάτω στο facebook αναρτώντας την φωτογραφία του από το εσωτερικό του θεάτρου της Σύρουκαι ρωτώντας αν η Πάτρα ακούει. 

"Ίσως το πιο όμορφο (και προσφάτως ανακαινισμένο... Πάτρα ακούει;) θέατρο στην Ελλάδα!". Μάλλον εδώ και χρόνια δεν ακούει...