Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 14/5 η επίσκεψη του Μιχάλη Μπάκα και της Χριστίνας Ευθυμιάτου, υποψηφίων Ευρωβουλευτών, στη Σύρο και Τήνο.
Οι δύο νησιώτες υποψήφιοι είχαν την Δευτέρα 13/5 στη Σύρο την ευκαιρία να συνομιλήσουν με φορείς και ενεργούς πολίτες του νησιού σε αλλεπάλληλες συναντήσεις.

Αρχικά συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Μάριο Βουτσίνο, και τη Διευθύντρια Περιβάλλοντος Ολυμπία Τασσοπούλου, όπου συζήτησαν ειδικότερα το θέμα της ανακύκλωσης, στο οποίο ο Δήμος έχει ενεργοποιηθεί σημαντικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν αλλά και τις νέες προοπτικές που προκύπτουν με την προγραμματισμένη πλέον στελέχωση του Φορέα Διαχείρισης και τις δυνατότητες που δίνει στους ΟΤΑ ο νέος Νόμος για την Ανακύκλωση.

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Μπάκας και η Χριστίνα Ευθυμιάτου επισκέφτηκαν την Ειδική Διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου είχαν συνάντηση με τα στελέχη της Ανδρέα Γιαλόγλου και Παύλο Χατζηγρηγορίου και ενημερώθηκαν για την εξέλιξη έργων με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον στα Προγράμματα του Νοτίου Αιγαίου. Αναλυτικότερη ενημέρωση έγινε σχετικά με την εξαιρετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Γεωπάρκου στην Απάνω Μεριά της Σύρας, με στόχο την προστασία του φυσικού αλλά και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής (μεγάλο μέρος της οποίας είναι και περιοχή Natura), την ανάπτυξη του γεωτουρισμού, τη δημιουργία μουσείου γεωλογικής κληρονομιάς αλλά και την αναγνώριση από την Unesco. Οι δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ επισκέφτηκαν επίσης την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και το Περιφερειακό Ταμείο και ενημερώθηκαν για σημαντικά θέματα που αφορούν τα νησιά, όπως η διαχείριση και επανάχρηση του νερού αλλά και το θέμα του ελέγχου και αντιμετώπισης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της Ερμούπολης από τη λειτουργία του Νεωρίου.

Το θέμα του Γεωπάρκου στη Σύρο αλλά και την πρωτοβουλία για σύνδεση του με όλα τα νησιά των Κυκλάδων και την ανάπτυξη ενός Γεωπάρκου Κυκλάδων, συζητήθηκε επίσης με τον Τεό Ρόμβο και τη Χαρά Πελεκάνου, ιστορικά στελέχη του οικολογικού κινήματος των νησιών του Αιγαίου, που για πολλά χρόνια αγωνίζονται για την σωτηρία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου στα νησιά μας μέσα από το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.
Την Τρίτη 14/5, ο Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης την παρουσίαση των βίντεο που επιμελήθηκαν μαθητές και μαθήτριες σχολείων της πόλης στα πλαίσια του προγράμματος “Recognize and Change”, ενός προγράμματος που στοχεύει στην εξάλειψη των διακρίσεων όσον αφορά τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμμετοχή, η ανταπόκριση και τα αποτελέσματα τη δουλειάς δείχνουν πως η δράση είχε μεγάλη επιτυχία.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Τήνο, όπου οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ «Καλλονή-Κελλιά», μιας πρωτοπόρας σε πανελλαδικό επίπεδο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρας προσπάθειας, όπου μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με ενεργή συμμετοχή των πολιτών του νησιού και σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, προχωρά στην ανακύκλωση απορριμμάτων σε τέσσερα (και πλέον) ρεύματα συσκευασιών και άλλων ανακυκλώσιμων προϊόντων.

Ο Μιχάλης Μπάκας και η Χριστίνα Ευθυμιάτου έκαναν την παρακάτω δήλωση: "Ως νησιώτες και οι δύο είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές καινοτόμες προσπάθειες στα νησιά μας από νέους ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και πιστεύουμε ότι με την εκλογή ενός/μιας ευρωβουλευτή από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ θα μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερο τέτοιες προσπάθειες που συνάδουν απόλυτα και με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για το Ευρωκοινοβούλιο".