Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, για την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου, θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, τη συγκεκριμένη ημέρα 28 φάροι θα είναι ανοιχτοί για το κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Μεταξύ των φάρων που θα ανοίξουν για να υποδεχτούν το κοινό είναι και φάρος στο Δρέπανο.


Ο φάρος του Δρεπάνου κατασκευάστηκε το 1880, ενώ το ύψος του πύργου που έχει δημιουργηθεί είναι 9,6 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 8,5 μέτρα. Ο κύριος σκοπός της κατασκευής του είχε να κάνει με τα αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν στην περιοχή, ενώ η ύπαρξή του ερχόταν για να συμπληρώσει τον φάρο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. 

Ο φάρος είχε καταστραφεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς, όμως μόλις αυτός τελείωσε, επισκευάστηκε και πάλι από το Ελληνικό Ναυτικό. Αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό κτίριο της παραλίας του Δρεπάνου και μαζί με την μικρή Χερσόνησο που σχηματίζεται εκεί διαμορφώνουν ένα ξεχωριστό σκηνικό. 


Τα τελευταία χρόνια ο φάρος και η παραλία του Δρεπάνου είναι ταυτισμένα στην συνείδηση των Πατρινών με το Wind Surfing και το Kite Surfing, αφού θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία γι' αυτά τα σπορ, με τους άνεμους να είναι πάντα δυνατοί και ευνοϊκοί.

Εκτός τον Φάρο στο Δρέπανο Αχαΐας επισκέψιμοι θα είναι και οι φάροι: Αγίου Νικολάου Κέας, Ακρωτηρίου Θήρας, Αρκίτσας Φθιώτιδας, Μουδαρίου Κυθήρων, Βρυσακίου Λαυρίου, Φισκάρδου Κεφαλλονιάς, Γουρουνιού Σκοπέλου, Δρεπάνου Χανίων, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Κατακόλου Ηλείας, Σκιναρίου Ζακύνθου, Κρανάης Γυθείου, Μεγάλου Εμβόλου Θεσσαλονίκης, Μελαγκάβι Λουτρακίου, Πλάκας Λήμνου, Κόρακα Πάρου, Κοκκινοπούλου Ψαρών, Αλεξανδρούπολης, Ταινάρου Λακωνίας, Κόπραινας Άρτας, Κακής Κεφαλής Χαλκίδας, Μονεμβασιάς Λακωνίας, Λάκκας Παξών, Βασιλίνας Ευβοίας, Πάππα Ικαρίας, Σπαθιού Σερίφου και Δουκάτου Λευκάδας.


Φάρος Δρέπανο - Drepano Lighthouse