Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς της ιταλικής Δικαιοσύνης σ’ ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών που πιάστηκαν στα πράσα με 40 κιλά άμμου από τη Σαρδηνία στο αυτοκίνητό τους!

Όπως υποστήριξαν, ήθελαν να πάρουν την άμμο στο σπίτι τους ως... «σουβενίρ» και δεν συνειδητοποίησαν ότι διέπρατταν αδίκημα. Το ζευγάρι των τουριστών αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης από ένα έως έξι χρόνια για κλοπή -και μάλιστα δημόσιου αγαθού, όπως θεωρείται η φημισμένη λευκή άμμος της Σαρδηνίας, η εξαγωγή της οποίας από το νησί απαγορεύεται αυστηρά από την ιταλική νομοθεσία.

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της ιταλικής μεγαλονήσου διαμαρτύρονται για την κλοπή «φυσικών περιουσιακών στοιχείων» και προ διετίας τέθηκε σε ισχύ νόμος που απαγορεύει το εμπόριο άμμου και βότσαλων από τη Σαρδηνία, απειλώντας με πρόστιμα έως και 3.000 ευρώ τους ενόχους.

Οι δύο Γάλλοι τουρίστες είχαν βάλει την άμμο από την παραλία Chia της Σαρδηνίας σε 14 μπουκάλια και η αστυνομία την ανακάλυψε στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους, ενώ ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε οχηματαγωγό στο Πόρτο Τόρες με προορισμό την Τουλόν της Γαλλίας. Όπως σημειώνει το BBC, τουρίστες, ως επί το πλείστον Ευρωπαίοι, συλλέγουν άμμο από τη Σαρδηνία, τη βάζουν σε μπουκάλια και στη συνέχεια τη βγάζουν στο σφυρί στο Διαδίκτυο.