Η Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 19: Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων του ΠΑΑ 2014-2020 CLLD/LEADER, έχει δημοσιεύσει πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για επενδυτικά σχέδια ιδιωτικού χαρακτήρα. Περιοχή εφαρμογής του Τοπικού Προγράμματός είναι:

  • ο Δήμος Ναυπακτίας
  • ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και
  • η Δημοτική Κοινότητα Αστακού

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δράσεις που εξειδικεύονται σε οκτώ υποδράσεις. Συγκεκριμένα:

  • Η δράση 19.2.2 με τίτλο: «Ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχή εφαρμογής σε εξειδικευμένους τομείς, περιοχές ή δικαιούχους», περιλαμβάνει τις υποδράσεις:

Υποδράση 19.2.2.2: «Ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα μη γεωργικό προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής», με δημοσία δαπάνη 325.000,00 €

Υποδράση 19.2.2.3: «Ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής», με δημοσία δαπάνη 260.000,00 €

Υποδράση 19.2.2.4: «Ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής», με δημοσία δαπάνη 39.000,00 €

Υποδράση 19.2.2.5: «Ενίσχυση επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ) με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής», με δημοσία δαπάνη 19.500,00 €.

  • Η δράση 19.2.3 με τίτλο: «Οριζόντια ενίσχυση στην ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχή εφαρμογής», περιλαμβάνει τις εξής υποδράσεις:

Υποδράση 19.2.3.1: «Οριζόντια εφαρμογή μεταποίησης, εμπορίας και/ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής», με δημοσία δαπάνη 1.000.000,00 €

Υποδράση 19.2.3.3: «Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής», με δημοσία δαπάνη 715.000,00 €

Υποδράση 19.2.3.4: «Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής», με δημοσία δαπάνη 188.500,00 €

Υποδράση 19.2.3.5: «Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ) με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής», με δημοσία δαπάνη 78.000,00 €.
Δικαιούχοι μπορούν να είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για τις υποδράσεις της δράσης 19.2.3 ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης στήριξης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000€ για πράξεις που αφορούν σε υποδομές ή / και εξοπλισμό και τις 100.000€ για άυλες πράξεις. Για τις υποδράσεις της δράσης 19.2.2, που υπάγονται σε καθεστώς Deminimis, η μέγιστη δημόσια δαπάνη δύναται να ανέλθει σε 200.000€ την τελευταία τριετία (2017-2019).

Η ένταση της δημόσιας χρηματοδότησης κυμαίνεται από 50% έως 65%, ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης, την φύση και το μέγεθος του δυνητικού δικαιούχου.

Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο www.ependyseis.gr και σε φυσικό φάκελο στην Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. H προθεσμία υποβολής προτάσεων για επενδυτικά σχέδια ιδιωτικού χαρακτήρα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Τοπική Ανάπτυξη µε Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ /CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, είναι µια μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών, µε τη συμμετοχή εταίρων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.
Οι υποδράσεις ιδιωτικού χαρακτήρα έχουν ως στόχο την ενίσχυση την επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας μέσω της ενίσχυσης επενδύσεων στην μεταποίηση, στην τυποποίηση, στην βιοτεχνία, στην τουριστική ανάπτυξη και στις οικοτεχνίες.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις προκηρυσσόμενες δράσεις και υποδράσεις του Τοπικού Προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Ομάδας Τοπικής Δράσης:
ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
(ΚΟΜΒΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ)
ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Τηλ: 26340 29926 – 26340 38110
http://www.aitoliki.gr
email: [email protected]