Τοξικές σχέσεις: Φθινοπωρινός κύκλος ομιλιών από τις εκδόσεις Πορφύρα στη Νέα Ερυθραία

Λίγους μήνες από τον επιτυχημένο κύκλο ομιλιών στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της Karyl McBride «Χωρίς εσένα» και έπειτα από αιτήματα κατοίκων εκτός κέντρου, οι εκδόσεις Πορφύρα οργανώνουν μια σειρά τριών συναντήσεων (30/9, 30/10 και 2/12) στο καφέ Βανίλια της Νέας Ερυθραίας.

Θεματικός πυρήνας, τα δύο βιβλία της γνωστής ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου «Υπάρχει χώρος για μένα; Οι περιπέτειες του Ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης» και «Χωρίς εσένα: Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού», τα οποία εξετάζουν θέματα ανατροφής, απώλειας και διαχείρισης στο πλαίσιο ενός ναρκισσιστικού περιβάλλοντος.

Η πρώτη συνάντηση, με εισηγητή τον ψυχοθεραπευτή Βασίλη Ζανάκη, εστιάζει στο φλέγον ζήτημα του διαζυγίου και της συναισθηματικής εξέλιξης.

Πώς διαχειρίζομαι μια τοξική σχέση;

Το όνειρο μιας επιτυχημένης σχέσης και ενός ευτυχισμένου γάμου αποτελεί για τους περισσότερους έναν σημαντικό στόχο ζωής. Οι δεσμοί της αγάπης και συντροφικότητας που ιδεατά αναπτύσσονται σ’ ένα ζευγάρι έρχονται να προσφέρουν συναισθηματική ευδαιμονία και ελπίδα για μια ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή. Το «εμείς» που δημιουργείται σ’ έναν γάμο έχει στόχο να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους, και τα δύο «εγώ», να καλύψουν τις ανάγκες τους και να βιώσουν μια συναισθηματική πληρότητα. Τι γίνεται όμως αν κατά την πορεία του γάμου ανακαλύπτουμε μέρα με τη μέρα ότι ο σύντροφος μας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για εμάς, ή ακόμα και για τα παιδιά μας- εάν υπάρχουν- πάρα μόνο για τον εαυτό του;

Πώς αντιμετωπίζουμε έναν σύντροφο που ενώ στην αρχή φάνταζε γοητευτικός, ενδιαφέρον, ισχυρός αλλά και στοργικός, τελικά αποδεικνύεται υπερβολικά εγωιστής, απαιτεί συνεχώς προσοχή, θαυμασμό και περιποίηση από εμάς, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και συναισθηματικά κακοποιητικός αν δεν γίνεται μόνο το δικό του; Τι κάνουμε όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ο σύντροφός μας είναι υπέρμετρα νάρκισσος;

Με αφετηρία το βιβλίο «Χωρίς εσένα: Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού» της Karyl McBride, o Βασίλης Ζανάκης και οι εκδόσεις Πορφύρα μάς καλούν να συζητήσουμε τι καθιστά μια σχέση τοξική, πώς να προσεγγίσουμε το μεγάλο ερώτημα «να χωρίσουμε ή όχι» και πώς να διαχειριστούμε το χωρισμό ή το διαζύγιο με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο.

Βιογραφικό εισηγητή

Ο Βασίλης Ζανάκης έχει σπουδάσει Ψυχολογία και Οικονομικά στο University of Pennsylvania, Φιλαδέλφεια, Η.Π.Α., με μετέπειτα εκπαίδευση και εξειδίκευση στην ψυχοθεραπεία αναλυτικού τύπου ατόμου, ομάδας, ζεύγους και οικογένειας. Είναι ιδρυτικό μέλος και διδάσκων του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας και Οικογένειας ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ. (www.elekin.gr) και μέλος του International Association for Group Psychotherapy and Group Processes IAGP.

Χρήσιμες πληροφορίες

Νέα σειρά φθινοπωρινών συναντήσεων από τις εκδόσεις Πορφύρα

Αφορμή: Τα δύο βιβλία της Karyl Mc Bride «Υπάρχει χώρος για μένα» και «Χωρίς εσένα» που κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Πορφύρα και εστιάζουν σε θέματα διαχείρισης, ανατροφής και απώλειας στο πλαίσιο ενός ναρκισσιστικού συναισθηματικού περιβάλλοντος.

Πρώτη συνάντηση: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου
Θέμα: Απο-Χωρισμός και Συναισθηματική Εξέλιξη

Εισηγητής: Βασίλης Ζανάκης, ψυχοθεραπευτής

Πού: Βανίλια Γλυκοπωλείο-Καφέ, Αναξαγόρα 8, Νέα Ερυθραία
Ώρα διεξαγωγής: 17:30-19:30
Είσοδος: 6 € (με καφέ)
Κρατήσεις: Στο τηλέφωνα 210 6202900 (Βανίλια)
Πληροφορίες: Στο τηλέφωνο 2130 291224 (Εκδόσεις Πορφύρα)

Επόμενες συναντήσεις
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου