Το διάστημα που μεσολάβησε από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μάϊου αξιοποιήθηκε στο έπακρο από τη νέα δημοτική παράταξη “σπιράλ”, προκειμένου να προετοιμαστεί οργανωτικά και να αποκτήσει δομή, τρόπο λειτουργίας και ομάδες εργασίας, παράλληλα με την επισημοποίηση της συμμετοχής των εκλεγμένων εκπροσώπων της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων.

Υπενθυμίζεται πως το “σπιράλ”, δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 ως ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση ενεργών πολιτών της Πάτρας, απέκτησε σύντομα έναν πυρήνα άνω των 100 στελεχών, παρουσίασε ένα πλήρες πρόγραμμα θέσεων και μία εναλλακτική προσέγγιση στα προβλήματα της πόλης, συμμετείχε στις εκλογές με 66 υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και εξέλεξε τρεις απ’ αυτούς (τον επικεφαλής Πέτρο Ψωμά και τους Θάνο Δούρο και Χαράλαμπο Στανίτσα).

Οι πυκνές και ουσιαστικές συναντήσεις εντός του καλοκαιριού οδήγησαν το σπιράλ σε μία προσωρινή οργάνωση, με τη δημιουργία 12 θεματικών επιτροπών εργασίας και τη σύσταση ενός 15μελούς πολιτικού συμβουλίου. Οι επιτροπές, που ήδη λειτουργούν, αφορούν τις θεματικές ενότητες: Αθλητισμός, Διοίκηση, Ευρώπη, Κοινωνία, Οικονομία, Παιδεία, Περιβάλλον, Πολιτισμός. Τεχνολογία, Τουρισμός, Υγεία και Υποδομές. Το δε συμβούλιο απαρτίζεται από τα ιδρυτικά μέλη της παράταξης: Εύα Αθανασοπούλου, Ιωάννα Βασιλακοπούλου, Παναγιώτη Βαφέα, Θάνο Δούρο, Κλαίρη Ζησιμάτου, Θάνο Ζητουνιάτη, Χάρη Κοντογιαννάτο, Δημήτρη Κουνιάκη, Φώτη Λουριδά, Μαρία Μπέλμπα, Αθηνά Σουγλέρη, Χαράλαμπο Στανίτσα, Σεσίλια Χαρμπίλα, Πέτρο Ψωμά και Ανδριάνα Ψωμιάδου.

Σημειώνεται πως το σπιράλ εκπροσωπείται ήδη στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων από τους Δημοτικούς Συμβούλους Πέτρο Ψωμά και Θάνο Δούρο, αντίστοιχα. Στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (την ερχόμενη Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να οριστούν και οι εκπρόσωποι της παράταξης στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών και Νομικών Προσώπων του Δήμου. Στο μεταξύ το σπιράλ εξακολουθεί να οργανώνεται και σύντομα θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες και διαδικασίες που θα το μετατρέψουν σε μια αυτοδιοικητική κίνηση πολιτών με καταστατικό, μέλη, πολιτικά όργανα και συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την ορκωμοσία των Δημοτικών Συμβούλων του σπιράλ (στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, στις 23 Αυγούστου) και από την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του διευρυμένου 15μελούς (στα γραφεία της παράταξης στο κτίριο του Λαδόπουλου, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου).