Από την Πάτρα στο Κατάκολο με το υδροπλάνο; Κάπως έτσι θα γίνεται από τη στιγμή που θα φτιαχτούν τα δύο αυτά υδατοδρόμια στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, ανοίγοντας το ένα το πράσινο φως για την λειτουργία του άλλου. 

Ως γνωστόν το υδατοδρόμιο της Πάτρας έχει πάρει άδεια λειτουργίας και είναι σχεδόν έτοιμο στο παλαιό λιμάνι. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλα υδατοδρόμια στην χώρα για να δημιουργηθεί ένα αξιόλογο δίκτυο που να δίνει την δυνατότητα σε έναν επενδυτή να ελπίζει σε κέρδος, δεν είχαν εμφανιστεί όλο αυτό το διάστημα εταιρίες για να γίνουν ανάδοχοι και να αναλάβουν την λειτουργία του. 

Η εξέλιξη που υπάρχει με την κατασκευή του υδατοδρομίου στο Κατάκολο ανοίγει τον δρόμο για την λειτουργία του υδατοδρομίου της Πάτρας. Σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές, η αδειοδότηση για τη δημιουργία υδατοδρομίων θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα. Η δημοσίευση της απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο diavgeia.gr κάνει λόγο για τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Σε ότι αφορά την Ηλεία η διαδικασία είναι σε εξέλιξη καθώς έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με την εταιρία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» για την δημιουργία υδατοδρομίου στο Κατάκολο. Ο σχετικός φάκελος είναι σε φάση ολοκλήρωσης και σύντομα θα υποβληθεί για έγκριση στα συναρμόδια υπουργεία.

Είναι σημαντικό ότι το Λιμενικό Ταμείο πέτυχε η υποχρέωση αδειοδότησης να αναληφθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», αλλά και το κυριότερο η αδειοδότηση που θα δοθεί να αποτελεί ιδιοκτησία του Λιμενικού Ταμείου και όχι της Εταιρείας (στοιχείο κυρίαρχο που οδήγησε και στην τελική επιλογή της εταιρείας). 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι έγκριση αδειοδότησης για την λειτουργία υδατοδρομίου έχουν πάρει μέχρι ώρας η Κέρκυρα, οι Παξοί και η Πάτρα. Όσες περισσότερες περιοχές μπουν στο δίκτυο υδατοδρομίων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για την καθιέρωση των πτήσεων και της πρόσθεσης μιας πρωτοποριακής μεταφορικής δυνατότητας που θα δίνει ευέλικτες επιλογές στους τουρίστες και κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη προοπτική στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας.