Ο Δήμαρχος Πατρέων ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων και των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων, από το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Πατρέων στο Νομαρχιακό Φορέα. Σημειώνουμε ότι με τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των ΦΟ.Δ.Σ.Α των Δήμων του Νομού Αχαΐας στον Νομαρχιακό ΦΟ.Δ.Σ.Α, καταργούνται οι ΦΟ.Δ.Σ.Α των Δήμων.

Συγκεκριμένα, ο φορέας του Δήμου Πατρέων μεταβιβάζει:

  • 2,45 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 1,2 εκατ. ευρώ οφειλές Δήμων, δηλαδή σύνολο 3,65 εκατ. ευρώ.
  • Δεν μεταβιβάζει καμία οφειλή προς τρίτους, δηλαδή παραδίδει μηδενικά χρέη.
  • Μεταβιβάζει εγκεκριμένες μελέτες και συμφωνίες με την Κυβέρνηση για την χρηματοδότηση των προγραμματισμένων έργων από τρέχουσες προσκλήσεις, από ΕΣΠΑ, χωρίς ΣΔΙΤ, που διασφαλίζουν την επωφελέστερη για τους κατοίκους της Πάτρας και των άλλων Δήμων λειτουργία.
  • Πιο συγκεκριμένα, με τις ενέργειες του Δήμου μας προωθούνται έργα 40 εκατ. ευρώ που λύνουν για δεκαετίες το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται: Μεγάλο Εργοστάσιο Επεξεργασίας απορριμμάτων προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, επέκταση του ΧΥΤΥ Φλόκα για επιπλέον 1 εκατ. κυβ. μέτρα υπολείμματα απορριμμάτων προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Ξερόλακκα Πάτρας προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ. Συλλογή – καύση βιοαερίου 450.000 ευρώ, έργο που εκτελείται και θα ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι, επέκταση του δικτύου των γεωτρήσεων συλλογής βιοαερίου 400.000 ευρώ, δίκτυο συλλογής στραγγισμάτων 100.000€ και έργα τελικής διαμόρφωσης του κορεσμένου τμήματος του ΧΥΤΑ 730.000€. Είμαστε, επίσης, έτοιμοι για την δημοπράτηση της αγοράς των μεγάλων κινητών μονάδων μεταφοράς των απορριμμάτων της Πάτρας στον ΦΛΟΚΑ. Στην έτοιμη μελέτη προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων της  Ξερόλακκας, προβλέπονται και κελιά κομποστοποίησης κλειστού τύπου.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων, με την κατά το δυνατόν ταχύτερη απαγκίστρωση από την Ξερόλακκα και την πλήρη αποκατάσταση του  ΧΥΤΑ.

Ο δρόμος αυτός απαιτεί υποδειγματική λειτουργία του Νομαρχιακού ΦΟΔΣΑ, χωρίς μικροϋπολογισμούς από κανένα, με αυξημένη υπευθυνότητα και σωστή πολιτική, γιατί μόνο τότε θα έρθει το αποτέλεσμα που περιμένουν οι κάτοικοι των Δήμων μας, η καλύτερη διαχείριση τόσο με περιβαλλοντικούς όσο και με οικονομικούς όρους.

Να διασφαλιστεί η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στου Φλόκα, έργο για το οποίο είναι έτοιμη η μελέτη, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και κάτω από την πίεση της δημοτικής αρχής η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να το χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου, χωρίς την εμπλοκή σε Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Να μην παραχωρηθεί συνολικά η διαχείριση των απορριμμάτων σε μεγαλοεπιχειρηματίες και σε ΣΔΙΤ που θησαυρίζουν από τα σκουπίδια.