Η Κρήτη θέλει κι άλλες βροχοπτώσεις

Ευλογημένες βροχές, αλλά όχι για όλη την Κρήτη

«Βάλσαμο» για την Κρήτη ήταν οι βροχές των γιορτών, οι οποίες μπορεί να άργησαν πολλές ημέρες, αλλά ήρθαν τελικά.

Το πολυπόθητο νερό ήταν δώρο για τη γη και τους γεωργούς, ενώ ακόμα θετικότερο ήταν το γεγονός πως η ήπια μορφή των βροχοπτώσεων, είχε σαν αποτέλεσμα να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος τους με ελάχιστες ποσότητες να καταλήγουν σε απορροή. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα του νησιού, με τη μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων να πραγματοποιείται στα δυτικά της Κρήτης. Πάντως νότια και ανατολικά οι βροχές ήταν πάλι λίγες.

Ειδικότερα για το Ηράκλειο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, οι βροχοπτώσεις ήταν περισσότερες στα βόρεια τμήματα, αλλά και στην ενδοχώρα στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Στην Κνωσό  καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής με 59,6 χιλιοστά, ενώ έκπληξη, αν όχι λάθος καταγραφή, αποτελούν τα δεδομένα από το μετεωρολογικό σταθμό στο λιμάνι του Ηρακλείου που κατέγραψε μόλις 5,2 χιλιοστά. Χαμηλότερα αλλά δικαιολογημένα, λόγω του βόρειου ρεύματος ήταν και τα ύψη βροχής στα νότια,  με τις Μοίρες να σημειώνουν 8,6 χιλιοστά και το Τυμπάκι με 11,8 χιλιοστά.

Αρκετές ήταν οι βροχές και στο νομό Λασιθίου, ο οποίος και ευνοήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο νομό, με δεδομένη την πραγματική υστέρηση του σε βροχοπτώσεις. Οι πλέον σημαντικές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο Οροπέδιο Λασιθίου με το ύψος της βροχής να φθάνει στα 66,4 χιλιοστά στο Τζερμιάδο. Στη Σητεία καταγράφηκαν 42,6 χιλιοστά, ενώ αξιόλογη ήταν η βροχόπτωση στην Ιεράπετρα με 20,6 χιλιοστά.

Στο  Νομό Χανίων και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα σημειώθηκαν τα υψηλότερα βροχομετρικά. Στην Ασή Γωνιά καταγράφηκε το μέγιστο ύψος βροχόπτωσης του τριημέρου με 210,0 χιλιοστά, ενώ αρκετά υψηλά βροχομετρικά σημειώθηκαν και στις γύρω περιοχές.

Στο Νομό Ρεθύμνου σημειώθηκε καλύτερη κατανομή των βροχοπτώσεων με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στο Φράγμα Ποταμών με 99,0 χιλιοστά, ενώ σημαντικά ήταν  και τα ύψη βροχής σε περιοχές στα νότια και συγκεκριμένα στον Πλακιά σημειώθηκαν 56,0 χιλιοστά και στο Σπήλι 56,2. Στα Ανώγεια σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις με 93,4 χιλιοστά ενώ και το ύψος του χιονιού έφθασε μέχρι και τα 10 εκατοστά στα υψηλότερα σημεία του χωριού.

Μετά από μια περίοδο «ηρεμίας», το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει ξανά από την Πέμπτη, με τους νότιους ανέμους να ευνοούν βροχοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα του νησιού. Η επαναφορά των βοριάδων από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκτιμάται ότι είναι πιθανό να φέρει νέο κύκλο βροχής στα βόρεια τμήματα της Κρήτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει