ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ: Ο επενδυτής περιμένει, οι Τσιγγάνοι παραμένουν

Η προθεσμία εκπνέει, αλλά οι Τσιγγάνοι μένουν

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΔΙΔΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Ενώ εκπνέει στο τέλος του επόμενου μήνα η προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η Λότζια για να προχωρήσει η μετακίνηση των Ρομά που ζουν στον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού, καμία ουσιαστική λύση δεν έχει βρεθεί για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Τον Απρίλιο κλείνει ακριβώς ένας χρόνος από τη συμφωνία του Δήμου Ηρακλείου με την εταιρεία «Βήτα Πρώτη»  που έχει ενοικιάσει την έκταση του δημοτικού ακινήτου του καταυλισμού. Η συμφωνία  προέβλεπε ότι η περιοχή στην οποία σήμερα βρίσκεται ο καταυλισμός θα της παραδοθεί στο σύνολό της και ότι οι Ρομά που ζουν εκεί θα έχουν απομακρυνθεί σε άλλο σημείο.

Ωστόσο λύση δεν βρέθηκε  και η Λότζια είναι στη γωνία όχι μόνο για την αδυναμία της να τηρήσει τη συμφωνία της με τον επενδυτή αλλά και λόγω των ισχυρότατων  πιέσεων που δέχεται από την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης Ρομά που θέλει να δει αποτελεσματικότητα σε σχέση με την εξέλιξη του θέματος.

Όπως είναι γνωστό, τον Απρίλιο της προηγούμενης χρονιάς η  εταιρεία «Βήτα Πρώτη» έκανε δεκτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με την τροποποίηση των  όρων  του μισθωτήριου ενοικίασης της δημοτικής έκτασης που καταλαμβάνει ο καταυλισμός της Ν.Αλικαρνασού.

Το Σώμα αποφάσισε να δώσει ετήσια παράταση της μίσθωσης  με χαμηλό μηνιαίο ενοίκιο, της τάξεως των 3.000 ευρώ,  με  την προϋπόθεση ότι η εταιρεία  θα διατηρήσει το δικαίωμά της να καταγγείλει τη μίσθωση εάν τα πράγματα εξελιχθούν ανατρεπτικά.

Δυστυχώς ένας ολόκληρος χρόνος έφυγε χωρίς ο Δήμος να έχει καταφέρει να δρομολογήσει αποτελεσματική λύση στο θέμα της μετακίνησης του καταυλισμού των Ρομά, που ασφαλώς αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

Θεωρητικά ο μισθωτής του εν λόγω ακινήτου θα πρέπει να εγκατασταθεί, καθώς δρομολογεί μια μεγάλη επένδυση της τάξεως των 69,3 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία ενός καινοτόμου πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου αναψυχής στη θέση Δύο Αοράκια.

Ωστόσο είναι φανερό ότι η εγκατάσταση του επενδυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς  να έχει λυθεί το κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς των Ρομά, για το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει καταφέρει να δώσει αποτελεσματική λύση.

Στελέχη της Λότζια δείχνουν με νόημα την κυβέρνηση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην αγορά και την αξιοποίηση του ακινήτου, που θα πρέπει να αγοραστεί για τη μετακίνηση του καταυλισμού. Στην πραγματικότητα όμως μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί  και μία συγκροτημένη πρόταση από την πλευρά του Δήμου, η οποία θα έδινε διέξοδο στο βαθύ κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει και στο πλαίσιο αυτό θα διεκδικούσε την υλοποίησή της.

Όλη η προηγούμενη χρονιά αναλώθηκε με υποθετικά σενάρια, θεωρητικές λύσεις και διερευνητικές επαφές που ήταν φανερό εξ αρχής ότι δεν θα οδηγούσαν σε διέξοδο, αφού ο Δήμος δεν προχώρησε ούτε στην προκήρυξη της αναζήτησης οικοπέδου, όπως είχε προαναγγείλει.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι μονόδρομος η αναζήτηση νέου ακινήτου σε έναν χώρο που θα μπορέσει να οργανωθεί σωστά ο καταυλισμός, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στα δομικά προβλήματα και τις παθογένειες τις οποίες αντιμετωπίζει, το όλο θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει