ΤΑ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ: Οι πρώτες τιμές για το αεροδρόμιο

Αρχίζουν οι διαδικασίες των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, που ανάβουν το “πράσινο φως” προκειμένου να εκκινήσουν εργασίες για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι. Τα τρία πρώτα ΦΕΚ των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, προσδιορίζοντας αρχικές τιμές για έδαφος, κτίσματα, γεωτρήσεις και δέντρα.

Οι απαλλοτριώσεις προχωρούν με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7Α του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων. Τα συγκεκριμένα ΦΕΚ ουσιαστικά έρχονται να διευκολύνουν ανάδοχο και Δημόσιο, αφού επιτρέπουν να αρχίσουν οι εργασίες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μια μακρά δικαστική διαδικασία που θα καθορίσει τελικές τιμές απαλλοτριώσεων, μόλις κυρωθεί η απόφαση από τη Βουλή.

Η δικάσιμος για τις πρώτες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις έχει οριστεί για τις 17 Απριλίου από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι μετά τη δικαστική απόφαση το  Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 70% της εκτιμώμενης αξίας απαλλοτριώσεων, όπως αυτή προκύπτει από την εκτίμηση της ανεξάρτητης πιστοποιημένης ορκωτής εκτιμήτριας.

Τονίζεται ωστόσο ότι οι συγκεκριμένες τιμές που θα δοθούν για απαλλοτριώσεις είναι προσωρινές, αφού οι τελικές τιμές απαλλοτριώσεων αναμένονται το επόμενο εξάμηνο, όταν και θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Δικαιούχοι και Δήμος γνωρίζουν τη διαδικασία κι εκτιμούν πως η τελική απόφαση για το ύψος των απαλλοτριώσεων θα δώσει υψηλότερες τιμές από τις σημερινές, οι οποίες φαίνονται αρκετά χαμηλές, με δεδομένο ότι αφορούν εκτάσεις γης που δίνουν σημαντικά ετήσια εισοδήματα σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει