Ένταση και απορίες για τις… μουριές

Έκοβαν τις μουριές λόγω εντόμου και τις... έστελναν στο Μαλεβίζι

Ένταση έχει πυροδοτήσει στον Δήμο Μαλεβιζίου ο τρόπος με τον οποίο προωθούνται στον Σκαφιδαρά οι μουριές που έχουν προσβληθεί από το έντομο Xylotrechus chinensis που αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τους αμπελοκαλλιεργητές.

Όπως προκύπτει, δέντρα που είχαν κοπεί, με οδηγίες του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, τοποθετούνται μέσα σε λάκκους που δεν καλύπτονται στην περιοχή του Σκαφιδαρά (σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου Ηρακλείου), που εντάσσεται διοικητικά στη γεωγραφική περιφέρεια του γειτονικού Δήμου Μαλεβιζίου. Αγρότες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου βλέποντας ότι τα δέντρα τοποθετούνται στους λάκκους χωρίς να καλύπτονται και να καταστρέφονται άμεσα και χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας αντέδρασαν.

Το όλο θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του δημάρχου Μαλεβιζίου κ. Κ. Μαμουλάκη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις και την άμεση αποκατάσταση του θέματος που έχει ανακύψει. Η αρμόδια υπηρεσία φαίνεται ότι έδωσε εξηγήσεις, ωστόσο οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Σκαφιδαρά εξακολουθούν να προβληματίζονται για τη διαχείριση, τονίζοντας ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή.

Όπως είναι γνωστό, στο Ηράκλειο περισσότερες από 400 μουριές έχουν πέσει θύματα του ξυλοφάγου εντόμου που μας ήρθε από την Κίνα. Μάλιστα η Λότζια έχει λάβει αυστηρές οδηγίες από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς, εάν το έντομο φτάσει στα αμπέλια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τους καλλιεργητές.

 

Έκοβαν τις μουριές λόγω εντόμου και τις... έστελναν στο Μαλεβίζι

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«To κλάδεμα των μουριών του Δήμου μας ξεκίνησε τους χειμερινούς μήνες αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα λόγω της σοβαρής έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού στο Τμήμα. Με την πρόσφατη πρόσληψη εργατικού προσωπικού (δίμηνη σύμβαση), τα κλαδέματα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, προσαρμοσμένα με τη χρονική περίοδο και θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του μηνός Απριλίου.

Η εναπόθεση των προσβεβλημένων μουριών του Δήμου μας, με σκοπό την περαιτέρω ταφή τους, από το έντομο Xylotrechus chinensis, σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου μας στο Σκαφιδαρά, γίνεται με σκοπό τον περιορισμό του εντόμου σύμφωνα με την 745/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τις οδηγίες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

Οι κορμοί των μουριών, για λόγους πρακτικούς, μεταφέρονται σταδιακά και ανάλογα με το ρυθμό κοπής τους στον παραπάνω χώρο παραμένουν στην επιφάνεια για χρονικό διάστημα 1-2 ημερών και κατόπιν θάβονται στο σύνολό τους, στο απαιτούμενο βάθος με παράλληλη συμπίεση του εδάφους από τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου μας.

Σημειωτέον ότι επειδή το έντομο αυτή την περίοδο βρίσκεται μέσα στους κορμούς σε ατελή μορφή (προνύμφη) η οποία είναι αδύνατον να εξέλθει του κορμού και να μετακινηθεί σε χρονικό διάστημα 1-2 ημερών που παραμένουν στην επιφάνεια του εδάφους, υπάρχει το περιθώριο της προσωρινής επιφανειακής εναπόθεσης για μικρό χρονικό διάστημα.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, ο πραγματικός κίνδυνος είναι το τέλειο έντομο το οποίο εξέρχεται από τον κορμό του δένδρου το μήνα Μάιο. Από το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κοπής, απομάκρυνσης και ταφής των προσβεβλημένων μουριών, το αργότερο το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σήμερα στο χώρο του Σκαφιδαρά έχουν ταφεί όλες οι προσβεβλημένες μουριές».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει