ΟΡΓΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ: Απαλλοτριώσεις… fast track για το αεροδρόμιο Καστελλίου

ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Με γιουχαΐσματα και προπηλακισμούς συνοδεύτηκε χθες  η πολυαναμενόμενη συζήτηση στο Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης υπό το καθεστώς  της ειδικής διαδικασίας των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, με βάση τα ΦΕΚ που έχουν δημοσιευτεί και αποσκοπούν στο να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Ήταν μία διαδικασία ομολογουμένως πρωτόγνωρη σε όλες τις πτυχές της, τόσο σε σχέση με το διαδικαστικό κομμάτι όσο και με την …ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στη δικαστική αίθουσα. Χωρίς υπερβολή, η μάνα έχανε το παιδί και το παιδί τη μάνα. Αν κάποιος δεν γνώριζε ότι βρισκόταν σε δικαστική αίθουσα, μπορεί και να σχημάτιζε την εντύπωση ότι βρισκόταν σε αρένα.

Δεκάδες δικαιούχοι γης στα …κάγκελα, δικηγόροι συνωστίζονταν μπροστά από την έδρα, πασχίζοντας να πάρουν τον λόγο για να υποβάλουν τα αιτήματά τους, με την πρόεδρο να παλεύει να συντονίσει την διαδικασία μέσα στην οχλοβοή. Αλαλούμ επικράτησε και ως προς την προβλεπόμενη διαδικασία σε σχέση με διάφορα νομικά ζητήματα. Άλλη άποψη είχε ο ένας, διαφορετική ερμηνεία απέδιδε ο άλλος. Και ο κόσμος πίσω ανάστατος να έχει τεντωμένες …κεραίες προκειμένου να αντιληφθεί τι γίνεται μπροστά στην έδρα.

Το κλίμα …εκτροχιάστηκε όταν οι συγκεντρωμένοι δικαιούχοι αντιλήφθηκαν ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα της εξέτασης μάρτυρα από την πλευρά τους και κυρίως απέρριψε το αίτημα της αναβολής της συζήτησης που διακαώς ζητούσαν άπαντες.

Η αναβολή ζητήθηκε επίμονα με το σκεπτικό ότι μέχρι τη νέα ημερομηνία της συζήτησης της ειδικής διαδικασίας θα έχει εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την προσωρινή τιμή μονάδας σε σχέση με τις αποζημιώσεις των εκτάσεων σε Λιλιανό και Νιπιδιτό. Η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών έγινε με την τακτική διαδικασία και εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα που θα εκδοθεί θα αποτελέσει «μπούσουλα» και για τις περιπτώσεις που θα ακολουθήσουν.

Στο μεταξύ όμως, το Δημόσιο άλλαξε ρότα και, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εξέδωσε τα σχετικά ΦΕΚ ζητώντας να προχωρήσει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Πιο συγκεκριμένα, καταθέτει ειδικές αιτήσεις με τις οποίες ζητά την παροχή άδειας προσωρινής κατάληψης με αποβολή ιδιοκτητών, νομέων ή κατόχων των απαλλοτριούμενων ακινήτων και άμεση παράδοση αυτών. Στην ειδική διαδικασία, η έκδοση της απόφασης προβλέπεται σε έναν μήνα.

Από τη στιγμή έκδοσης της απόφασης, το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 70% της αποζημίωσης που θα οριστεί. Γίνεται λόγος για «εύλογη» αποζημίωση, κάτι φυσικά που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους δικαιούχους, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα πάρουν ψίχουλα. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αυτή η «εύλογη» αποζημίωση , εκείνοι θα έχουν χάσει τα ακίνητά τους και θα είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν ξανά και ξανά στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις.

 «Απόβαση» στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου έκαναν χθες κάτοικοι από τον Ευαγγελισμό και τα Ρουσοχώρια που μένουν χωρίς περιουσίες

Aεροδρόμιο Καστελλίου: Οι δικαιούχοι αποζημιώσεων γέμισαν χθες ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου
Οι δικαιούχοι αποζημιώσεων γέμισαν χθες ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου

Προπηλακισμοί και ένταση

Κακήν-κακώς υποχρεώθηκε να κατέβει από την έδρα η πρόεδρος του Μονομελούς Εφετείου υπό το βάρος των αποδοκιμασιών και των προπηλακισμών των συγκεντρωμένων, οι οποίοι επέμεναν να δοθεί αναβολή. Αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να ηρεμήσουν τον κόσμο, ο οποίος αρνήθηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα. «Ντροπή! Δεν είναι αυτή Δικαιοσύνη. Δεν θα περάσει η τρομοκρατία. Δεν πουλιόμαστε και δεν ξεπουλάμε τις περιουσίες μας. Δεν θα αυτοκτονήσουμε γι’ αυτούς» φώναζαν.

Η πρόεδρος προσπάθησε να επανέλθει στην έδρα για να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά μάταια. Για τους ιδιοκτήτες, είχε γίνει «κόκκινο πανί». Μόλις ανέβηκε στην έδρα, άρχισαν τα γιουχαϊσματα και οι αποδοκιμασίες. Υπό αυτό το κλίμα, η πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει και πάλι, καλώντας στο γραφείο τους δικηγόρους της υπόθεσης. «Δεν θα τους δώσουμε τίποτα. Ντροπή στους δικαστές και στη δικαιοσύνη. Δεν θα πεθάνουμε στον δρόμο» συνέχισαν να φωνάζουν οι διαμαρτυρόμενοι.

Την ίδια ώρα,  πρόεδρος και δικηγόροι προσπαθούσαν να βρουν λύση εκτόνωσης της έντασης ώστε να προχωρήσει η συζήτηση. «Δεν κάνουμε εμείς τις απαλλοτριώσεις. Εμείς καλούμαστε να δικάσουμε μία αίτηση. Η απόφαση δεν δεσμεύει κανέναν, δεν αποτελεί δεδικασμένο» έλεγε ξανά και ξανά η πρόεδρος στους συνηγόρους της υπόθεσης. Τελικά η διαδικασία συζήτησης προχώρησε εκτός …αιθούσης. Για το τυπικό η πρόεδρος ανέβηκε και πάλι στην έδρα, ανακοίνωσε ότι η υπόθεση συζητείται και κατήλθε αμέσως.

Το νόημα αυτής της αστραπιαίας κίνησης δεν έγινε άμεσα αντιληπτό από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι περίμεναν να συνεδριάσει κανονικά το δικαστήριο. Όταν ενημερώθηκαν από τους δικηγόρους τους ότι η διαδικασία είχε τελειώσει, εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο και άρχισαν να φωνάζουν. Να σημειωθεί ότι από τις έξι συνολικά περιπτώσεις που συζητήθηκαν χθες υπό το καθεστώς της ειδικής διαδικασίας, η εν λόγω πρόεδρος είχε «χρεωθεί» μία μόνο περίπτωση. Ωστόσο ήταν η πρώτη που συζητήθηκε με αποτέλεσμα να …τραβήξει όλη την ένταση και τις αντιδράσεις.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν:

-Ευαγγελισμός-Θραψανό: 181 είναι οι ιδιοκτήτες και η έκταση αφορά σε 538.886 τ.μ.

-Ευαγγελισμός: 318 ιδιοκτήτες και έκταση 316.274 τ.μ.

-Καστέλλι: 232 ιδιοκτήτες και έκταση 765.253 τ.μ.

Στην περίπτωση αυτή αναφέρεται ως εκτιμώμενη αποζημίωση το ποσό των 4.591.543 ευρώ, χρήματα που θα εξασφαλιστούν από πιστώσεις του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

-Ευαγγελισμός: 396 ιδιοκτήτες και έκταση 350.734 τ.μ. Η εκτιμώμενη αποζημίωση υπολογίζεται σε 2.044.098 ευρώ.

-Ευαγγελισμός: 291 ιδιοκτήτες και έκταση 554.074 τ.μ.

-Λιλιανό: 286 ιδιοκτήτες και έκταση 473.674 τ.μ.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, πριν ξεκινήσει η διαδικασία εντός της δικαστικής αίθουσας, κάτοικοι από τον Ευαγγελισμό και τα Ρουσοχώρια κατέφθασαν στην πλατεία Δασκαλογιάννη με μαύρες σημαίες, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη δίκαιες αποζημιώσεις.

 

«Ελπίζουμε σε δίκαιες αποζημιώσεις»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδος, υπογραμμίζεται:

«Ο Δήμος μας έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει στην περιοχή του το Νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου, ένα έργο που θα επηρεάσει και θα επαναπροσδιορίσει τα μέχρι τώρα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα ολόκληρης της περιοχής, όπως συμβαίνει εξάλλου από την κατασκευή κάθε μεγάλου έργου.

Η άμεση επίπτωση με το ξεκίνημα της κατασκευής του, θα είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι των όμορων χωριών (Αρχάγγελος, Ευαγγελισμός, Ρουσοχώρια), χάνουν το σύνολο σχεδόν της περιουσίας τους και σε κάθε περίπτωση πρακτικά μένουν ακτήμονες στον ίδιο τους τον τόπο.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστεύουμε και ελπίζουμε σε μια απόφαση για δίκαιες αποζημιώσεις για να μπορούν, οι συμπολίτες μας, που θα χάσουν την περιουσία τους να την αντικαταστήσουν.

Ζητούμε επιπλέον να μην προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με το Άρθρο 7Α, αλλά να αναμένουν τον καθορισμό της τιμής μονάδας από το Εφετείο, που ελπίζουμε να γίνει άμεσα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει