Λίγα λόγια αγάπης για τον π. Σταύρο Τζαγκαράκη από τον π. Ηλία Βολονάκη

Σεβασμιώτατε άγιε Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιε, σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί μου αδελφοί. Τελούμε σήμερα αρχιερατική θεία Λειτουργία, εν μέσω αναστάσιμης περιόδου, υπέρ αναπαύσεως του πολυσέβαστου αδελφού μας πατρός Σταύρου Τζαγκαράκη, γόνου ευσεβών γονέων και αποδέκτου του πρώτου εμφανούς θαύματος του Τιμίου Σταυρού. Ήταν μικρό παιδί όταν έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού του στα Ρούστικα. Όλοι διεπίστωσαν τον θάνατό του. Όμως η αγάπη της μητέρας του σκέφθηκε τον Τίμιο Σταυρό που φύλαγε με ευλάβεια στο εικονοστάσι.

Με πίστη και ευλάβεια έσπευσε να τον πάρει και να τον τοποθετήσει στο παιδί της. Και εκείνο άνοιξε τα μάτια του και σηκώθηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. Όταν βαπτίστηκε πήρε το όνομα Σταύρος προς τιμήν του Τιμίου Σταυρού. Και όταν μεγάλωσε και τελείωσε την Εκκλησιαστική Σχολή των Χανίων χειροτονήθηκε ιερέας από τον μακαριστό Επίσκοπο Ρεθύμνης Αθανάσιο.

Ως ιερέας υπήρξε άνθρωπος του Θεού με εκκλησιαστική συνείδηση και λειτουργικό ήθος. Ως άνθρωπος υπήρξε απλός και προσιτός προς όλους. Δεκτικός στην κοινωνία, πρόθυμος να προσφέρει την αγάπη του και τις καλές και ευεργετικές υπηρεσίες του προς όλους. Διεκόνησε την Εκκλησία στην επαρχία και στην πόλη του Ρεθύμνου και με εργατικότητα ανήγειρε τον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων. Με εντολή του Επισκόπου του Σεβασμιωτάτου Τίτου πρωτοστάτησε και οργάνωσε το Γηροκομείο στα Περιβόλια.

Οικογενειάρχης υποδειγματικός. Με την εκλεκτή πρεσβυτέρα του Μαρίκα δημιούργησαν μία κατ’ οίκον Εκκλησία. Μια χαριτωμένη οικογένεια. Πάντα καμάρωνε τα αγαπημένα του παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα και τ’ ανίψια του. Διατηρούσε υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Συνέχισε με ανιδιοτέλεια το χάρισμα της μητέρας του, γνωστής σε όλους ως Γερόντισσας, της Φιλοθέης μοναχής. Ολοκλήρωσε το έργο της. Ανέδειξε το προσκύνημα της θείας Μεταμορφώσεως Ρουστίκων. Αγάπησε και στήριξε πνευματικά τον κάθε άνθρωπο που ζητούσε την ευλογία και τη χάρη του Τιμίου Σταυρού.

Διήλθε Ανατολή και Δύση ως άλλος Απόστολος για να μεταδώσει έμπρακτα τη χάρη, την αγάπη και το έλεος του Θεού σε ανθρώπους που ζητούσαν τη βοήθεια του Τιμίου Σταυρού. Πάντοτε με τις ευχές και ευλογίες των εκασταχού επισκόπων της Εκκλησίας με ταπείνωση και απλότητα. Έχαιρε ιδιαίτερα την εκτίμηση των Αγιορειτών πατέρων.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια. Γι’ αυτό και ταπεινά ζητούμε την ευχή του και την πρεσβεία του προς τον Κύριο. Η Τοπική Εκκλησία εξετίμησε τις αρετές του και τον περιέβαλε με αγάπη και στοργή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει