Μ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ: Ο Κρητικός… προστάτης του διαδικτύου

 ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Οι χρήστες του διαδικτύου βρήκαν ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του επίκουρου καθηγητή του Stony Brook University, απόφοιτο του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μιχάλη Πολυχρονάκη. Ο επιστήμονας από τη Νεάπολη Λασιθίου έλαβε το βραβείο CAREER από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών για έρευνα στην κυβερνοασφάλεια.

Ο κ. Πολυχρονάκης μιλά στην «Π» για την έρευνα που διακρίθηκε, «είναι μεγάλη μου τιμή η αναγνώριση της ερευνητικής εργασίας της ομάδας μας με το βραβείο CAREER από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η χρηματοδότηση αυτή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου για την υποστήριξη των φοιτητών και των ερευνητικών δραστηριοτήτων μας, αποτελεί ανεκτίμητη στήριξη της προσπάθειάς μας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και τη βελτίωση της ασφάλειας των συσκευών και συστημάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά», τονίζει.

Το αντικείμενο της ερευνητικής προσπάθειας της ομάδας του κ. Πολυχρονάκη είναι ο σχεδιασμός τεχνικών θωράκισης του λογισμικού που χρησιμοποιούμε καθημερινά από κακόβουλες επιθέσεις που μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή ή της φορητής συσκευής.

Αποκτώντας πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή ενός ανυποψίαστου χρήστη, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να κλέψουν αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες, ή άλλες ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Στη συνέχεια, ο παραβιασμένος πλέον υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω κακόβουλες ενέργειες, όπως την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ή την εξαπόλυση επιθέσεων προς άλλους υπολογιστές.

«Οι εξελιγμένου τύπου επιθέσεις αυτές είναι αποτελεσματικές ακόμα και όταν το σύστημα είναι ενημερωμένο με τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών.

Ένα μόνο κενό ασφαλείας σε κάποια από αυτές είναι αρκετό για μια επιτυχημένη εισβολή. Επιπρόσθετα μέτρα προστασίας όπως προγράμματα antivirus και συστήματα ανίχνευσης επιθέσεων αυξάνουν σημαντικά την ασφάλεια του συστήματος, αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, καθιστώντας αναγκαίες επιπρόσθετες τεχνικές προστασίας, όπως αυτές που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια αυτού του έργου», εξηγεί ο επιστήμονας.

 

Ο Κρητικός επιστήμονας Μιχάλης Πολυχρονάκης με την ερευνητική του ομάδα στις Η.Π.Α.
Η ερευνητική του ομάδα στις Η.Π.Α.

Από τη Νέαπολη στις Η.Π.Α.

Ο Μιχάλης Πολυχρονάκης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο Stony Brook University. Έλαβε το πτυχίο, μεταπτυχιακό, και διδακτορικό στη Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2003, 2005, και 2009, αντίστοιχα, ενώ εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ITE), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ευάγγελου Μαρκάτου.

Συνέχισε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στο Columbia University, έχοντας λάβει διεθνή ερευνητική υποτροφία μέσω της

δράσης Marie Curie, όπου και εργάστηκε ως Επίκουρος Ερευνητής μέχρι το 2014.

Η έρευνά του εστιάζεται στους τομείς της ασφάλειας συστημάτων και δικτύων και της προστασίας της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών κορυφαίων διεθνών συνεδρίων στην ευρύτερη περιοχή της ασφάλειας υπολογιστών.

Η καταγωγή του είναι από τη Νεάπολη Λασιθίου, όπου έζησε μέχρι την αποφοίτησή του από το Γενικό Λύκειο Νεάπολης.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει