“Γι’ αυτό επενδύω στην Κρήτη”: Ο… διαφορετικός εφοπλιστής Σπύρος Ράνης μιλά στην «Π» για την επένδυση των 70 εκατομμυρίων στην Ελούντα

«Δεν αξίζει να περνάμε… τράνζιτ απ’ αυτήν τη ζωή»

Ο κ. Σπύρος Ράνης ο οποίος ετοιμάζεται να επενδύσει περίπου 70 εκατομμύρια για να δημιουργήσει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο 790 κλινών με αστεροσκοπείο μέχρι το 2020 στην Ελούντα, είναι ένας εφοπλιστής διαφορετικός από τους άλλους.

Στην συνέντευξή του στην “Π” δεν μας εξηγεί μόνο γιατί επέλεξε την Κρήτη, μετά την Κω, για τη νέα πολυτελή μονάδα του αλλά μοιράζεται μαζί μας και κάποια πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια της ζωής του. Από την εποχή που δούλευε γκαρσόνι σε ηλικία μόλις 11 ετών μέχρι τον γάμο του με τον παιδικό του έρωτα την ηθοποιό Τζένη Ρουσσέα.

Σήμερα έχει έναν 18χρονο γιο, τον Οδυσσέα, και στα 90 χρόνια του δεν σταματάει να ονειρεύεται, να σχεδιάζει και να δημουργεί.

Η συζήτηση με τον κ. Ράνη ακολουθεί:

O Σπύρος Ράνης ο οποίος ετοιμάζεται να επενδύσει περίπου 70 εκατομμύρια για να δημιουργήσει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο 790 κλινών με αστεροσκοπείο στην Ελούντα
Όπως λέει στην “Π” ο κ. Ράνης, το ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο για λειτουργία το 2020

Ερωτ: κ. Ράνη γιατί αποφασίσατε να επενδύσετε στην Κρήτη κατασκευάζοντας ένα πεντάστερο ξενοδοχείο;

Απ: Γιατί η Κρήτη είναι το καλύτερο κομμάτι της Ελλάδας. Είναι ένα νησί με υπέροχο καιρό τις περισσότερες ημέρες τον χρόνο. Επιπλέον οι Κρητικοί είναι προοδευτικοί άνθρωποι οι οποίοι στηρίζουν τις επενδύσεις.

Ερωτ: Γιατί σκεφτήκατε να συμπεριλάβετε στη μονάδα κι ένα αστεροσκοπείο; 

Απ: Με εμπνέουν τα αστέρια. Υπήρξα ναυτικός κι έχω καλή σχέση μαζί τους. Πολλές νύχτες της ζωής μου τις πέρασα κοιτάζοντας τα αστέρια.

Ερωτ: Μιλήστε μας λίγο για τη ζωή σας.

O κ. Σπύρος Ράνης
O κ. Σπύρος Ράνης

Απ: Γεννήθηκα στην Καλλιθέα από γονείς Ζακυνθινούς. Έχω άλλα 3 αδέλφια και σε ηλικία 11 χρονών άρχισα να δουλεύω κάνοντας το γκαρσόνι. Μεγαλώντας αποφάσισα να δώσω εξετάσεις στη Ναυτική Σχολή της Ύδρας το 1947.

Για 30 θέσεις ήμαστε 1.100 υποψήφιοι και ένας από τους εισακτέους ήμουν κι εγώ. Στη συνέχεια μπαρκάρισα και ταξίδεψα για 4 χρόνια.

Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο. Άραξα στη στεριά γιατί ήθελα να παντρευτώ την καλή μου, τον παιδικό μου έρωτα που ήταν η ηθοποιός Τζένη Ρουσσέα. Μια σπουδαία γυναίκα με την οποία ζήσαμε μαζί 6-7 χρόνια. Μετά ο καθένας μας ακολούθησε τον δρόμο του.

Ερωτ: Ο δικός σας δρόμος πώς συνεχίστηκε;

Απ: Υπηρέτησα στο Λιμενικό Σώμα και παραιτήθηκα όταν αισθάνθηκα έτοιμος να κάνω κάτι περισσότερο. Με δύο ακόμη φίλους αποκτήσαμε το πρώτο βαπόρι.

Ερωτ: Εδώ και δεκαετίες λειτουργείτε την ναυτιλιακή επιχείρηση Ranger Marine που διατηρεί φορτηγά πλοία. Εσείς, ένας άνθρωπος της ναυτιλίας γιατί ασχοληθήκατε με τον τουρισμό;

Απ: Γιατί μια επιχείρηση πρέπει να έχει δύο πόδια. Τα τελευταία 4-5 χρόνια που είχαμε ύφεση στη ναυτιλία μάς στήριξε ο τουρισμός. Τώρα έχουμε στο δυναμικό μας 3 φορτηγά καράβια ξηρού φορτίου, το ξενοδοχείο Astir Odysseus στην Κω και ετοιμαζόμαστε το 2020 να ανοίξουμε τη νέα μονάδα στην Ελούντα.

Το ξενοδοχείο Astir Odysseus στην Κω
Το ξενοδοχείο Astir Odysseus στην Κω

Ερωτ: Γιατί το ονομάσατε Οδυσσεύς;

Απ: Αυτό είναι και το όνομα του γιου μου που είναι σήμερα 18 ετών. Η οδύσσεια του Όμηρου είναι ένα σπουδαίο έργο. ΑΛλά και η ίδια η ζωή του ανθρώπου είναι μια οδύσσεια.

Ερωτ: Μιλώντας κάποιος μαζί σας καταλαβαίνει ότι είστε ένας εφοπλιστής, ένας επιχειρηματίας, μάλλον διαφορετικός από τους άλλους. Για παράδειγμα από το να πηγαίνετε σε δεξιώσεις, προτιμάτε να παίρνετε τα βουνά.

Απ: Την αγαπάω πάρα πολύ την ορειβασία αλλά ξέρετε κοντεύω τα 90 και η ορειβασία θέλει πολλές αντοχές. Εδώ και 4-5 χρόνια έχω σταματήσει να… παίρνω τα βουνά αλλά ασχολούμαι με άλλα πράγματα που με ευχαριστούν. Διαβάζω βιβλία που σχετίζονται με την οικονομία και τεχνικά θέματα της δουλειάς μου και απολαμβάνω το θέατρο και την ποίηση. Ο Καβάφης είναι ο αγαπημένος μου. Για μένα δεν είναι ποιητής είναι φιλόσοφος. Μου αρέσει επίσης να ξυπνάω στις 6 το πρωί και να γυμνάζομαι καθημερινά για 45 λεπτά. Μετά κάνω ένα κρύο ντους, διαβάζω την εφημερίδα μου και πηγαίνω στο γραφείο.

Ερωτ: Τι σχέση έχετε με την θρησκεία;

Απ: Ο Θεός είναι η φύση. Ένα λουλουδάκι που θα δεις στην άκρη ενός γκρεμού που σκορπίζει γύρω το άρωμά του.

Ερωτ: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό στη ζωή;

Απ: Το πιο σημαντικό για μένα είναι να έχεις παιδιά και να τα βλέπεις να μεγαλώνουν. Αυτό είναι… χαρά Θεού.

Ερωτ: Πώς γίνεται ευτυχισμένος ένας άνθρωπος;

Απ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Για παράδειγμα εγώ νιώθω ευτυχία όταν βλέπω ότι έπραξα ορθά σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Το να αισθάνομαι ότι είμαι σωστός.

Ερωτ: Μετά από τόσα χρόνια στις επιχειρήσεις ποιο είναι το κίνητρό σας για να συνεχίσετε να δημιουργείτε;

Απ: Είναι ακριβώς αυτό που είπατε. Η δημιουργία είναι μια εκτόνωση, είναι η σκέψη ότι κάνεις κάτι εποικοδομητικό.

Πάντα πίστευα ότι δεν αξίζει να περνάμε… τράνζιτ απ’ αυτή τη ζωή.

Το όμορφο είνα να της δίνουμε νόημα, να κάνουμε κάτι χρήσιμο, να μην αφήνουμε τη ζωή να περνάει και να χάνεται…

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει