Η Ένωση Ηρακλείου δίνει μπόνους στα μέλη της για τα σταφύλια

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 10 ΛΕΠΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΟΙΝΟΣΤΑΦΥΛΑ ΤΟΥΣ

Τιμές δύο ταχυτήτων, με μπόνους για όσους τη στηρίζουν, ανακοίνωσε χθες για τα οινοστάφυλα η Ένωση Ηρακλείου.

Για όσους παραγωγούς προμηθεύονται προϊόντα από τα καταστήματα γεωργικών της εφοδίων αλλά και όσους επέλεξαν την Ενωση για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους, οι τιμές σε πολλές ποικιλίες είναι υψηλότερες από πέρσι. Μία «ποινή» της τάξης των 10 λεπτών θα έχουν όσοι παραγωγοί δεν συναλλάσσονται με την Ένωση.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Ανδρέας Στρατάκης, τονίζει στην «Π» πως αυτό το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά αλλά ήρθε για να μείνει ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα, ως ανταμοιβή σε όσους παραγωγούς τη στηρίζουν.

Στις 9 Αυγούστου ξεκινά η παραλαβή

Αναλυτικά, η Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι την Πέμπτη 9 Αυγούστου  αρχίζει την παραλαβή οινοσταφύλων  στο οινοποιείο της στην  Παλιανή καθώς και στα υποκαταστήματα Αρκαλοχωρίου και Πύργου, στις τιμές που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

ΠΟΙΚΙΛΙΑ         ΤΙΜΗ

ΛΕΥΚΑ ΟΙΝΟΣΤΑΦΥΛΑ           0,35 €

ΒΙΛΑΝΑ           0,35 €

ΡΟΖΑΚΙ            0,35 €

ΛΙΑΤΙΚΟ           0,35 €

ΚΟΤΣΥΦΑΛΙ     0,35 €

ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ    0,30 €

SYRAH 0,45 €

Όσον αφορά τα ποικιλιακά οινοστάφυλα που δεν περιλαμβάνονται στον παραπάνω πίνακα (π.χ. Μαλβαζία, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας , Merlot κ.ά), η τιμή βάσης θα είναι 0,45€ όπου  μετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο από τον αρμόδιο γεωπόνο  θα καθορίζεται και η τελική τιμή τους.

Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για τους παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την Ένωση Ηρακλείου και ενεργοποίησαν  τα δικαιώματά τους (επιδότηση) σε αυτή. Επίσης με απόφαση του Δ.Σ δίνεται η δυνατότητα στους παραπάνω παραγωγούς να αγοράζουν από τα Καταστήματα γεωργικών εφοδίων της Ένωσης, γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα με έκπτωση από 3%-8%.

Για τους παραγωγούς που δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους στην Ένωση, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

ΠΟΙΚΙΛΙΑ         ΤΙΜΗ

ΛΕΥΚΑ ΟΙΝΟΣΤΑΦΥΛΑ           0,25 €

ΒΙΛΑΝΑ           0,25 €

ΡΟΖΑΚΙ            0,25 €

ΛΙΑΤΙΚΟ           0,25 €

ΚΟΤΣΥΦΑΛΙ     0,25 €

ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ    0,20 €

SYRAH 0,35 €

Στο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η Οργάνωση συνιστά στους παραγωγούς – μέλη της, τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον  12 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11 Be για τις λευκές.

β. Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα.

Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνεται από 10.00 π.μ. έως 19.00.

Όλοι οι παραγωγοί που προσκομίζουν οινοστάφυλα στο οινοποιείο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την επικαιροποιημένη δήλωση  αμπελοκαλλιέργειας, η οποία πρέπει να αναφέρει όλα τα αλφαριθμητικά στοιχεία του παραγωγού και τα χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων, που ο παραγωγός θα παραδώσει οινοστάφυλα.

Οι παραγωγοί που είναι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους το Δελτίο Αποστολής προς αποφυγήν εκκρεμοτήτων.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: (2810) 378110, 378135, 791250

Αρκαλοχώρι: 2891022223, Πύργος: 2893022309.

Κίνητρο και… τιμωρία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, κ. Ανδρέας Στρατάκης
ο κ. Στρατάκης

«Οι τιμές έχουν μια διαφορά για τους παραγωγούς που έχουν κύκλο συναλλαγών με την Ένωση» εξηγεί ο κ. Στρατάκης.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, θέλουμε να ανταμείψουμε όλους όσοι εμπιστεύονται την Ένωση Ηρακλείου, πάμε σε μια νέα πολιτική, νέα λογική, θα έχουν κάποια οφέλη οι παραγωγοί που, μεταξύ άλλων, προμηθεύονται από τα καταστήματά μας γεωργικά εφόδια», προσθέτει.

Όπως λέει, για όσους δεν προτιμούν την Ένωση, οι τιμές για τα οινοστάφυλα είναι κατά 10 λεπτά χαμηλότερες. ενώ, αντίθετα, οι παραγωγοί που την εμπιστεύονται θα απολαμβάνουν έκπτωση στα γεωργικά εφόδια από 3% ως 8%.

«Αυτό το μέτρο ήρθε για να μείνει, είναι η ώρα και ο καιρός να έχουμε μία διαφοροποίηση στην πολιτική της οργάνωσης σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που διαχρονικά τη στηρίζουν, είναι μία ελάχιστη ανταμοιβή» τονίζει ο κ. Στρατάκης.

Γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στα σταφύλια, ο κ. Στρατάκης αναφέρει πως «η χρονιά φαίνεται να είναι λίγο δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών, έχουν γίνει ζημιές περισσότερο στα επιτραπέζια σταφύλια, στα οινοστάφυλα λιγότερες,  αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα. Από την άποψη των ποσοτήτων, η χρονιά είναι μέτρια. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας» αναφέρει.

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, κ. Μύρων Χιλιετζάκης
Ο κ. Μύρων Χιλιετζάκης

«Εύχομαι να μην έχουμε βροχοπτώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για να μπορέσει ο παραγωγός να τρυγήσει το αμπέλι του, τον κόπο, τον αγώνα που έδωσε εδώ και ένα χρόνο, μία καλλιεργητική περίοδο, θα είναι άδικο αν την τελευταία στιγμή χάσει το προϊόν του» σημειώνει. «Θέλουμε να στηρίξουμε τους πελάτες μας, αυτούς που πραγματικά ακολουθούν την Ένωση και είναι δίπλα στην οργάνωση», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Μύρων Χιλιετζάκης.

Αναφέρει πως φέτος έχει πληγεί το 90% της παραγωγής στα επιτραπέζια σταφύλια στο Ηράκλειο, ορισμένα αμπέλια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, ενώ στα ονοστάφυλα έχουμε ζημιές σε συγκεκριμένες περιοχές, με αποτέλεσμα οι ποσότητες να είναι πολύ μειωμένες.

Όπως λέει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις εξαγωγές, το κενό του κρητικού σταφυλιού και κρασιού θα γεμίσουν άλλες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νησί.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει