Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ: Η κοκαΐνη, η Κρήτη και το… ντοκιμαντέρ

Οι διακοπές με κοκαΐνη τον έστειλαν στη φυλακή
ΕΚΑΝΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΙΑ

Την σύλληψή του στα Μάλια με την κατηγορία για κατοχή, εμπορία και παράνομη διακίνηση κοκαΐνης  και την εμπειρία του από τις ελληνικές φυλακές, διηγείται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ της βρετανικής  τηλέορασης ένας νεαρός Άγγλος.

Πρόκειται για τον 26χρονο Daley Thompson από το Κάρντιφ,ο οποίος μιλά στο ντοκιμαντέρ  μαζί με δύο αλλους βρατανούς, οι οποίοι είχαν ανάλογη εμπειρία σε φυλακές της Ισπανίας και της Ταϊλάνδης.

Ο Daley Thompson ταξίδεψε – όπως διηγείται – στα Μάλια   με τους φίλους του Joel και Kyle για διακοπές το καλοκαίρι του 2016.

Όπως τονίζει στο ντοκιμαντέρ “Young, Dumb και Banged Up in the Sun”, στον οποίο οι νέοι Βρετανοί φυλακίζονται στο εξωτερικό ενώ βρίσκονται σε διακοπές ή ζουν ως εκπατρισμένοι:

“Πήγαμε σε πάρτι,  γελούσαμε   και χορεύαμε  με   κορίτσια. Πράγματα συνηθισμένα στις διακοπές”.

Ο 26χρονος Daley Thompson από το Κάρντιφ στην αρχή των διακοπών τους
Στην αρχή των διακοπών τους

Στις αρχές του ταξιδιού -παντα κατά τα λεγόμενα του26χρονου- οι φίλοι συναντήθηκαν με μια ομάδα Άγγλων   που είχαν κοκαΐνη και προσφέρθηκαν να τους  γνωρίσουν στον έμπορο  που τους είχε προμηθεύσει, έναν  “Αλβανό”.

Ο Thompson και οι φίλοι του συναντήθηκαν την επομένη με τους εμπορους  των ναρκωτικών και αγόρασαν τεσσερα μιση  ουγγιές κοκαΐνης.

Όπως αναφέρει αγόρασαν περισσότερη κοκαΐνη απ’ό,τι υπολογιζαν  χωρίς να έχουν πρόθεση να την πουλήσουν. “Αλλά αρχίσαμε-λέει – να την πουλάμε. Η τιμή της κοκαΐνης στους δρόμους των Μαλίων είναι 80 λίρες το γραμμάριο”.

Μέσα σε λίγες μέρες οι φίλοι πωλούσαν κοκαΐνη στους  νεαρους τουρίστες στα πάρτυ και είχαν αρχίσει να τραβούν την προσοχή στα τοπικά μπαρ και κλαμπ.

«Θα προτιμούσαν να αγοράσουν από εμάς και όχι να πάνε στους Αλβανούς» λέει. «Ήμασταν σίγουρα απερίσκεπτοι  . Σνιφάραμε παντού. Για  πέντε ημέρες είχαμε ένα ατέλειωτο πάρτι, μέχρι την πέμπτη ημέρα, που όλα πήγαν στραβά».

Οι φίλοι είχαν κοιμηθεί αφού συνοδευσαν δύο γυναίκες πίσω στο διαμέρισμά   τους, μετά από μια νύχτα  γεμάτη με  κοκαΐνη, όταν εισέβαλε η Αστυνομία. Οι αξιωματικοί βρήκαν  κοκαΐνη  αξίας  8,000 λιρών  στο ψυγείο του διαμερίσματος.

“Νόμιζα ότι ονειρευόμουν», λέει. “Το μόνο που άκουσα ήταν  Αστυνομία…Αστυνομία”. Κοίταζαν στα κουτάκια, κοίταζαν στο γάλα, κοίταζαν στο αλάτι. Άνοιξαν το ψυγείο και όταν είδα το πακέτο στο ψυγείο, έμεινα άφωνος, δεν μπορούσα να το πιστέψω”.

ο Daley Thompson  στη φυλακή της Νεάπολης
Την εικόνα των Μαλίων αλλά και των φυλακών Αλικαρνασσού και Νεάπολης περιγράφει ο 26χρονος

Οι τρείς νεαροί εστάλησαν   στη φυλακή της Νεάπολης, όπου βρέθηκαν-όπως λέει ο Daley Thompson  – στο κέντρο ενός πολέμου συμμοριών μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών κρατουμένων. Ο 26χρονος  μεταφέρθηκε αργότερα στην περιβόητη (ο χαρακτηρισμός είναι του ντοκιμαντέρ) φυλακή της Αλικαρνασσού μετά από μια φιλονικία στο κελί του.

Ενθυμούμενος  τη δεύτερη φυλακή, λέει: “Έμεινα μόνος μου με τον εαυτό μου.

Συνάντησα μερικούς πραγματικά επικίνδυνους ανθρώπους.Υπήρχαν μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών,   αφεντικά από το Πακιστάν  που μεταφέρουν φάρμακα σε όλο τον κόσμο, κινεζικη  μαφία που κόβει  τα χέρια των ανθρώπων”.

Ο Thompson και οι φίλοι του παραδέχτηκαν την κατοχή αλλά αρνήθηκαν  την εμπορία. Η ελάχιστη ποινή για λαθρεμπόριο είναι 15 χρόνια.

Μετά από οκτώ μήνες φυλάκισης, ο Thompson βρέθηκε   ενώπιον τριών δικαστών που τον έκριναν ένοχο κατοχής και πώλησης κοκαΐνης, αλλά όχι ένοχο εμπορίας. Οι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Έχοντας ήδη εκτίσει σχεδόν ένα χρόνο στη φυλακή απελευθερώθηκαν αμέσως.

Ενώ η ποινή φυλάκισης δεν ήταν τόσο σκληρή όσο θα μπορούσε να ήταν, η προσωπική ζωή του Thompson υπέφερε πολύ από τη σύλληψή του.

«Έχασα τα γενέθλια του γιου μου … έχασα τη φίλη μου, έχασα τα πάντα», λέει . «Σκέφτηκα« Γιατί το έκανα αυτό; ». Ξέρω ότι το έκανα για διασκέδαση τις πρώτες πέντε μέρες, αλλά κοιτάξτε πού είμαι. Βρέθηκα σε μια τρύπα, έφαγα φαγητό με ποντίκια που έτρεχαν πάνω του. Ήταν αηδιαστικό. Ήταν σαν μια κόλαση εκεί μέσα.

Τέλος προειδοποιεί τους Βρετανούς τουριστες  λέγοντας: “Μην είστε ηλίθιοι. Να σκέφτεστε τι κάνετε”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει