Επιστρέφουν με νέο σύστημα πλέι οφ και πλέι άουτ στην Α1 ΕΠΣΗ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 8-9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ • ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ «ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ» Η Α1, Α2 ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Η επαναφορά των πλέι οφ και των πλέι άουτ στην Α1 (αλλά με νέο σύστημα), είναι το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει από τη γνωστοποίηση των προκηρύξεων της ΕΠΣΗ για την αγωνιστική περίοδο 2018-19.

Η διοργανώτρια αρχή μάλιστα ανακοίνωσε ότι μέγας χορηγός των φετινών πρωταθλημάτων Α1 και Α2 θα είναι η εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών Pwm Medical του Αντώνη Παπαδάκη, ενώ μέγας χορηγός του Κυπέλλου ΕΠΣΗ θα είναι η εταιρεία «Αναψυκτικά ΦΗΜΗ» του Βασίλη Ζηδιανάκη. Η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας της Α1-Α2 κατηγορίας και του Κυπέλλου θα γίνει κατά την διάρκεια των κληρώσεων,  την Πέμπτη 16 Αυγούστου στην Αυγενική.

Η Α1 θα ξεκινήσει το διήμερο 8-9 Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο με 16 ομάδες. Από φέτος όμως επιστρέφουν τα πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή (θα πάρουν μέρος οι 4 πρώτες ομάδες) καθώς και τα πλέι άουτ για τον υποβιβασμό.

Αναλυτικά η προκήρυξη για την ανάδειξη πρωταθλητή στην Α1 ΕΠΣΗ αναφέρει:

«Τα τέσσερα πρώτα σωματεία στην τελική κατάταξη της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, θα αγωνιστούν για την ανάδειξη του πρωταθλητή, σε ένα μίνι πρωτάθλημα δύο γύρων (play off). Όταν στην διάρκεια της κανονικής περιόδου, ο 1ος αποκτήσει μετά το πέρας των 30 αγωνιστικών πλεονέκτημα έξι βαθμών από τον 2ο, δεν θα διεξαχθούν τα play off και ανακηρύσσεται αυτόματα πρωταθλητής.

Το σωματείο που θα τερματίσει στην 1η θέση κατά την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, θα πριμοδοτηθεί με δύο βαθμούς στη βαθμολογία των πλέι οφ.

Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες play off, θα προκύπτει ως εξής: το σωματείο που κατέλαβε την 4η θέση θα ξεκινήσει με μηδέν βαθμούς. Στη συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 1η ,2η και 3η θέση την κανονική περίοδο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 4η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του τρία. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί που ξεκινούν τα σωματεία τους αγώνες play – off.

Το σωματείο που θα τερματίσει στην πρώτη θέση στη διαδικασία των play off θα είναι και ο πρωταθλητής της A1 για την περίοδο 2018-2019 και ανέρχεται απευθείας στη Γ’ Εθνική».

Σε ό,τι αφορά τον υποβιβασμό, συνολικά θα πέσουν τρεις ομάδες από την Α1 ΕΠΣΗ. Οι δύο θα πέσουν απευθείας και η τρίτη μέσω πλέι άουτ όπου θα συμμετέχουν οι ομάδες από την 11η έως την 14η θέση. Το σύστημα είναι ανάλογο με τα πλέι οφ με τη διεξαγωγή μίνι πρωταθλήματος έξι αγωνιστικών. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να μη γίνουν πλέι άουτ, με τον 14ο να υποβιβάζεται απευθείας, αν η διαφορά του με τον 11ο είναι έξι ή περισσότεροι βαθμοί.

 

Παραμένουν οι «μικροί»

Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣΗ, για την περίοδο 2018-19, όλα τα σωματεία που μετέχουν στους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων και Κυπέλλου υποχρεούνται να έχουν στην ενδεκάδα τους δύο ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών, δηλαδή να έχουν γεννηθεί από 1-1-1997 και μεταγενέστερα.

Την περίοδο 2019-2020, το όριο αυτό θα πέσει κατά ένα έτος, δηλαδή οι ομάδες υποχρεούνται να έχουν στην ενδεκάδα τους δύο ποδοσφαιριστές κάτω των 20 ετών, δηλαδή να έχουν γεννηθεί από 1-1-1999 και μεταγενέστερα.

 

Α2 ΕΠΣΗ

Το πρωτάθλημα της Α2 θα ξεκινήσει στις 8-9 Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο 16 ομάδων, με πλέι οφ και πλέι άουτ.

Οι δύο πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα ανέρχονται απευθείας στην Α1 ενώ οι ομάδες που τερμάτισαν στην 3η, 4η, 5η και 6η θέση θα αγωνιστούν σε αγώνες play off για την άνοδο ακόμα μίας ομάδας. Αν η διαφορά του 3ου με τον 6ο είναι μέχρι και 12 βαθμοί, θα γίνουν play οff, αν είναι 13 ή περισσότεροι βαθμοί δεν θα διεξαχθούν και ο 3ος της βαθμολογίας παίρνει την απευθείας άνοδο στην Α1.

Από την Α2 υποβιβάζονται συνολικά πέντε ομάδες στη Β΄ ΕΠΣΗ. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις  τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται απευθείας ενώ οι ομάδες που τερμάτισαν στην  12η, 11η ,10η και 9η θέση θα αγωνιστούν σε αγώνες play out για τον υποβιβασμό ακόμα μίας ομάδας. Να τονίσουμε ότι το σύστημα διεξαγωγής των play off και play out της Α2, είναι το ίδιο με πέρσι.

 

Β’ ΕΠΣΗ

Μετά την αποδοχή από την ομάδα των Δαφνών της πρόσκλησης ώστε να αγωνιστεί στη Β’ ΕΠΣΗ, έγινε χθες η τελική συγκρότηση των δύο Ομίλων, χωρίς να χρειαστεί η διαδικασία κλήρωσης. Ο 1ος Όμιλος αποτελείται από 14 ομάδες και ο 2ος Όμιλος από 13.

Να σημειωθεί ότι 4 ομάδες (Γαρίπα, Ομόνοια, Αγ. Δημήτριος, Θέρισος) παρ’ ότι υποβιβάστηκαν πέρσι, τελικά σώθηκαν αφού ο ΟΦΗ ’94, ο Ολυμπιακός Μαλεβιζίου, το Ίνι και το Μαρτινέγκο είτε δεν δήλωσαν συμμετοχή, είτε δήλωσαν στη Γ’ ΕΠΣΗ.

1ος Όμιλος: Βόνη, Γαρίπα, Δωριέας, Μοχός, Πήγασος, Δόξα Μ., Εθνικός, Ερμής, Κανάρια, Ν. Ηροδότου, Ν. Μινωικής, Ομόνοια, Ποσειδώνας, Χαραυγή

2ο Όμιλος: Αγ. Δημήτριος, Ασίτες, Δειλινά, ΕΓΟΗ, Θέρισος, Μεταξοχώρι, Ν. Αλμυρού, ΟΦΑΜ, Παλιανή, Πυργιώτισσα, Ραύκος, Χείμαρος, Δαφνές

Η σέντρα της Β’ κατηγορίας θα γίνει στις 22-23/9 και οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, θα κερδίσουν την άνοδο. Από τη Β’ κατηγορία υποβιβάζονται στην Γ’, τα σωματεία που κατέλαβαν τις δύο τελευταίες θέσεις και στους δύο ομίλους ενώ οι τρίτοι από το τέλος κάθε ομίλου, παίζουν μπαράζ παραμονής και ο ηττημένος υποβιβάζεται.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Γ’ ΕΠΣΗ (σέντρα στις 29-30/9) την άνοδο θα κερδίσουν οι 4 πρώτες ομάδες. Η κλήρωση του πρωταθλήματος αυτού, δεν θα γίνει στις 16/8 αλλά μόλις οριστικοποιηθούν οι συμμετοχές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει