Γιατί δεν πρέπει να γίνει το πολιτικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδος

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

1ον: Διότι οι μινωικές, οι ρωμαϊκές, οι βυζαντινές πόλεις Λύκτος, Αρκαδία, Είνατος, Πριανσός, Στήλαι, Ριζόκαστρο, Ιερό Σπήλαιο Αρκαλοχωρίου και οι αρχαιολογικοί χώροι στον Γαλατά, στον Σαμπά και στο Σμάρι, καταβρεχόμενοι συνεχώς από τα καρκινογόνα καυσαέρια των αεροπλάνων θα παύσουν να κινούν το ενδιαφέρον των ερευνητών, των αρχαιολόγων, των επισκεπτών.

2ον: Διότι τα χωριά Καστέλλι, Πηγή, Μπιτζαριανό, Πολυθέα, Διαβαϊδέ, Καρδουλιανός, Σκλαβεροχώρι, Αρχάγγελος, Ευαγγελισμός, Λιανό, Αγία Παρασκευή, Αρμάχα, Ρουσοχώρια, Κασάνοι, Σκινιάς, Ίνι, Μαχαιράς, Βακιώτες, Λαγούτα, Δεμάτι, Φαβριανά, Καστελλιανά, Τσούτσουρος, Καλό Χωριό, Πουλιές, Γάσι, Αρκαλοχώρι, σε μια δεκαετία από την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου δεν θα έχουν ζωή. Διότι ποιος  νέος θα κατοικήσει σ’ αυτά καταβρεχόμενος συνεχώς από τα καυσαέρια και τους θορύβους των αεροπλάνων και σεμια ερημογενή γη.

3ον: Διότι το μελετώμενο αεροδρόμιο θα έχει ανάγκη τεράστιων ποσοτήτων νερού και με τη συνεχιζόμενη λειψυδρία στην Κρήτη στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα νερού όχι μόνο άρδευσης των καλλιεργειών αλλά και ύδρευσης των κατοίκων και το νέο αεροδρόμιο προτού λειτουργήσει θα εγκαταλειφθεί.

4ον: Διότι με την ίδρυση και λειτουργία του νέου πολιτικού αεροδρομίου Καστελλίου η περιοχή από τον Κερατόκαμπο έως την Χερσόνησο και από τις Αχεντριανές βουνοκορφές έως το χωριό Επισκοπή Πεδιάδος σε 10-15 χρόνια πάνω από πέντε εκατομμύρια ελαιόδεντρα που τώρα δίνουν το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, καταβρεχόμενα από τα καυσαέρια των αεροπλάνων θα ξεραθούν.

5ον: Διότι χιλιάδες στρέμματα κρεβατίνες, που παρήγαγαν πολλές χιλιάδες τόνους εκλεκτά σταφύλια ροζακί και τα ψυγεία τα μετέφεραν στις αγορές του εξωτερικού και έφερναν στην Ελλάδα πλούτο, θα είναι παρελθόν και η ζημιά ανυπολόγιστη.

6ον: Διότι τα χιλιάδες στρέμματα αμπέλια σουλτανί, που παρήγαγαν πολλές χιλιάδες τόνους σταφίδα σουλτανί, η οποία εξάγονταν και έφερνε πλούτο στην Ελλάδα θα είναι παρελθόν και η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη.

7ον: Διότι τα χιλιάδες στρέμματα περιβόλια με πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές αλλά και τα παντός είδους κηπευτικά που καταναλώνονταν στο εσωτερικό και αρκετές ποσότητες εξάγονταν στο εξωτερικό θα είναι παρελθόν και θα τα εισάγουμε από την Τουρκία.

8ον: Διότι με το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο χιλιάδες στρέμματα βοσκότοποι καταβρεχόμενοι από τα καυσαέρια των αεροπλάνών σε 10-15 χρόνια το χορτάρι, οι θάμνοι, ακόμη και τα αγριόδεντρα θα έχουν ξεραθεί και τα υπάρχοντα σήμερα κοπάδια αιγοπροβάτων ελλείψει τροφής θα χαθούν. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα θα εισάγονται στην Ελλάδα και η ζημιά θα είναι μεγάλη.

9ον: Διότι οι κατά καιρούς 15 υπουργοί και πρωθυπουργοί χωρίς σοβαρή μελέτη του θέματος, χωρίς να λογαριάζουν τι χάνουμε και τι κερδίζουμε με δηλώσεις τους ανακοίνωναν την ίδρυση του νέου αεροδρομίου και αν αργότερα αντιλαμβάνονταν την σοβαρή ζημιά δυσκολεύονταν να ανακαλέσουν τις δηλώσεις τους.

10ον: Διότι στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν τρία αεροδρόμια και λογικό είναι να μην γίνει και τέταρτο.

11ον: Διότι πρόσφατα διετέθησαν σοβαρά χρηματικά ποσά δια τον εκσυγχρονισμό του αεορδρομίου του Ηρακλείου και ήδη είναι το πρώτο αεροδρόμιο σε κίνηση σε όλη τη χώρα. Εάν χρειάζεται επέκταση γιατί η αναγκαία επέκταση δεν γίνεται με ελάχιστα χρήματα στον χώρο της παραπλεύρως του καταργηθείσης στρατιωτικής μονάδας;

Και το σπουδαιότερο: στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τα καυσαέρια των αεροπλάνων πέφτουν στη θάλασσα ενώ στο σχεδιαζόμενο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα πέφτουν στα κεφάλια μας και θα τα εισπνέουμε.

12ον: Διότι η ανεργία στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και μετά τη δημιουργία του σχεδιαζόμενου νέου αεροδρομίου Καστελλίου αφού οι ξένες εταιρείες που θα διαθέσουν τα χρήματά τους για την κατασκευή του θα προσλάβουν και ξένο προσωπικό στο αεροδρόμιο για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους και όχι τα ελληνικά συμφέροντα.

Και μη μας πείτε κύριοι – κύριοι υπουργοί που τότε θα κυβερνάτε ότι θα αναγκάσετε τις εταιρείες να προσλάβουν τους δικούς σας έστω και από την πίσω πόρτα.

13ον: Δηλαδή με λίγα λόγια το σχεδιαζόμενο νέο αεροδρόμιο το οποίο θα καταστρέψει την καρδιά της Κρήτης θα γίνει για ξένα συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

14ον: Διότι τώρα τελευταία στην τηλεόραση και στον τόπο οι πρωτοπόροι των τουριστικών επιχειρήσεων όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κύριος Μιχάλης Βλατάκης ανακοίνωσε στην τηλεόραση και στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” Ηρακλείου της 3/8/2018 ότι το σχεδιαζόμενο νέο αεορδρόμιο στο Καστέλλι θα είναι το ακριβότερο και αντί να φέρει ξένους τουρίστες θα τους διώχνει προς την Τουρκία και σε άλλα θέρετρα.

Και διερωτόμεθα, αυτοί που επιμένουν στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι σκέφτονται ελληνικά;

15ον: Για όλα τα παραπάνω και για όσα θα παρουσιαστούν στο προσεχές μέλλον κατά τις απαλλοτριώσεις, τα δικαστήρια τις γελοίες αποζημιώσεις και τις καταστροφές που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν παράνομες πράξεις και στην απόγνωση και εγκλήματα. Το σχεδιαζόμενο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι δεν πρέπει να γίνει και δεν θα γίνει γιατί πιστεύουμε πως δεν υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός, υπουργός και βουλευτής που θα υπογράψει την καταστροφή μας.

Ελπίζουμε ότι τα καταστροφικά σχέδια για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδος θα πεταχθούν από κάποιο υπουργό ή πρωθυπουργό στον κάλαθο των αχρήστων και η πλουτοφόρος πεδιάδα θα ξαναβρεί τον δρόμο της δημιουργίας, της παραγωγής, του πλούτου για να διώξουμε τα μνημόνια και τα δαιμόνια που μας καταστρέφουν και μας βασανίζουν τόσα χρόνια.

Εάν κανείς πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής ή αρχηγός κόμματος που θα λάβει το παρόν αμφισβητεί έστω και ένα από τα αναφερόμενα ας κάνει τον κόπο να έρθει στα χωριά μας. Να συζητήσει με τους κατοίκους και τότε είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα αντιληφθεί τη σχεδιαζόμενη καταστροφή και θα συμφωνήσει μαζί μας.

 

Ευαγγελισμός Πεδιάδος Ηρακλείου Κρήτης

Γεώργιος Εμμ. Μιζεράκης

Αντ/ρχης Χωρ/κης Ε.Α.

Υ.Γ. Το παρόν δεν έχει   πολιτικό χαρακτήρα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει