Τίμησαν τους 27 ήρωες στον Σοκαρά

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις-τιμής και μνήμης για την εκτέλεση των 27 ηρώων του μαρτυρικού χωριού Σοκαράς, τον Αύγουστο του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο περιφερειάρχης, που κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων, σε δήλωσή του ανέφερε ότι η Περιφέρεια με σεβασμό τιμά τη μνήμη των 27 εκτελεσθέντων πατριωτών του Σοκαρά, όπως και όλων των αγωνιστών που θυσιαστήκαν για την ελευθερία στον τόπο μας.

 οι εκδηλώσεις-τιμής και μνήμης για την εκτέλεση των 27 ηρώων του μαρτυρικού χωριού Σοκαράς, τον Αύγουστο του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Οι Ήρωες μας, πρόσθεσε ο κ. Αρναουτάκης, άφησαν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στις νεότερες γενιές, και τα μηνύματα του αγώνα τους για ενότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία, πρόοδο είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα.

Στο ετήσιο μνημόσυνο παρευρέθηκε χθες το πρωί ο  πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Ο δήμαρχος, αφού κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τις γερμανικές σφαίρες.

Είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για τα οποία θυσιάστηκαν, δεν είναι ούτε δεδομένα, ούτε αυτονόητα.

Αντιθέτως, απαιτούν διαρκή αγώνα από όλους μας για να παραμείνουν ζωντανά και κυρίαρχα, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή που ο φασισμός και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παραμένει, δυστυχώς, υπαρκτός και ανησυχητικά αναπτυσσόμενος».

 

Εκδηλώσεις μνήμης  για το Ολοκαύτωμα  των χωριών  του Κέντρους

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 164 τραγικά θύματα του Ολοκαυτώματος των χωριών του Κέντρους, Άνω Μέρος, Βρύσες, Γερακάρι, Γουργούθι, Δρυγιές, Καρδάκι, Σμίλες, Κρύα Βρύση, θα πραγματοποιθούν την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Αυγούστου, στο Άνω Μέρος.

Στο πλαίσιο της 74ης επετείου θα γίνει αγώνας δρόμου θυσίας, ομιλίες, προβολή ταινίας κ.ά.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει