Ο Μυλοπόταμος του… μέλλοντος

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Τις βάσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, που  θα συμβάλουν στην τοπική κοινωνική, οικονομική  και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, έθεσε το 33ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών που έγινε στο χωριό Απλαδιανά.

Για πρώτη φορά διατυπώθηκαν συμπεράσματα και στόχοι ενώ υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την υλοποίηση τους.

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν ο ρόλος της Οικοτεχνίας στην ανάπτυξη του Μυλοποτάμου, η  αναγκαιότητα σύστασης Κέντρων Διαβίωσης για τα άτομα τρίτης ηλικίας στο Μυλοπόταμο και η Οργάνωση, Διοίκηση και Χρηματοδοτήσεις Κοινωνικών Φορέων.

Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη δυναμική της περιοχής επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου ότι ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό 
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η στόχευση για το μέλλον πρέπει να είναι για ένα Όλοκληρωμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό στην περιοχή στον οποίο όλοι οι φορείς θα συμφωνήσουν και θα δεσμευτούν στην υλοποίησης του με συνεργασία όλων των τοπικών φορέων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλης Κυρίμης υπογράμμισε ότι μέσα από το συνέδριο μπορούν να αναδειχθούν τα μοναδικά πλεονεκτήματα της επαρχίας. «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες της, ανιδιοτελώς, πάντα με καλή πρόθεση, με γνώμονα το συμφέρον της επαρχίας και μόνο.

Η  Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα που θα ενώνει τους όπου γης Μυλοποταμίτες». 

Τους συνέδρους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλης Κυρίμης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απλαδιανών Σταύρος Λυρώνης και η πρόεδρος του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ελένη Μαυράκη. 
Χαιρέτισαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης καθώς και εκπρόσωποι φορέων των Μυλοποταμιτών. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Παρασύρης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μαρής.

 το 33ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών που έγινε στο χωριό Απλαδιανά

Σίσες, Ελεύθερνα και  Αξός οι νικητές του θεσμού «Καθαρά χωριά»

Στο συνέδριο έγινε και η βράβευση των καθαρότερων χωριών της περιοχής. Πρόκειται για ένα θεσμό τον οποίο έχει καθιερώσει η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής και την Περιφέρεια Κρήτης. Η αξιολόγηση των χωριών που διακρίθηκαν έγινε από ειδική επιτροπή, η οποία πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο διάστημα των προηγούμενων μηνών.

Στο φετινό διαγωνισμό καθαρότερων χωριών συμμετείχαν 19 χωριά. Τα τρία καθαρότερα, που επιλέχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή, ύστερα από δειγματοληπτικούς ελέγχους ήταν: Οι Σίσες, η Ελεύθερνα και η Αξός.

Οι νικητές, εκτός από τις τιμητικές πλακέτες θα λάβουν  και χρηματικό έπαινο όπως δεσμεύθηκε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Προσφορά του επιχειρηματία Γιώργου Σιγανού σε δημοτικά σχολεία της περιοχής

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, απονεμήθηκε χρηματικό ποσό σε επτά δημοτικά σχολεία της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου.

Το κάθε σχολείο έλαβε  το  ποσό των 2.000,00 ευρώ. Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια δωρεά του επιτυχημένου επιχειρηματία στην Αμερική κ. Γιώργου Σιγανού, ο οποίος κατάγεται από το Μυλοπόταμο και συγκεκριμένα από το χωριό Φαράτσι.

Τα Σχολεία που έλαβαν τη δωρεά του Φαρατσανού επιχειρηματία είναι: Τα Αβδελά, τα Αγγελιανά, η Αγιά, τα Ανώγεια, το Γαράζο, τα Λιβάδια και η Σκεπαστή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει