Πορεία Μνήμης για την καταστροφή του Τυμπακίου

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου σε συνδιοργάνωση με τον Ο.Υ.ΚΡΗΤΗΣ οργάνωσαν  την πρώτη Πορεία Μνήμης για την καταστροφή του Τυμπακίου από τις φασιστικές δυνάμεις Κατοχής και την  απελευθέρωση του Τυμπακίου και γενικά της περιοχής  από τις δυνάμεις Κατοχής.

Η πρώτη Πορεία Μνήμης  είχε ως αφετηρία  το προαύλιο της εκκλησιάς του Αγίου Τίτου στο Τυμπάκι, κοντά  στο ομοίωμα της βόμβας που έπεσε στην αρχή της Κατοχής στν ναό του Αγίου Τίτου χωρίς να εκραγεί, δίπλα  στην νοτιοδυτική γωνία της μικρής εκκλησίας του Αγίου Τίτου.

Στο ίδιο σημείο έπεσε ο Γερμανός αξιωματικός προσπαθώντας να γκρεμίσει την εκκλησία και σκοτώθηκε, αμέσως μόλις το Τυμπάκι έπεσε στα χέρια των γερμανικών δυνάμεων.  Aκολούθησε μια σύντομη ομιλία τον πρόεδρο του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς.   κ. Μιχ. Σπυριδάκη για την ιστορία της εκκλησίας του Αγίου Τίτου Τυμπακίου και τα θαύματα που συνέβησαν κατά την Κατοχή.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται  μια ηλικιωμένη γυναίκα  που καθώς έμπαινε στον ναό του Αγίου Τίτου του Τυμπακίου για να προσκυνήσει ανέφερε την κατοχική μαντινάδα “Μαύρα θα βάψω να φορώ ωσάν τον Άγιο Τίτο που οι Γερμανοί του βάψανε τον τοίχο”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει