Τρεις δεκαετίες Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο

Ένα πρωτότυπο γλέντι με τοπικές γεύσεις, μυρωδιές της κρητικής γαστρονομίας και φωνές αυθεντικών κρητικών καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε στο χωρίο Γαράζο Μυλοποτάμου. Η 30η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, με «πρωταγωνίστρια» της γιορτής τη χειροποίητη κιτρόπιτα μήκους πέντε μέτρων και βάρους 150 κιλών.

Τη φετινή Γιορτή Κίτρου διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ταλλαία 2018» με την έμπρακτη στήριξη της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μυλοποτάμου – Οργανισμού Πολιτισμού «Αυλοπόταμος» και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

Το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος, οι κάτοικοι του Γαράζου και όσοι παρευρέθηκαν για να στηρίξουν την γιορτή, μέσα από όλες αυτές τις συνταγές και βέβαια από την μεγάλη κιτρόπιτα,  ήταν πως η καλλιέργεια και η παραγωγή κίτρων θα πρέπει να συνεχιστούν με το κράτος να οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του.

Στη Γιορτή παρευρέθηκαν δύο διακεκριμένοι σεφ της Ελλάδας, η Μυρσίνη Λαμπράκη και ο Διονύσης Αλέρτας, αναλαμβάνοντας αφιλοκερδώς την προβολή των ιδιαίτερων δυνατοτήτων που έχει το κίτρο στη γαστρονομία. Επίσης, μίλησαν για ένα «θησαυρό», όπως χαρακτήρισαν, που πρέπει να σωθεί, αναφερόμενοι στη διάσωση κιτροκαλλιέργειας της Κρήτης, για να αποδείξουν με τις συνταγές τους πως το κίτρο αποτελεί βασικό συστατικό της κρητικής διατροφής και όχι μόνο.

Η επετειακή Γιορτή Κίτρου ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου με μια εκδήλωση που προκάλεσε έντονες συγκινήσεις. Η φετινή Γιορτή αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον του μουσικού θεάματος, τιμώντας όλους τους παλαιούς μουσικούς του χωριού που διέπρεπαν από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου.

Κατά τη διάρκεια της Γιορτής γινόταν ιστορική αναφορά σε κάθε παλαιό μουσικό, ενώ παράλληλα ανέβαιναν στο πάλκο οι νέοι καλλιτέχνες του χωριού αποδεικνύοντας τη συνέχεια που υπάρχει και σε αυτό τον τομέα στο κεφαλοχώρι του Ρεθύμνου.

Σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου, όπως η Μαρία Τζομπανάκη, ο Βαγγέλης Λιοδάκης, ο Θωμάς Καντιφές και ο Βασίλης Ξενικάκης στήριξαν με την παρουσία τους στις 17 και 18 Αυγούστου τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, που ανέβασε με επιτυχία το έργο της Λίλιαν Δημητρακοπούλου «Ποιος σκότωσε τον Ουϊλιαμ;» σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Τσιμπισκάκη.

«Ήταν το πιο πολιτισμένο γλέντι που έχω πάει» δήλωσε στους οργανωτές ο λυράρης Νεκτάριος Σαμόλης μετά τη χοροεσπερίδα της 22ας Αυγούστου. Η τελευταία εκδήλωση, στις 30 Αυγούστου, είχε διαδραστικό χαρακτήρα με τη δημιουργία της κιτρόπιτας μήκους πέντε μέτρων και βάρους 150 κιλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική τον περασμένο Ιούλιο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει