Η ζωή και η αντίσταση των γυναικών στην Κρήτη την Κατοχή

«Ήταν εκεί με τα πολεμοφόδια να σκοτώσουνε, αν δεν θέλαν να πουν οι γυναίκες πού ‘ναι οι άντρες και πού ‘ναι τα τουφέκια τωνε. Αλλά δεν μίλησε καμιά. Δεν είπε τίποτα».

Η Πηνελόπη Κωστάκη-Γρυντάκη ήταν μικρό κορίτσι όταν οι Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό της, την Καλή Συκιά Ρεθύμνου, και έκαψαν γυναίκες ζωντανές γιατί δεν μαρτυρούσαν τα κρυσφύγετα των αντρών.

Ογδόντα έξι ετών σήμερα, η Πηνελόπη είναι μια από τις επιζήσασες που εξιστορούν βιώματα που δεν ξεχνιούνται ποτέ στο ντοκιμαντέρ «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΑ» των Γερμανίδων Barbara Englert και Leonie Englert για την Κατοχή στην Κρήτη.

Το ντοκιμαντέρ (πρωτότυπος γερμανικός τίτλος EINGEBRANNT) θα ταξιδεύει ολόκληρο το Σεπτέμβριο στην Κρήτη, σε πόλεις και μαρτυρικά χωριά, αύριο Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στο  Ρέθυμνο (Φορτέτζα 21:00), την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις Αγίους Αποστόλους, (Δημοτικό θέατρο 21:00), στις 14 του μήνα στο Ηράκλειο (Πάρκο Γεωργιάδη 21:00), στις 23 Σεπτεμβρίου στα Ανώγεια (Πλατεία Αρμί 21:00), στις 26 του μήνα στην Καλή Συκιά (Αίθουσα του Συλλόγου 12:00), στις 28 Σεπτεμβρίου στα Χανιά (Πνευματικό Κέντρο 20:00).

Πολύ συχνά η ύπαρξη των γυναικών, η συνεισφορά, οι εμπειρίες, οι φωνές τους αποσιωπώνται στην Ιστορία.  Έτσι και οι γυναίκες στην Κρήτη, δεν εμφανίζονται σχεδόν καθόλου στην ιστοριογραφία, παρότι ήταν αυτές που αντιστάθηκαν πρώτες στη γερμανική κυριαρχία.

Το ντοκιμαντέρ «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΑ» αφηγείται την ιστορία της Κατοχής από την πλευρά των γυναικών, αναδεικνύοντας πτυχές που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει