Παρούσα και η Κρήτη στο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων

Στις εργασίες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO που έλαβε χώρα με τεράστια επιτυχία από 11 ως 14 Σεπτεμβρίου  στο Εθνικό Πάρκο και Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Adamello – Brenta, στους δολομίτες της Ιταλίας, συμμετείχε τo Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, του Ψηλορείτη και προέβαλε  τις δραστηριότητές του στα πλαίσια του έργου INTERREG Ελλάδας- Κύπρου, GEOIN.

Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετά χρόνια στην Ευρώπη με τη συμμετοχή πάνω από 850 συνέδρων από 64 χώρες του κόσμου. Του συνεδρίου προηγήθηκε η συνάντηση του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, όπου τα 73 Παγκόσμια Γεωπάρκα της Ευρώπης συζήτησαν διάφορα θέματα και αντάλλαξαν εμπειρίες και αποτελέσματα.

Στο συνέδριο εκ μέρους του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη συμμετείχαν για το “ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης Α.Α.Ε ΟΤΑ” ο διευθυντής κ. Δημήτρης Πατακός και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ο κ. Χαρ. Φασουλάς.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν από το ΜΦΙΚ τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για τις ψηφιακές εφαρμογές που υλοποιεί στα πλαίσια του GEOIN για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, ενώ το “ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης” συμμετείχε στην έκθεση που διοργανώθηκε με θέμα «Αντικείμενα από πέτρα: Η άυλη κληρονομιά των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO».

Η έκθεση λειτούργησε καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου και ο Ψηλορείτης εκπροσωπήθηκε με φωτογραφικό υλικό από την περιοχή και εκθεματικό υλικό που προσέφερε ο λαϊκός καλλιτέχνης Γιώργης Καψάλης από τη Γέργερη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε η απονομή των πιστοποιητικών ένταξης στα παγκόσμια γεωπάρκα στις 13 νέες περιοχές που αξιολογήθηκαν πέρσι καθώς και στα υφιστάμενα γεωπάρκα που επαναξιολογήθηκαν επιτυχώς, ανάμεσα στα οποία και ο Ψηλορείτης.

Το επόμενο συνέδριο αναμένεται να διοργανωθεί το 2020 στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Jeju της Νότιας Κορέας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει