Δεν θέλουν αεροδρόμιο, ετοιμάζουν διαμαρτυρία

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ: “Δεν δίνουμε τα χωράφια μας σε εξευτελιστικές τιμές”

Όχι στον εξευτελισμό, φωνάζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών και Κατοίκων του Ευαγγελισμού Πεδιάδος, ο «ΚΥΠΕΡΑΣ», που επανέρχονται για μία ακόμα φορά στο θέμα αποζημιώσεων και απαλλοτριώσεων στο νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου, μετά και τη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Καστέλλι για το θέμα.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καταθέτουν σχετικό υπόμνημα σε υπουργούς, δημάρχους, περιφερειάρχη και αρχηγούς κομμάτων, στο οποίο ζητείται απ’ όλους να λάβουν θέση για το ζήτημα. Αντίστοιχη επιστολή παράλληλα έχει φθάσει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία και χρηματοδοτεί το έργο.

«Οι μέχρι σήμερα 10 δικαστικές αποφάσεις των απαλλοτριώσεων του νέου αεροδρομίου έχουν αντιγράψει τις τιμές από την έκθεση εκτίμησης του εκτιμητή του ελληνικού Δημοσίου και την αιτιολογία από την υπ’αριθ 199/2017 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης που αφορά συμπληρωματική απαλλοτρίωση μικρής έκτασης για το φράγμα Αποσελέμη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα τους όπου και προστίθεται:

 

Χάρτες των απαλλοτριώσεων του νέου αεροδρομίου

«Οι τιμές είναι εξευτελιστικές και τραγελαφικές με την αξία του εδάφους να κυμαίνεται στο ευτελές ποσό των 1.56-2,63 ευρώ /τ.μ. με μέση τιμή 1,90 ευρώ/τ.μ. σε μία περιοχή από τις πιο παραγωγικές της Κρήτης – Η τραγελαφικότητα της εκτίμησης και των αποφάσεων αποδεικνύεται, αφού έφτασαν σε σημείο για το ίδιο ακίνητο μικρής έκτασης να ισχύουν δυο διαφορετικές τιμές επειδή ανήκουν σε διαφορετικά τμήματα απαλλοτρίωσης, και για γειτονικά ακίνητα η χαμηλότερη τιμή να αντιστοιχεί σε οφθαλμοφανές πλεονεκτικότερο ακίνητο όπως αποδεικνύουν δύο χαρακτηριστικοί χάρτες:

α. Χάρτης 1, με διαφορετικές τιμές στο ίδιο ακίνητο.

β Χάρτες 2, που τα πλεονεκτικά ακίνητα έχουν χαμηλότερες τιμές».

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου επισημαίνουν ότι αν συγκριθούν με τιμές άλλων απαλλοτριώσεων στην Κρήτη είναι από 10 μέχρι 5 φορές χαμηλότερες σε σχέση με περιοχές μάλιστα που αντικειμενικά μειονεκτούν έναντι των εκτάσεων του Καστελλίου. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως σε σχετικές ενημερώσεις προς πρωθυπουργό, υπουργούς, Δήμο και Περιφέρεια είχε αναγνωριστεί το δίκιο τους και είχαν δοθεί γραπτές διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Παράλληλα τονίζει ότι έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει την ιδιαιτερότητα της περιοχής, αλλά και το γεγονός πως πολλοί κατ’ επάγγελμα γεωργοί θα αναγκαστούν να μείνουν ακτήμονες και άνεργοι.

Οι εκπρόσωποι καταλήγουν στις αποφάσεις τους, οι οποίες, όπως καταγράφονται στο γραπτό κείμενο τους, είναι οι εξής:

«1. Αεροδρόμιο σε βάρος μας δεν θα γίνει. Με όλα τα μέσα θα εμποδίσουμε την κατασκευή του έργου. Θα υπερασπιστούμε τη γη μας, δεν θα αφήσουμε να την καταλάβουν αποβάλλοντάς μας, για να καταλήξουμε ακτήμονες, άνεργοι και ζητιάνοι κοινωνικών επιδομάτων ζώντας στο θόρυβο και στα καυσαέρια.

  1. Τέλος η κοροϊδία και η περιφρόνηση προς τη νοημοσύνη μας.
  2. Η ευθύνη για ότι προκύψει ανήκει εξολοκλήρου στην κυβέρνηση.
  3. Δεν θα παραστούμε από εδώ και στο εξής σε παρόμοιες δίκες.
  4. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που προβλέπουν οι νόμοι, το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Δεν θα παρευρεθούμε από τώρα και στο εξής σε συναντήσεις που, όπως αποδείχτηκε, το μόνο που προσέφεραν ήταν η παραπλάνησή μας, όμως αν κληθούμε και κρίνουμε ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση που θα καταλήξει σε ανατροπή των αποφάσεων αυτών, είμαστε παρόντες και προετοιμασμένοι όπως πάντα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει