Συνάντηση 5 ευρωπαϊκών σχολείων στο 7ο Λύκειο Hράκλειου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες η συνάντηση πέντε ευρωπαϊκών σχολείων στο 7ο Λύκειο Ηρακλείου,  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, KA2, με γενικό θέμα: “Social Exclusion  Can be Cured” («O κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να θεραπευτεί»). Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν σχολεία από Ρουμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία. Στην ομάδα της  Πορτογαλίας συμμετείχαν τέσσερα κωφά παιδιά, ενώ η ομάδα της Τουρκίας αποτελούνταν από τέσσερα παιδιά με ειδικές νοητικές ανάγκες.

Το θέμα που είχε η χώρα μας ήταν “Integration of Refugees” («Η Ενσωμάτωση των Προσφύγων»). Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου από το Info Point στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου έγινε ξενάγηση στα ενετικά αξιοθέατα. Στη συνέχεια, στο σχολείο έγινε μια πρώτη παρουσίαση για το θέμα των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και προβολή κάποιων βίντεο εκπαιδευτικού περιεχομένου της  UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες).

Επισκέφτηκαν μνημεία του Ηρακλείου
Επισκέφτηκαν μνημεία του Ηρακλείου

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ηρακλείου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η  κ. Καναβάκη Μαρία  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής-Εποπτείας Κοινωνικών Δομών Μετανάστευσης,  ο κ. Gian Andrea Garancini εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού-Πρόεδρος ΣΕΜ (Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων), η κ. Καμπέλη Δήμητρα υπεύθυνη Αναπτυξιακής Ηρακλείου για την υλοποίηση του Προγράμματος ESTIA (Στήριξη Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση) και η κ. Τσαφή Γεωργία από το τμήμα Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, τους ενημέρωσαν για τις δομές και τις δράσεις που υλοποιούνται στην πόλη μας  σχετικά με την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες-εργαστήρια με συντονιστές την κ. Τσαφή, τον κ. Χάλεντ Ταχίρ κοινωνικό ανθρωπολόγο και διερμηνέα Αραβικών, την κ. Κλινάκη εκπρόσωπο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου και την κ. Αρετάκη, συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.  Στα εργαστήρια τέθηκαν ερωτήματα από τους μαθητές και έγιναν συζητήσεις επικεντρωμένες στους τομείς αρμοδιοτήτων των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια επισκεφτήκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Οι Ηρακλειώτες μαθητές έμαθαν παραδοσιακούς χορούς στους μαθητές των άλλων χωρών

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν το Κέντρο ασυνόδευτων ανηλίκων στα Ανώγεια.

Τους  υποδέχτηκαν η εκπαιδευτικός κ. Βρέντζου, η ψυχολόγος κ. Κιβεντίδου και η νομικός κ. Μαματζάκη όπου τους ενημέρωσαν για τη λειτουργία του κέντρου.  Σε  εκδήλωση που έγινε, παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Ανωγείων κ. Σμπώκος που τόνισε την ιδιαίτερη ευαισθησία του ιστορικού Δήμου στο θέμα των προσφύγων.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαν το Ρέθυμνο.

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στο σχολείο, οι μαθητές έκαναν μαθήματα τοπικών χορών στους μαθητές από το εξωτερικό. Ακολούθησε παρουσίαση από κάθε χώρα πώς διαχειρίζεται το θέμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων και πώς εφαρμόζει τη μέθοδο διδασκαλίας του project.

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου επισκεφτήκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Το απόγευμα στο σχολείο,  οι ομάδες των μαθητών παρουσίασαν τις εργασίες τους και ακολούθησε φαγητό, μουσική και χορός κλείνοντας με τον πιο ευχάριστο τρόπο τις δραστηριότητες του προγράμματος.

Η επόμενη συνάντηση της ομάδας Erasmus θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία τον Φεβρουάριο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει