Η δράση για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης σήμερα στο ΤΕΙ παρουσία Φωτάκη 

Παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία του νησιού θα έχει η «Δράση για την Έρευνα στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Κρήτης» που θα παρουσιαστεί σήμερα στις 12:00  το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.

Το αντικείμενο και τους στόχους του έργου θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας,  καθηγητής, Κ. Φωτάκης, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, καθηγητής, Χ. Κασίμης.

Στη δράση ενώνουν τις δυνάμεις τους το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το Τμήμα Βιολογίας, το  Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ)-Δήμητρα.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει στην «Π» πως θα υπάρξουν τέσσερα σημεία παρέμβασης, το Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στον Αμπελούζο, η Σχολή Ασωμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας στον τομέα των κηπευττικών.

Τα τέσσερα ιδρύματα θα ανταλλάξουν εμπειρία και τεχνογνωσία και θα αλληλοεπιδράσουν με παραγωγούς αλλά και τοπικούς φορείς, ούτως ώστε να μεταφερθούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Ενδεικτικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 850.000 ευρώ.

Η δράση εντάσσεται στο Υποέργο 2, παρέμβαση Β «Πιλοτική εφαρμογή νέων προτύπων αγροτικής παραγωγής» του έργου “Εμβληματική Ερευνητική Δράσης Εθνικής εμβέλειας για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Αγροδιατροφής”.

Στόχος της δράσης είναι η Πιλοτική εφαρμογή νέων προτύπων αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο «Έρευνα – Καινοτομία – Εκπαίδευση», τα οποία θα αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και καινοτομικές τεχνικές στην περιοχή της Κρήτης, οι οποίες διαθέτουν σημαντικές αναξιοποίητες υποδομές (κτήρια, εργαστήρια, εκτάσεις καλλιεργήσιμων γαιών).

Η υλοποίηση ενός σπονδυλωτού ερευνητικού και αναπτυξιακού έργου, σε κύρια αντικείμενα του αγροδιατροφικού τομέα, όπως αυτός έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Κρήτη, με έμφαση σε δράσεις επιδεικτικού και άμεσα αφομοιώσιμου στην παραγωγή χαρακτήρα και με ταυτόχρονη αξιοποίηση υπαρχουσών δομών σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Κρήτης από τέσσερα συνεργαζόμενα Ιδρύματα.

Οι δομές αυτές θα αποτελέσουν ένα νέο υπόδειγμα αγροτικής έρευνας και θα συμβάλουν στην κινητοποίηση, ενεργοποίηση και διασύνδεση ομάδων παραγωγών, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και δημοσίων φορέων.

Δημιουργία τοπικής δεξαμενής σκέψης (Regional Think tank), η οποία θα αναδείξει δυνατά και αδύνατα σημεία, τομείς προτεραιότητας, επενδυτικές ευκαιρίες, τεχνολογικές προκλήσεις και καινοτόμες στρατηγικές:

Εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και αξιοποίηση των υπαρχόντων γεωργικών εκτάσεων για καινοτόμες δράσεις νέων αγροτών

Οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι να φέρει ακόμα πιο κοντά τα τέσσερα συνεργαζόμενα Ιδρύματα, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό πλέγμα συνεργασίας και δυνατότητας συνέχισης της κοινής ερευνητικής δραστηριότητας.

Να αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη εμπειρία στο κεντρικό αντικείμενο και των τεσσάρων  Ιδρυμάτων, ενεργοποιώντας με τον πλέον παραγωγικό τρόπο έμπειρους ερευνητές και κυρίως δίνοντας τη δυνατότητα να προσληφθούν νέοι. Να αξιοποιήσει τις δομές των τεσσάρων σημείων αναφοράς, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι μετάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων αλλά και εκπαίδευσης των παραγωγών σε νέες τεχνικές.

Να συνεισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον επαναπατρισμό ερευνητών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με ανθρώπους υψηλών δυνατότητων και γνώσεων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει