Οι καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή έγιναν θέμα στη Βουλή

Στη Βουλή έφθασε το θέμα των καταστροφών από τη χαλαζόπτωση, που ανέδειξε με ρεπορτάζ της η «Π».

Το πρόβλημα των ζημιών, ειδικότερα στον νομό Ηρακλείου και μέχρι την περιοχή των Αρχανών, είναι τεράστιο, ενώ ήδη από την Κυριακή έχουν ζητήσει την άμεση αποζημίωσή τους. Υπενθυμίζεται ότι οι καταστροφές από τη χαλαζόπτωση ήρθαν να προστεθούν στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, αφού η ανομβρία, η ξηρασία και ο δάκος έχουν καταστήσει το 2018 στη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών.

ο Βασίλης Κεγκέρογλου
Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου

Για το θέμα επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Με την επίκαιρη ερώτηση του ο κ. Κεγκέρογλου ζητά να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί, οι αμπελουργοί και οι άλλοι παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν.

«Η έντονη χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε σε διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στα αμπέλια, στις ελιές και σε άλλες καλλιέργειες» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Κεγκέρογλου και προσθέτει:

«Η ανησυχία των αγροτών στις  περιοχές που επλήγησαν είναι έντονη αφού καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή τους. Οι αγρότες παραγωγοί και οι παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής των αποζημιώσεων».

ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης. 
Ο κ. Σπύρος Δανέλλης

Ερώτηση κατέθεσε επίσης και ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΟΤΑΜΙ Σπύρος Δανέλλης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την χθεσινή χαλαζόπτωση στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, ο πρωτογενής τομέας του νησιού βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, αφού γι’ ακόμα μια φορά οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με τα έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώνοντας ότι το 2018 υπήρξε μια από τις χειρότερες χρονιές για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης (ανομβρία, ξηρασία, δάκος).

Ο κ. Δανέλλης τονίζει την ανάγκη για άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας και καλεί τον αρμόδιο υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει η κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει