Επιτέλους, γίνεται… δρόμος!

Επιτέλους, ολοκληρώνεται ο ένας κάθετος άξονας - ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΑΤΑΛΑΓΑΡΙΟΥ, ΠΕΖΩΝ

Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, εφόσον δεν υπάρξουν κάποιες απρόβλεπτες καθυστερήσεις, αναμένεται να εκκινήσει το πολύ σημαντικό έργο για την ενδοχώρα και τον νομό Ηρακλείου γενικότερα, που αφορά τον ανισόπεδο κόμβο και παράκαμψη Αρκαλοχωρίου.

Ήδη από το τέλος του 2018, έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά των εργολάβων προκειμένου να γίνουν οι όποιες ενστάσεις, σε συνολικό διάστημα δέκα εργάσιμων ημερών. Η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, κι εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, που εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν, το έργο πηγαίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να δώσει την έγκριση για την έναρξη του έργου μέσα σε διάστημα ενός μήνα, γεγονός που συνεπάγεται ότι αν δεν υπάρξει κάποιο κώλυμα στη διαδικασία, μέσα στον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο θα έχει δοθεί το πράσινο φως, προκειμένου να αρχίσει ένα σπουδαίο έργο για την ευρύτερη περιοχή, που θεωρείται μάλιστα ότι έχει καθυστερήσει αρκετά.

Στις αρχές του 2019 η έναρξη των εργασιών για τον κόμβο Αρκαλοχωρίου

Υπενθυμίζεται ότι την προκήρυξη του έργου έχει υπογράψει προ μηνών ο περιφερειάρχης Κρήτης, με προϋπολογισμό ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από την πλευρά της Περιφέρειας έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες με βάση το οργανόγραμμα της και στις 24 Δεκεμβρίου 2018, όλοι οι σχετικοί έφυγαν για τους απαιτούμενους ελέγχους, πιθανές ενστάσεις και εγκρίσεις. Το έργο θεωρείται αρκετά σημαντικό και κρίσιμο, καθώς αποκαθιστά τη συνέχεια του δρόμου Ηρακλείου – Βιάννου, ενώ συνδέει το Ηράκλειο με το Αρκαλοχώρι, τη Βιάννο και την Ιεράπετρα, χωρίς να απαιτείται παράκαμψη μέσω του οικισμού.

Λοιποί κόμβοι

Εκτός όμως από το πολύ σημαντικό έργο του κόμβου Αρκαλοχωρίου, από την Περιφέρεια Κρήτης προωθούνται ακόμα δύο αρκετά σημαντικοί κόμβοι, αυτοί στην περιοχή των Πεζών και στην περιοχή των Κουνάβων, που όταν ολοκληρωθούν, ουσιαστικά ολοκληρώνουν και τη λειτουργικότητα της οδικής αρτηρίας από το Ηράκλειο μέχρι και τη Βιάννο.

Συνεχίζονται οι εργασίες στον κόμβο των Κουνάβων

Ειδικότερα για τον κόμβο στα Πεζά υπάρχει μια μελέτη για διαμόρφωση ενός μεγάλου κυκλικού κόμβου, στον οποίο θα καταλήγουν τέσσερις συνολικά δρόμοι και θα συνδέουν το τμήμα από Καλλιθέα προς Πεζά με το υπόλοιπο τμήμα από Πεζά έως και Αρκαλοχώρι. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στη διαδικασία των μελετών προς το παρόν, ενώ δεν αναμένεται η άμεση προώθησή του, αφού υπάρχουν πολλά ζητήματα με τις απαλλοτριώσεις και το κτηματολόγιο της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας προωθούν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το έργο, αφού ήδη υπάρχει μελέτη οδοποιίας, υδραυλική μελέτη και μελέτη ηλεκτροφωτισμού, ενώ απαιτείται μια ανάγκη ενημέρωσης των περιβαλλοντικών όρων.

Κυκλικός κόμβος προβλέπεται στην περιοχή των Πεζών

Ένας ακόμα σημαντικός κόμβος που βρίσκεται στη φάση κατασκευής είναι ο κόμβος των Κουνάβων, που προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Οι κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα βέβαια δεν επιτρέπουν άμεσα πρόσθετες εκσκαφές και μεγάλης έκτασης έργα, ωστόσο οι τεχνικές υπηρεσίες προχωρούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις, και στην προετοιμασία για τα λοιπά οικοδομικά, τις επεκτάσεις και τις διαπλατύνσεις, που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση του έργου. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου προβλέπει την παράδοση του τον Απρίλιο του 2019, ωστόσο εκτιμάται πως θα υπάρξει αναγκαστική παράταση, εξαιτίας κατά κανόνα των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των έντονων βροχοπτώσεων.

Ο Νίκος Ξυλούρης

Ικανοποίηση

Την ικανοποίησή του για την πορεία εξέλιξης των έργων εκφράζει ο πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νίκος Ξυλούρης.

«Όλα τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς» υποστηρίζει ο κ. Ξυλούρης για να προσθέσει:

«Καθένα από αυτά βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση εξέλιξης και όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα έχουμε την έναρξη των εργασιών στον κόμβο Αρκαλοχωρίου. Στο σύνολό τους όμως όλα τα έργα είναι σημαντικά και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη συνέχεια και τελική παράδοσή τους».

Χρηματοδότηση 4 έργων

Χρηματοδότηση τεσσάρων έργων σε λιμάνια του νομού Λασιθίου εγκρίθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη για το έτος 2018, μεταδίδει το ΑΠΕ. Η χρηματοδότηση των λιμανιών στο Λασίθι αφορά μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση 94 νέων και 59 συνεχιζόμενων έργων αποκατάστασης ζημιών, βελτίωσης της λειτουργικότητας και αντιμετώπισης προβλημάτων ασφάλειας σε δεκάδες μικρά και μεγάλα λιμάνια όλης της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση, στον νομό Λασιθίου τα έργα τα οποία εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση αφορούν στη: «βελτίωση παλιού τμήματος Λιμένα Σητείας συνολικού ποσού προϋπολογισμού 124.000 ευρώ, στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ασφαλείας στον εμπορικό Λιμένα Αγίου Νικολάου, συνολικού ποσού προϋπολογισμού 125.000 ευρώ, στην προμήθεια τοπικών διανομέων ύδρευσης-ηλεκτροδότησης Ιεράπετρας συνολικού ποσού προϋπολογισμού 17.000 καθώς και στην αποκατάσταση – επισκευή γλίστρας Ιεράπετρας συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τον βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, για πρώτη φορά προβλέπεται τόσο υψηλή χρηματοδότηση για έργα επισκευής και συντήρησης στα λιμάνια, ενώ οι πόροι που εγκρίθηκαν για το 2018 είναι σχεδόν τριπλάσιοι από τους πόρους που δαπανούνταν τα προηγούμενα χρόνια σε ετήσια βάση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει