Ξεκινά η κτηματογράφηση σε 4 Δήμους του Ηρακλείου

Ξεκινά από τις 10 Ιανουαρίου, η διαδικασία της κτηματογράφησης σε τέσσερις Δήμους του νομού Ηρακλείου όπου πρόκειται να αρχίσει η καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων. Ειδικότερα η κτηματογράφηση θα γίνει στους Δήμους Βιάννου, Μινώα, Γόρτυνας και Φαιστού, όπου όλοι όσοι έχουν σπίτια ή ακίνητα θα πρέπει να σπεύσουν να τα δηλώσουν μέχρι τις 10 Απριλίου.

Οι τέσσερις Δήμοι έχουν ήδη προετοιμαστεί και σε συνεργασία με την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση της κτηματογράφησης έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους όπου θα πηγαίνουν οι πολίτες για να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Η κτηματογράφηση υποστηρίζεται από ειδικούς επιστήμονες καθώς εκτός από τους διοικητικούς υπαλλήλους θα υπάρχει μηχανικός και νομική υποστήριξη ώστε να διευκολύνεται ο πολίτης στη διαδικασία της δήλωσης της ιδιοκτησίας του. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στους τέσσερις Δήμους οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους μέχρι τις 10 Απριλίου, ενώ όσοι ζουν στο εξωτερικό έχουν προθεσμία μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλει κάθε πολίτης είναι να συμπληρώσει ένα σχετικό έντυπο δήλωσης της ιδιοκτησίας του, να καταθέσει ένα απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας (συμβόλαιο, παραχωρητήριο κλπ.). Επίσης να καταθέσει ένα απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του τίτλου και ένα αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος που προσαρτάται στον τίτλο ή νεώτερο από αυτό ή άλλο στοιχείο εντοπισμού του ακινήτου. Επίσης χρειάζεται αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή του  διαβατηρίου, αντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ / ΔΕΥΑΛ κλπ.). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πάγιο τέλος που πληρώνει ο πολίτης για τα αστικά ακίνητα είναι 35,00 ευρώ, ανά ακίνητο (π.χ.) οικόπεδο, διαμέρισμα, κατάστημα) και 20.00 ευρώ για βοηθητικό χώρο (π.χ. αποθήκη ή γκαράζ με χιλιοστά).

Για τα αγροτικά ακίνητα (εκτός σχεδίου εκτός ορίων οικισμού) εντός του ίδιου ΟΤΑ θα πρέπει να πληρώσει πάγιο τέλος  μόνο για τα δύο  πρώτα αγροτεμάχια, δηλ. 2 Χ 35,00 ευρώ  74,00 ευρώ το πολύ (από τα φυσικά πρόσωπα). Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από αντιπρόσωπο με προσκόμιση απλής εξουσιοδότησης. Σε περίπτωση που τρίτο πρόσωπο συμπληρώσει, υπογράψει και καταθέσει τη δήλωση απαιτείται εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής.

Υποχρεωτική η δήλωση ιδιοκτησίας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει  κίνδυνος να χαθούν ιδιωτικά ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν  εγκαίρως στο κτηματολόγιο, εάν οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη στη διαδικασία της κτηματογράφησης. Όσοι δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους θα είναι αναγκασμένοι στην πορεία να προσφύγουν δικαστικά για να μπορέσουν να κερδίσουν την κυριότητα της περιουσίας τους. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν εγκαίρως χαρακτηρίζονται ως «ορφανά» και προοπτικά καταλήγουν στα χέρια του Δημοσίου, εάν στο μεταξύ δεν εμφανιστεί κάποιος «χρυσοδάκτυλος» δηλώσει ως δικό του, ακίνητο άλλου ιδιοκτήτη.

Με δηλώσεις του στην “Π” ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης τονίζει ότι η υλοποίηση του Κτηματολογίου είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, ένα σπουδαίο εργαλείο ανάπτυξης, καθώς ουσιαστικά οριοθετεί τις ιδιοκτησίες και ξεκαθαρίζει την ιδιωτική και τη δημόσια γη. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ένας οργανωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει όλοι οι πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν εγκαίρως τις ιδιοκτησίες τους.

Μετά τις 10 του Απριλίου που ολοκληρώνεται η διαδικασία της κατάθεσης των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα γίνει η πρώτη ανάρτηση των στοιχείων που έχουν δηλωθεί, τα οποία ουσιαστικά θα συγκροτήσουν τους πρώτους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ενστάσεις και στη συνέχεια θα γίνει η δεύτερη ανάρτηση για να κατατεθούν και εκεί οι όποιες τροποποιήσεις και διαφωνίες των πολιτών και στη συνέχεια να οδηγηθούμε στους οριστικούς κτηματολογικούς πίκανες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει