Η χειροτονία του νέου επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαγαδασκάρης

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, τελέστηκε χθες το πρωί στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι Καΐρου, η χειροτονία του νέου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαγαδασκάρης κ. Προδρόμου, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, να συγκλονίζει με τα λόγια του για τα παιδιά της Αφρικής.

«Μπορεί τα παιδιά της Αφρικής, που θα συναντήσεις, Πρόδρομε, παιδί μου, στη νότιο Μαγαδασκάρη, να έχουν τα χέρια τους λερωμένα, πληγωμένα, ψωριασμένα, αλλά εσύ ποτέ να μην αρνηθείς να τα ευλογήσεις μαζί με τις οικογένειές τους, να τα ακουμπήσεις και να τούς δείξεις την ευσπλαχνία σου, διότι πρόκειται για τα νήπια της Βηθλεέμ, για τα παιδιά του Θεού που ζητούν την αγάπη Του», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μιλώντας για τις κακουχίες τόσο των Αφρικανών ιερέων και εκείνων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην ιεραποστολή της Αφρικής και βεβαίως τις κακουχίες των ίδιων των Αφρικανών.

«Πορεύου, παιδί μου Πρόδρομε, πορεύου εις την Χαναάν σου και έχε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Μην αμφιβάλλεις ποτέ, ποτέ μη δειλιάσεις, ποτέ μην λιποψυχήσεις», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, προς τον νέο Επίσκοπο νοτίου Μαγαδασκάρης, επισημαίνοντας ότι «σήμερα χαίρει και αγάλλεται σύμπασα η Εκκλησία της Μαύρης Ηπείρου».

Μάλιστα, ο Πατριάρχης μίλησε για τις κακουχίες που και ο ίδιος πέρασε, ζώντας πολλές φορές μέσα σε καλύβες, όπως οι κάτοικοι χωρών της Αφρικής, όπως στο Καμερούν, από όπου και ο εγχώριος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, που συνέβαλε σημαντικά στην ένταξη του νέου Επισκόπου στα νάματα της ιεραποστολής και τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα στο έργο του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής.

Παράλληλα, στο πρόσωπο του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε θερμά όλη την ελληνική κυβέρνηση για όσα προσφέρει προς το ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, τονίζοντας ότι η παρουσία του στη χειροτονία «έφερε την ελπίδα της πατρίδας, της Ελλάδας». «Σας ευχαριστούμε που η πατρίδα μας, δε μας λησμονάει. Και εμείς, θα συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες…».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης τόνισε τη σημασία της Αιγύπτου όπου εκεί και ο Μωϋσής στην Αίγυπτο παρέδωσε τις δέκα εντολές, και εκεί κατέφυγε και η Αγία Οικογένεια, χαρακτηρίζοντας τη Χώρα του Νείλου, ως μία «μίτρα της Ρωμηοσύνης», από τα γεγονότα αυτά αλλά και από τις πανάρχαιες σχέσεις των δύο χωρών, Αιγύπτου και Ελλάδας, όπως τις περιγράφει από την εποχή του και ο Ηρόδοτος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει