ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Εκκρεμότητα μόνο για τον Μασταμπά

Παραμένει “αγκάθι” η μετακίνηση της

λαϊκές αγορές

Δύο στα τρία ανοικτά ζητήματα που αφορούν στη μετακίνηση των λαϊκών αγορών κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν Δήμος Ηρακλείου και οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές. «Αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει το πού θα μετακινηθεί η λαϊκή αγορά του Μασταμπά, με δεδομένο το γεγονός ότι χθες η Αρχαιολογική Υπηρεσία απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασής της στην οδό Γεωργίου Γεωργιάδη. Ωστόσο θέση της δημοτικής Αρχής είναι το αργότερο σήμερα να κλείσει οριστικά και αυτό το κεφάλαιο, καθώς δεν υπάρχει λόγος και άλλης χρονοτριβής.

Τα παραπάνω προέκυψαν μετά από συνάντηση που είχε χθες ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών,  στη διάρκεια της οποίας κατάφεραν πολύ γρήγορα να συμφωνήσουν για τη νέα χωροθέτηση των λαϊκών αγορών στη Ν. Αλικαρνασσό και στα Καμίνια.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περιοχή των Καμινίων, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μπορεί να υιοθετηθεί η πρόταση που είχαν καταθέσει οι έμποροι, η λαϊκή αγορά να μετακινηθεί στο ένα τμήμα της οδού Ηφαίστου και της οδού Αμαζόνων. Αντίστοιχα σε ότι αφορά την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, οι  έμποροι είχαν καταθέσει δύο προτάσεις οι οποίες εξετάστηκαν από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και τελικά η πλάστιγγα έγειρε στη λύση της οδού Ηροδότου στην περιοχή της Παναγίας της Καμαριανής.

«Αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει  το κρίσιμο ζήτημα της μετακίνησης της  λαϊκής αγοράς του Μασταμπά μετά την αρνητική απάντηση της τοπικής Αρχαιολογίας να εγκατασταθεί στη Γεωργίου Γεωργιάδη. Η συγκεκριμένη οδός, που απορρίφθηκε (από την Αρχαιολογία) όπως και η οδός Καστρινάκη, (που απορρίφθηκε από τη Λότζια) είναι προτάσεις των εμπόρων.

Τα δεδομένα αυτά στενεύουν ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια για τους εμπόρους, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές που έχουν προταθεί από τον Δήμο Ηρακλείου. Η μία πρόταση είναι η περιοχή του πάρκου Ερυθραίας. Η άλλη πρόταση είναι η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου παλαιότερα είχε λειτουργήσει η λαϊκή αγορά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ωστόσο αυτό που ο Δήμος Ηρακλείου ξεκαθαρίζει είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να δώσει νέες παρατάσεις σε μια συζήτηση χωρίς τέλος. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, όπως ξεκαθαρίζει η πλευρά του Δήμου. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι για να γίνει η χωροθέτηση απαιτείται να γίνουν διαδικασίες που θα πάρουν χρόνο, δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών.

Όπως είναι γνωστό, η όποια απόφαση στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές θα πρέπει να περάσει από Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, να ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση δέκα ημερών και ξανά να επικυρώσει την τελική απόφαση η ίδια Επιτροπή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει