Γέμισε με πλημμυρικά νερά το Οροπέδιο Λασιθίου

Από την ξηρασία στις … πλημμύρες. Θα μπορούσε να είναι και τίτλος κινηματογραφικής ταινίας, ωστόσο αποτυπώνει μια πραγματικότητα στην Κρήτη που κανένας δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να συμβεί.

Από την απόλυτη ξηρασία και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων χρόνων που προκάλεσαν αλυσιδωτά προβλήματα και τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, έχουμε περάσει στο εντελώς αντίθετο άκρο, με ποσότητες νερού που δεν γνωρίζει κανείς πώς μπορούν να διοχετευθούν σε φράγματα και να αποδοθούν στη συνέχεια στο κοινό προς κατανάλωση, ύδρευση και άρδευση.

Πολλοί εκτιμούν ότι αρκετές ποσότητες θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτες
Πολλοί εκτιμούν ότι αρκετές ποσότητες θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτες

Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή του Χώνους στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι χαρακτηριστική του τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, η οποία έχει δεχθεί πολλαπλές χιονοπτώσεις, αλλά και ύψος βροχοπτώσεων που μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.000 χιλιοστά με βάση τα επίσημα βροχομετρικά στοιχεία.

Οι προβλέψεις μάλιστα των τελευταίων ημερών για έναν αρκετά βροχερό Φεβρουάριο, αλλά και για συνέχεια των βροχοπτώσεων που θα συνεχιστούν για μεγάλο ακόμα διάστημα, υποδηλώνουν ότι το νερό που θα υποδεχθεί το Οροπέδιο Λασιθίου θα είναι κατά πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί να φθάσει ως το φράγμα Αποσελέμη, που εκτιμάται ότι μέχρι τον Μάρτιο το αργότερο θα έχει γεμίσει.

Γέμισε με πλημμυρικά νερά το Οροπέδιο Λασιθίου - Χώνος
Πολύ θετικό είναι το γεγονός πως έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση Οροπεδίου Λασιθίου και φράγματος Αποσελέμη

Οι γνωρίζοντες τις υφιστάμενες συνθήκες στο Οροπέδιο αλλά και τη γεωγραφία του εδάφους εκτιμούν, χωρίς ασφαλώς να είναι ειδικοί, ότι η φετινή χρονιά θα υπερκαλύψει το φράγμα και θα αφήσει παράλληλα αδιάθετο νερό εκατομμυρίων κυβικών.

Στα θετικά των όλων εξελίξεων βεβαίως εντάσσεται η ολοκλήρωση του αγωγού που οδηγεί το νερό από το Οροπέδιο προς το φράγμα Αποσελέμη, γεγονός που συνεπάγεται, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, μια απόλυτη επάρκεια για την περιοχή αλλά και για τους μεγάλους και τουριστικούς δήμους Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει