Μετά τον ξυλοφάγο, έρχεται ο… πρεμνοφάγος για τις μουρνιές

Τη συνδρομή ενός πρεμνοφάγου αναμένεται να επιστρατεύσει από τον επόμενο μήνα ο Δήμος Ηρακλείου, προκειμένου να καταφέρει να αδειάσει τα σημεία που βρίσκονται τα υπολείμματα των κορμών από τις μουρνιές που αφαιρέθηκαν, επειδή είχαν πέσει θύματα του ξυλοφάγου εντόμου που μας ήρθε από την Κίνα.

Το μηχάνημα αυτό  ουσιαστικά θα αφαιρεί όλο το ξύλο της ρίζας που έχει απομείνει στο έδαφος ώστε να ανοίγει δίοδο για να φυτευτούν νέα δέντρα.

Όπως είναι γνωστό περισσότερες από 500 μουρνιές οδηγήθηκαν προς σφαγή, καθώς εντοπίστηκαν να έχουν προσβληθεί από το έντομο xylotrechus chinensis, το οποίο είναι ο φόβος και τρόμος των καλλιεργειών.

Εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο πώς το ξυλοφάγο έντομο ταξίδεψε από τη μακρινή Κίνα, επέλεξε ως προορισμό της διαδρομής του το  Ηράκλειο, αφού σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει σε καμία άλλη πόλη της χώρας δεν έχει εντοπιστεί το xylotrechus chinensis που καταστρέφει τις μουριές.

Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος η Λότζια έλαβε αυστηρές οδηγίες από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης,  για την εφαρμογή άμεσων μέτρων προκειμένου το έντομο να μην φτάσει στα αμπέλια καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες για τους καλλιεργητές.

Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο έδωσε οδηγίες στον Δήμο Ηρακλείου με πολύ συγκεκριμένη διαδικασία να κοπούν όλα τα δέντρα τα οποία είχαν εμφανείς οπές από τη δράση του εντόμου, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί ο κορμός τους και να  απομακρύνονται και μάλιστα με ειδικό τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα φεύγουν τα έντομα μέσα από τις τρύπες που έχουν ανοίξει για να μετακινηθούν σε άλλα δέντρα.

Όπως τονίζει ο πολιτικός προϊστάμενος πρασίνου, κ. Νίκος Φακουρέλης, είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έγινε πολύ έγκαιρη διαπίστωση του προβλήματος και παράλληλα οι σωστές κινήσεις για την αντιμετώπισή του. Είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που αποτελούσε τεράστια απειλή για τους  καλλιεργητές. Ο μεγάλος μας φόβος ήταν να μην μεταφερθεί το έντομο στις καλλιέργειες των αμπελιών οι οποίες απειλούνται με απόλυτη καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτό εξακολουθούν να γίνονται έλεγχοι και μετά τις κοπές των δέντρων, που έγιναν αφού διαπιστώθηκε η έκταση του προβλήματος που εντοπίστηκε στην περιοχή του Ατσαλένιου, της Δημοκρατίας, του Πόρου, της Χρυσοπηγής, των Πατελών, της Άνάληψης και στη Ν. Αλικαρνασσό, ενώ σε λιγότερη έκταση στην περιοχή του Μασταμπά.

Ο κ. Φακουρέλης τονίζει ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι τα δέντρα που αφαιρέθηκαν να αντικατασταθούν άμεσα με νέα και στην κατεύθυνση αυτή η υπηρεσία πρασίνου θα αξιοποιήσει τη χρήση πρεμνοφάγου με τη βοήθεια ιδιώτη, ώστε να καθαριστούν οι ρίζες των μουρνιών που έχουν απομείνει και στη θέση τους να γίνουν νέες φυτεύσεις με ενδημικά δέντρα του νησιού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει