ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: “Τρελάθηκαν” τα βροχομετρικά!

Μονάχα απίστευτα μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία που αποτυπώνονται από τους βροχομετρικούς σταθμούς της Κρήτης για τον μήνα Φεβρουάριο.

Σε κάποιος περιπτώσεις μάλιστα, το ύψος των βροχοπτώσεων του Φεβρουαρίου, μέχρι και χθες το απόγευμα, μπορεί εύκολα να συγκριθεί με τις βροχοπτώσεις ενός ολόκληρου έτους και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με βροχοπτώσεις δύο ετών, που σημειώθηκαν μόλις σε έναν μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του METEO για τον συγκεντρωτικό υετό (βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) του μηνός Φεβρουαρίου, κατατάσσουν πρώτη και με διαφορά την Κρήτη σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή Ασκύφου στα Χανιά, το ύψος του υετού μόνο για το μήνα Φεβρουαρίου ανέρχεται στα 1.225 χιλιοστά, ενώ στην Ασή Γωνιά ο υετός ανήλθε στα 1.109 χιλιοστά. Για να γίνει κατανοητή η διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το αμέσως επόμενο υψηλό υετού για την Ελλάδα, είναι περίπου το μισό σε σχέση με την Κρήτη, στη Στενή Ευβοίας με 672 χιλιοστά.

Στην Μακρινίτσα στο Βόλο σημειώθηκαν 267 χιλιοστά υετού, ενώ Άρτα, Πτολεμαΐδα και Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν μηδενικά χιλιοστά βροχόπτωσης.

Εκτός όμως από το Ασκύφου και την Ασή Γωνιά, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα βροχομετρικά στοιχεία σε όλη την Κρήτη, με έμφαση ασφαλώς στη δυτική Κρήτη. Στα Χανιά το ύψος της βροχόπτωσης έφθασε τα 480,6 χιλιοστά, στις Μουρνιές τα 345 χιλιοστά, ενώ στην Κάνδανο τα 440, 4 χιλιοστά.

Αντίστοιχα στο Ρέθυμνο το ύψος της βροχής έφθασε τα 239,4 χιλιοστά στα Φαλάσαιρνα 241,6 χιλιοστά και στο Σπήλι τα 424 χιλιοστά.

Και στην ανατολική Κρήτη ωστόσο, η οποία δέχθηκε σαφέστατα μικρότερες ποσότητες βροχής και χιονιού σε σχέση με τη δυτική Κρήτη, τα ποσοστά των βροχοπτώσεων παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.

Στον Άγιο Νικόλαο σημειώθηκαν 163,6 χιλιοστά, στην Ιεράπετρα 124,4 χιλιοστά, ενώ στο Τζερμιάδω στο Οροπέδιο Λασιθίου η βροχόπτωση έφθασε τα 480,6 χιλιοστά.

Στο Ηράκλειο αντίστοιχα, η μέση βροχόπτωση από τους 4 βροχομετρικούς σταθμούς υπολογίζεται στα 220 χιλιοστά, στις Μοίρες έφθασε τα 118,4 χιλιοστά, ενώ αντίστοιχο ήταν το ύψος της βροχόπτωσης και στο Τυμπάκι.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει