Ήτανε η παιδεία;..

Σοβαρά κι αστεία

Η παιδεία αρχίζει απ’ το σπίτι, προχωράει στο σχολείο και βγαίνει στην κοινωνία καθαρή…

- Μα ήντα θέλει να πει μπρε Κωνσταντή παιδεία;

– Παιδεία, Διογένη, θα πει παιδεύω, εκπαίδευση, μόρφωση. Όλα όσα αποκτάει ο άνθρωπος στη ζωή του είναι παιδεία. Η διάπλαση του ανθρώπου και γενικότερα η εκπολιτιστική του ανάπτυξη, η πειθαρχία της ψυχής και του πνεύματος, η μόρφωση και η… συμμόρφωση, οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς, η ευγένεια, η λεπτότητα, η εντιμότητα κ.λπ.

Αυτά είναι παιδεία. Με την παιδεία και τη μόρφωση αλλάζει ο άνθρωπος, γίνεται πιο πνευματικός με βάθος και εσωτερικότητα, καλλιεργείται, αναπτύσσεται πνευματικά και οργανώνει καλύτερα τη ζωή του. Έτσι, προοδεύει αυτός και η κοινωνία σαν σύνολο. Κατάλαβες Διογένη;

– Α! Εγώ θάρρουνα πως η παιδεία ήτανε τα παιδιά…

Δηλαδή μπρε, εγώ που δεν επήα στα  σκολειά να μορφωθώ και δεν έχω παιδεία ήντα ‘μαι;

– Εσύ Διογένη δεν ήτανε ανάγκη, να πας στα σχολεία, εσύ την παιδεία την έχεις από μόνος σου. Εμφυτη.

– Α, εμένα οντέ με γέννησε η μάνα μου, μου κράτανε και την παιδεία…

– Οι άνθρωποι, Διογένη, είναι πολλώ λογιώ. Άλλος είναι αγενής, άλλος είναι θρασύς, άλλος αναίσθητος, άλλος είρωνας, σαδιστής, άπονος, αναρχικός, ασυνενόητος κ.λπ.

– Αυτοί δα κοντό, απού το.. γονίδιο εβγήκανε ετσά, απού τη κακή εκπαίδευση;

– Και από τα δύο μαζί Διογένη

– Ε, το παντέρμο και ήντα γονίδιο είναι μπρε κιονά!

Μα δε θεραπεύγεται κοντό με αντιβίωση;

– Αυτοί, Διογένη οι τύποι, αν δεν πάνε να αποκτήσουνε εκπαίδευση και παιδεία, θα παραμείνουμε έτσι και χειρότερα όσο θα μεγαλώνουνε στην κοινωνία.

– Για κιονά ήλεγε ο Καζαντζίδης, η κοινωνία μ’ έχει πικράνει…

– Αυτοί οι τύποι ζούνε εις βάρος της κοινωνίας, Διογένη!

– Ναι-ναι, κατέχω το γω, γιατί είχα κι εγώ ένα βάρος τέτοιο, από ένα κακό γείτονα μια φορά…

– Γι αυτό πρέπει αυτό να παιδεύονται περισσότερο από τους άλλους. Οι άλλοι μπορούν και μόνοι τους να αποχτούν παιδεία.

– Ντα ποιοι είναι οι άλλοι;

– Όσοι είναι σαν εσένα Διογένη. Ευγενείς, νομοταγείς, υπάκουοι, συνεννοήσιμοι, ευαίσθητοι, καλόβολοι, με ήθος και σεβασμό, με αγάπη προς τον πλησίον τους, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, με έντονο το ενδιαφέρον για μάθηση, ό,τι είναι χρήσιμο για σένα και την κοινωνία, για την καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος, να ερευνάς το κάθε τι σε ό,τι έχεις απορίες, με προσοχή κ.λπ.

– Ναι, ντα εγώ μαθές ήκανα έρευνα οψές στον νεκροταφείο απού εθάψαμε τη θειά μου και ήλεγα, όλοι που ήρθαμε επαέ, ένας έμεινε, όλοι οι άλλοι εγιαγύραμε, μα σε δέκα χρόνια όλοι εμείς επαέ δα μας έχουνε φέρει όλους!

Και ερεύνησα στο μυαλό μου και είπα: Διογένη; Ορίστε;… Ήντα κάθεσαι και τσακώνεσαι με το Μανωλογιάννη, επειδή σου ’βγαλε το σταλίκι και σου παίρνει μια σπιθαμή χωράφι; Δε με γνοιάζει μπλιο και μισό μέτρο να μου πάρει! Άστονε, ουτε εγώ δα το πάρω μαζί μου,  ούτε αυτός. Αμα έρθουμε επαε!…

Αμα έρθουμε επαέ στο ένα επί δυο, δα το σκεφτόμαστε και δα γελούμενε! Ε, να μη εγατέχαμε να ζούμε αγαπημένοι, μονιασμένοι, να παιρνούσαμε ωραία στη γη, χωρίς κακίες και μίσος, χωρίς να ράζομε να φάμε τον κόσμο! Ήντα βλάκες είμαστε…

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει