Άγνωστα γεγονότα στη μακρόχρονη ιστορία του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου

Πριν από λίγες μέρες έγιναν τα εγκαίνια της μεγάλης αίθουσας του πολιτιστικού κέντρου που φέρει δικαίως το όνομα των Α. και Μ  Καλοκαιρινού.

Πόσοι όμως γνωρίζουν πώς φτάσαμε ως εδώ σήμερα μετά από 44 χρόνια;

Το 1975 επί δημαρχίας Μ. Καρέλλη, ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, πρόταση – εισήγηση της Δημοτικής αρχής για την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στην πόλη. Η εισήγηση πρότεινε την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου με μία αίθουσα θεάτρου στο σημερινό πάρκο έναντι του ξενοδοχείου «Ατλαντίς».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Καλοκαιρινός, ο οποίος με μία εισήγηση – αντιπρόταση άρτια τεκμηριωμένη τεχνικά, αρχιτεκτονικά, ιδεολογικά, οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά, πρότεινε την ανέγερση του Πολιτιστικού κέντρου στην σημερινή θέση. Τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, προσέφεραν το μεγαλύτερο τμήμα οικοπέδου για το προς ανέγερση Πολιτιστικό, καθώς και μεγάλο χρηματικό ποσό για την έναρξη των διαδικασιών.

Η πρόταση αυτή καθήλωσε όλο το τότε Δημοτικό Συμβούλιο και υπερψηφίστηκε χάρη στην ψήφο ορισμένων δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης που ψήφισαν σκεπτόμενοι το συμφέρον της πόλης και όχι της παράταξης. (Αναφέρω ορισμένα ονόματα που θυμάμαι: Σκαλοχωρίτη Δέσποινα, Φαρσάρης Μιχάλης, Λογαριαστάκης Μιχάλης, Σκεπετζής Κυριάκος, Βασιλειάδης Γιώργος.

Για πολλά χρόνια ο τότε δήμαρχος Μ. Καρέλλης είχε βάλει στο συρτάρι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από πολλές πιέσεις προκηρύχθηκε ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με το κτιριολογικό πρόγραμμα της πρότασης Καλοκαιρινού το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή λειτουργία του Κέντρου. Αυτή είναι μία άλλη ιστορία για την οποία θα μιλήσω άλλη φορά…

* Ο Γιώργος Βασιλειάδης είναι δημοτικός σύμβουλος

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει