“Πέφτουν” οι υπογραφές για την παραχώρηση του στρατοπέδου

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας θα γίνει η υπογραφή της παραχώρησης του τμήματος του στρατοπέδου Μπετεινάκη στον Δήμο Ηρακλείου, το σχέδιο παραχώρησης του οποίου ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο παραχώρησης αποτέλεσε αιτία αντιπαράθεσης της ανάμεσα στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τη δημοτική Αρχή, καθώς ο κ. Κ.Κασαπάκης σχολίασε σκωπτικά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμού επειδή ο Δήμος κατέληξε σε μια συμφωνία, την οποία ποτέ δεν θα υπέγραφε ούτε ιδιώτης επενδυτής.

Ειδικότερα όπως εξήγησε, ο Δήμος θα διαθέτει 25 χιλιάδες ετησίως και θα υποχρεωθεί να κάνει την πολεοδόμηση 270 στρεμμάτων, και μάλιστα σε μια τριετία, όταν είναι γνωστοί οι ρυθμοί που συνήθως ακολουθούνται σε αυτές τις διαδικασίες.

Έτσι ο Δήμος αναλαμβάνει να ολοκληρώσει ένα σοβαρό έργο για ένα ακίνητο (από το οποίο θα έχει μόνο τη χρήση μιας έκτασης), και θα χρεωθεί να κάνει όλες τις διαμορφώσεις προκειμένου να δημιουργηθούν οικόπεδα – «φιλέτα» τα οποία θα ακριβοπουληθούν. «Όλη η υπόθεση είναι για τα… πανηγύρια» κατέληξε.

Απαντώντας ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός,  ο οποίος ευχαρίστησε  ιδιαιτέρως τον τοπογράφο μηχανικό κ. Γ. Πολυχρονάκη που επιμελήθηκε της προετοιμασίας του σχεδιασμού, τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου πέτυχε την παραχώρηση 14 περίπου στρεμμάτων στο στρατόπεδο Μπετεινάκη, για να ιδρυθεί νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Πρόκειται για ένα θέμα που «καίει» την τοπική κοινωνία, καθώς η περιοχή κυριολεκτικά ασφυκτιά από τη δραματική έλλειψη σχολικής στέγης.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τον Δήμο Ηρακλείου η δημιουργία σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή,  και για τον λόγο αυτό, προσπάθησε με κάθε τρόπο να επιταχύνθει τη διαδικασία της παραχώρησης την τελευταία τριετία. Όπως είπε ο κ. Λαμπρινός, μετά την κύρωση του πολεοδομικού σχεδίου ο Δήμος θα αποκτήσει ιδιόκτητες εκτάσεις που θα γίνουν κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι .

Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο κ. Ν.Γιαλυτάκης σημείωσε ότι οι προσπάθειες για την παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου είχαν ξεκινήσει από την περίοδο που υπήρχε ο Δήμος Ν.Αλικαρνασσού και συνεχίστηκαν και την προηγούμενη δημοτική περίοδο, ενώ ο κ. Λ. Ζαμπετάκης της παράταξης “Άμεση Δημοκρατία” εξέφρασε τη λύπη του για “αποστρατικοποίηση της πατρίδας” και ψήφισε πάντως θετικά σε αντίθεση με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” που καταψήφισε.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει