Τρέχουμε παρέα στην Κρήτη; (Cretathlon Relay)

Τι θα λέγατε για έναν αγώνα που θα μπορούσατε να τρέξετε παρέα με τους φίλους σας; Έναν αγώνα σκυταλοδρομίας για δρομείς μικρών και μεσαίων αποστάσεων, αλλά και για όλους όσοι έχουν υιοθετήσει έναν περισσότερο “fitness” τρόπο ζωής; Έναν αγώνα δράσης, συνεργασίας, περιπέτειας, που θα σας ταξιδέψει στα πιο μαγευτικά μέρη της Κρήτης;

Ο αγώνας διαρκεί 2 ημέρες και μια νύχτα. Στη διάρκεια αυτή μια ομάδα 10-12 αθλητών καλείται να διανύσει μια απόσταση 250 χμ, διασπαρμένων και συνεχόμενων και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Η διαδρομή χωρίζεται σε 30 τμήματα (legs) και οι αθλητές αναλαμβάνουν να καλύψουν 3 τμήματά της, 1 κάθε φορά διαδεχόμενοι ο ένας τον άλλο.

Κάθε ομάδα θα χρησιμοποιήσει 2 μικρά λεωφορεία, τύπου van, τα οποία θα είναι ταυτόχρονα ο τρόπος μετακίνησης της ομάδας και ο χώρος ανάπαυσης, με λίγα λόγια το σπίτι τους! Όταν το ένα van “τρέχει”, το άλλο ξεκουράζεται. Κάθε φορά, αγωνίζεται ένας αθλητής ή μια αθλήτρια από το “τρέχον” van και τα υπόλοιπα μέλη λειτουργούν ως ομάδα υποστήριξης.

Στο τέλος του κάθε τμήματος της διαδρομής, όπου πρέπει να γίνεται η αλλαγή σκυτάλης, το “τρέχον” van υποστήριξης θα πρέπει να βρίσκεται έγκαιρα για να αφήσει τον αθλητή ή την αθλήτρια που θα παραλάβει τη σκυτάλη και να πάρει τον αθλητή που παραδίδει τη σκυτάλη.

Αυτή η φανταστική σκυταλοδρομία που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ κι έχει έρθει και στην Ευρώπη είναι γνωστή ως Reebok Ragnar Relay. Με μικρές προσαρμογές θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τον αγώνα στη μορφολογία και το κλίμα της Κρήτης μας αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά του νησιού μας.

Προτεινόμενος χρόνος διεξαγωγής είναι ο Μάρτιος (λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου) συντελώντας με ένα έξυπνο δρομικό δρώμενο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Η Περιφέρεια μπορεί να είναι συνδιοργανωτής με τα αθλητικά σωματεία και τους συλλόγους δρομέων όλων των ΠΕ. Η Κρήτη έχει ήδη πολύ καλή εμπειρία στη διοργάνωση αθλητικών αγώνων και έχει ξεχωριστική θέση στο δρομικό κίνημα.

Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης στο Αρκαλοχώρι, το Run Greece Ηράκλειο (που είναι προσωπικό στοίχημα του Ε. Κουκιαδάκη), ο Μαραθώνιος Κρήτης, οι αγώνες δρόμου του Δήμου Ρεθύμνης, ο AutismRace το 2015 στη Χερσόνησο, το Χρώμα Run είναι ενδεικτικά παραδείγματα, στην επιτυχία των οποίων μπορεί να στηριχθεί αυτός ο πρωτότυπος αγώνας σκυταλοδρομίας. Άλλο να μοιράζεις “ψίχουλα” σε αθλητικά σωματεία “συγκρητικά” και άλλο να σηκώνεις τον πήχυ ψηλά…

Η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός και να το αναδείξει παγκόσμια συνδυάζοντας την προβολή του νησιού, με την εισαγωγή ενός νέου τρόπου ζωής στη νέα γενιά της και την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς και των μοναδικών διατροφικών της συνηθειών.

*Ο Γιάννης Σ. Καλαντζάκης είναι entrepreneur υπηρεσιών υγείας και σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ιατρικού τουρισμού, ποιότητας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων (GDPR). Είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος για την ΠΕ Ηρακλείου με τον συνδυασμό “ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ”, #lefteramprosta.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει