Ξεκινούν και πάλι οι πτήσεις του drone της Frontex από Τυμπάκι

Εδραιώνεται η παρουσία μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα νότια του νομού Ηρακλείου, μετά και τις πρώτες επιχειρησιακές πτήσεις  από το αεροδρόμιο του Τυμπακίου, οι οποίες είχαν ως αποστολή τους την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Κρήτης, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις drone οι οποίες θα διαρκέσουν για περίπου έξι μήνες με βάση του αεροσκάφους και πάλι το αεροδρόμιο του Τυμπακίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση πτήσεις μεσαίου ύψους και μεγάλης εμβέλειας, ώστε να καλυφθεί δηλαδή μια μεγάλη ακτίνα και αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Frontex για τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, αλλά παράλληλα για τον έλεγχο της αλιείας και για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Όλα αυτά θα γίνουν υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος, αξιωματικοί του οποίου θα βρίσκονται στο νησί όλο αυτό το διάστημα για να εποπτεύουν και να συντονίζουν τις επιχειρησιακές πτήσεις. Ήδη, όπως έλεγαν αξιωματικοί του Λ.Σ., οι εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο Τυμπακίου είναι έτοιμες και δε χρειάζεται κάποια αλλαγή για την υλοποίηση του σχεδίου.

Όπως είναι γνωστό, οι πρώτες πτήσεις είχαν ξεκινήσει το φθινόπωρο, είχαν προκαλέσει όμως και αντιδράσεις από φορείς και κόμματα που ζητούσαν ενημέρωση για την παρουσία στην περιοχή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το drone είχε ξεκινήσει την πρώτη επιχειρησιακή του πτήση διάρκειας 14 ωρών, είχε διατεθεί από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) για 600 ώρες πτήσης στο πλαίσιο της διεξαγωγής δοκιμαστικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Η βάση του ήταν το Τυμπάκι και πραγματοποίησε πτήσεις επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων στο πλαίσιο της μικτής ευρωπαϊκής επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»..

Μέσω αυτού του εγχειρήματος το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή κράτους μέλους της Ευρ. Ένωσης, που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους επιχειρησιακό μέσο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η παρουσία του όμως είχε προκαλέσει αντιδράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάθεση ερώτησης από βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι είχαν ζητήσει «να σταματήσει η χρήση του αεροδρομίου Τυμπακίου από Οργανισμούς για σκοπούς που δε σχετίζονταν με τη χώρα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει