ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ: “Κοινωνικές παροχές σε βάρος μας”

Το Υπουργείο Υγείας επεκτείνει τον κύκλο των κοινωνικών παροχών του στις εργαστηριακές εξετάσεις, σε βάρος όμως των γιατρών που οδηγούνται σε λουκέτο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που οι εργαστηριακοί ιατροί της χώρας στενάζουν υπό το βάρος των άμεσων και έμμεσων επιβαρύνσεων της λειτουργίας των ιατρείων τους (Clawback, Rebate, ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, υπερφορολόγηση κ.λπ.) και αγωνίζονται να επιβιώσουν, υπό την άδικη και παράλογη καταλήστευση των κόπων τους, το Υπουργείο Υγείας, χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος και καμιά συνεννόηση, επεκτείνει τον κύκλο των παροχών του στο όνομα της “κοινωνικής πολιτικής” του, για μια φορά ακόμα σε βάρος τους.

Οι γιατροί της χώρας, στα πέτρινα χρόνια της λιτότητας και των μνημονίων, διασφαλίζουν αδιάλειπτα και εγγυώνται την υγεία του Έλληνα πολίτη, στηρίζοντας με ίδιες δαπάνες και χωρίς καμία υποστήριξη την προσπάθεια αξιοπρεπούς διαβίωσης, ιδιαίτερα, των ασθενών ομάδων του πληθυσμού.

Θα πρέπει, όμως, επιτέλους, η πολιτεία να αντιληφθεί ότι οι αντοχές έφτασαν στο τέλος τους και στην υπομονή, προστίθεται η αγανάκτηση και η οργή απέναντι στην αναλγησία και στην αγνωμοσύνη».

Τι ζητούν

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά τη δημιουργία νέου, χωριστού προϋπολογισμού πρόληψης που θα εξαιρείται από το Clawback και το Rebate και θα περιλαμβάνει τις εξετάσεις πληθυσμιακής διαλογής και τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν από την τροποποίηση της συμμετοχής του ασθενούς στο κόστος των εξετάσεων. Η χρηματοδότησή του, μπορεί να προέρχεται από το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα.

  • Την επέκταση του υπάρχοντος, κλειστού προϋπολογισμού, ώστε να αποζημιώνονται οι εξετάσεις που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες.
  • Τον εξορθολογισμό των τιμών των εξετάσεων, ώστε να ανταποκρίνονται (επιτέλους) στην πραγματικότητα και στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης.
  • Την εφαρμογή δυναμικού κλειστού προϋπολογισμού (plafond ανά ασθενή) με συγκεκριμένα κριτήρια (όπως έχουμε ήδη προτείνει κατ’ επανάληψη), η οποία θα συμβάλει, παράλληλα, στη συγκράτηση των δαπανών, με απώτερο στόχο την κατάργηση του Clawback και του Rebate.

Και καταλήγει:

«Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι το κλείσιμο των μικρών και μεγάλων εργαστηρίων (αφού, τελικά, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της) δεν είναι προς όφελός της!

Η κατάρρευση του εργαστηριακού τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην οποία νομοτελειακά οδηγούν, θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα να πέσει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα της “κοινωνικής ευαισθησίας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει