Πολιτική κόντρα και για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο χθες στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να κοντράρονται έντονα αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως το θέμα των αποζημιώσεων είναι αρκετά σημαντικό, ενώ έκανε σαφές πως η κυβέρνηση φέρνει τον Απρίλιο του 2019 ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί υπόψη της ήδη από το 2016.

«Αυτό δεν μας κάνει αισιόδοξους και δεν γίνεστε πιστευτοί ότι το θέμα εξετάζεται σε ουδέτερο χρόνο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ήδη από το 2014, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, συστάθηκε μετά από την πρόταση του Μανώλη Γλέζου ειδική διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις που υλοποίησε συγκεκριμένες δράσεις και συνέταξε ειδικές επιστημονικές γνωματεύσεις.

«Η επιτροπή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ήρθαν οι κάλπες του 2015. Τα αποτελέσματα εκείνης της επιτροπής είναι και τα μόνα που παράχθηκαν».

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, «παρά τα μεγάλα λόγια και τις θεατρικές κινήσεις και τη διαρκή επίκληση του θέματος στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα απουσίασε από αυτή την εθνική προσπάθεια».

«Το τελευταίο ουσιαστικό ντοκουμέντο σαφής διεκδίκησης παραμένει η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στους Γερμανούς που περιλαμβάνει δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Μια πρωτοβουλία που πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αυτή όμως είναι η τελευταία πρωτοβουλία που έχει γίνει. Επί 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τους παλικαρισμούς και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα ύστερα από τόσες εκδηλώσεις πολιτικού κιτς».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως όσο αναγκαία είναι η διεκδίκηση, άλλο τόσο είναι και δύσκολη.

Ο Τσίπρας

«Δεν θέλω στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συζήτηση να προκαλέσω αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις με την αντιπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να μην πω μια φράση. Από το 1974 εως το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα που συζητάμε δεν συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015 επί Βαρουφάκη. Είναι μεγάλης σημασίας θέμα για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Πάει πολύ σε αυτό το θέμα να ακολουθείτε την ίδια τακτική όπως με τα άλλα. Εκεί που μας χρώσταγαν μας παίρνουν και το βόδι. Δεν θα μας το πάρετε» υποστήριξε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι μία ιστορική συνεδρίαση» τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Είναι ένας φόρος τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν και πέθαναν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη δική τους και των πατρίδων τους, απέναντι στις θηριωδίες των φασιστών και των ναζί».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το θέμα πρέπει να αποτελέσει βάση για τη συναδέλφωση και συμφιλίωση όλης της χώρας και να γίνει σταθμός για την επούλωση πληγών.  «Βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο Τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει:

«Σήμερα νομίζω ότι έχουμε κάνει πλέον τις απαραίτητες ενέργειες και έχουμε δημιουργήσει το έδαφος για να επιδιώξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το διάλογο. Ζητώ να συνομολογήσουμε την έγκριση αυτού του πορίσματος και αμέσως μετά σας ανακοινώνω ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

«Όποια και αν είναι η απάντηση, αυτή τη φορά πρέπει να ομονοήσουμε ότι δεν θα αφήσουμε το θέμα στις καλένδες» είπε καταληκτικά ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Όποια και αν είναι η απάντηση, αυτή τη φορά θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός και αν χρειαστεί αξιοποιώντας και τον εθνικό μας νομικό πολιτισμό».

«Έχει κλείσει το θέμα»

Να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων επιχειρεί παρ’ όλα αυτά το Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνηση Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρει πως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά διευθετηθεί οριστικά. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχολίασε καν τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, κάνοντας σαφές πως δεν πρόκειται να αξιολογήσει τις ελληνικές κινήσεις, αφού δεν υπάρχει λόγος.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle παράλληλα, η στάση της Γερμανίας είναι τέτοια, προκειμένου να μην ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» και για αιτήματα άλλων χωρών που βρέθηκαν υπό γερμανική κατοχή.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος και την οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού» υποστήριξε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε:

«Τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτό για μας είναι να κάνουμε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα, ως φίλοι και εταίροι, να έχουν καλές σχέσεις, να αλληλοϋποστηρίζονται προς όφελος και των δύο χωρών». Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα αυτό έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει