Απίστευτη… κέντα με τις λαϊκές αγορές

ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στον «πάγο» μπαίνει το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά που παραμένει στην Παρασκευοπούλου, ενώ στη Νέα Αλικαρνασσό αποφασίστηκε η μεταφορά της στην οδό Αρτεμησίας. Την ίδια ώρα μπλοκάρει η νέα χωροθέτηση  δύο κεντρικών λαϊκών αγορών στα Καμίνια και τη Θερίσου που αναγκαστικά παραμένουν στις σημερινές θέσεις τους. Οι ανατρεπτικές αυτές εξελίξεις δρομολογήθηκαν μετά από σχετική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας, που βάσει του νόμου έχει τον τελικό λόγο στη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος, γεγονός που καταγγέλθηκε χθες έντονα από το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της συνεδρίασης του οποίου  πολλοί άφησαν σαφείς αιχμές για το ρόλο της στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Η ατζέντα της συζήτησης της μετακίνησης των λαϊκών αγορών, που τέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ουσιαστικά καθορίστηκε από τις αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία νωρίτερα καθόρισε ανατρεπτικά το ντόμινο των εξελίξεων. Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή της Περιφέρειας έδωσε το “πράσινο φως” για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στην οδό Αρτεμησίας, όπου καταγράφονται έντονες αντιδράσεις για τη μετακίνησή της. Όμως στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισε να παγώσει τις μετακινήσεις δύο λαϊκών αγορών στη Θερίσου και στα Καμίνια.

Οι εξελίξεις αυτές «μούδιασαν» τη Λότζια, στελέχη της οποίας τόνιζαν με νόημα ότι δεν υπήρχε επαρκής τεκμηρίωση στο να μην προχωρήσουν οι μετακινήσεις των δύο λαϊκών αγορών στα Καμίνια και τη Θέρισσο, για τις οποίες μάλιστα υπάρχει και κοινωνική αποδοχή σε αντίθεση με τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της  Ν. Αλικαρνασσού στην οδό Αρτεμησίας, για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή ουσιαστικά καθόρισε την ατζέντα της συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα, όπου αναγκαστικά η δημοτική Αρχή απέσυρε το θέμα της μετακίνησης των λαϊκών αγορών στα Καμίνια και στη Θέρισο, εξηγώντας ότι μετά την απόρριψη της αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας το όλο θέμα «παγώνει».

Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο χθες κλήθηκε να αποφασίσει δύο μετακινήσεις λαϊκών αγορών όπου η πρώτη αφορούσε το Μασταμπά και συγκεκριμένα τη μεταφορά της από την Παρασκευοπούλου στην Καστρινάκη που επανήλθε καθώς έπρεπε να επαναδιατυπωθεί σωστά η απόφαση του Σώματος σε σχέση με την προηγούμενη απόφασή του. Αντίστοιχα τέθηκε και το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού, το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός με δεικτικό τρόπο αναφέρθηκε στο ρόλο της  Επιτροπής της Περιφέρειας τονίζοντας ότι με ευθύνη της μπήκε φρένο για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού στο Φάρο, ανατρέποντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ομονοούσε και η τοπική κοινωνία, επειδή διαφωνούσαν με την πρόταση αυτή οι έμποροι.

«Ποιος κάνει κουμάντο την πόλη» σχολίασε καυστικά ο κ.Κασαπάκης και τονίζοντας με νόημα “Είναι αυτή αυτοδιοίκηση; Γιατί η Περιφέρεια έχει την ευθύνη για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά το Δήμο Ηρακλείου;”. Ο κ. Ζαμπετάκης υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθούν οι ανάγκες των κατοίκων ενώ τάχθηκε και υπέρ των παραγωγών και όχι των εμπόρων των λαϊκών αγορών. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Καραντινός ρώτησε με νόημα ποιος είναι ο λόγος που η Επιτροπή της Περιφέρειας μπλόκαρε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα σε περιπτώσεις όπου οι πολίτες ομονοούν”; Αντίστοιχα ο κ. Μανδαλάκης από τους «Ενεργούς Πολίτες» καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη και στη σημερινή δημοτική Αρχή επειδή δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν μόνιμους χώρους για να πραγματοποιούνται οι λαϊκές αγορές όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Είπε ότι είναι απαράδεκτο η Επιτροπή της Περιφέρειας να απορρίπτει ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και τόνισε ότι ο Δήμος όφειλε να έχει ορθώσει το πολιτικό ανάστημά του σε αυτό το σκηνικό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Γ. Κεφαλογιαννης ζήτησε κατανόηση τονίζοντας ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε δραστικά πράγματα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα και  χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βρεθούν.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να μη μετακινηθεί η λαϊκή αγορά του Μασταμπά στη οδό Καστρινάκη, ενώ αντίθετα για την Αρτεμησίας το Σώμα, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν έντονα και στη χθεσινή συνεδρίαση, έδωσε το “πράσινο φως” για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στην οδό Αρτεμησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει