ΧΘΕΣ… ΣΗΜΕΡΑ… ΑΥΡΙΟ…

@patris
Εντάξει, ο Αλέξης έκανε… εγκαίνια βιτρίνας. Οι… άλλοι γιατί δεν έκαναν τουλάχιστον… εγκαίνια;
Pavlos

Η δικαίωση του Παυλάκη

Πήγε ο Τσίπρας χθες και εγκαινίασε και το διυλιστήριο του φράγματος Αποσελέμη, είδε το έργο, όλοι ήταν μέσα στην καλή χαρά. Φυσικά αυτά είναι… τελευταία χούγια για κάποιους, διότι μέχρι τώρα… μόνο αρνητικές κριτικές εισέπραττε αυτό το έργο… Αλλά δεν πειράζει, κάποιος από εκεί ψηλά θα χαίρεται που θα τα βλέπει όλα αυτά. Αναφέρομαι στον αείμνηστο Παύλο Παυλάκη που εμπνεύστηκε και σχεδίασε το έργο αυτό θεωρώντας πριν από δεκαετίες ότι θα βοηθούσε την περιοχή ολόκληρη. Και έλεγε να γίνει και μεγαλύτερο. Σε χρονιές γεμάτες θα γέμιζε τριπλάσιες και ίσως παραπάνω ποσότητες… Ποιοι τον θυμήθηκαν χθες; Ελάχιστοι, αλλά τι σημασία έχει; Εκείνος… δικαιώνεται!

Συνεπής ο Γιώργος!

Αειθαλής και πάντα δραστήριος κοινωνικά και πολιτικά ο Γιώργος Γραμματικάκης δίνει ξανά τη μεγάλη μάχη για το Ευρωκοινοβούλιο επιλέγοντας και αυτή τη φορά τον δύσκολο δρόμο. Ο ίδιος συνεπής στις αρχές του, παρά τις αντιθέσεις που είχε σε ορισμένα μείζονα ζητήματα, παρέμεινε στο… Ποτάμι και δεν λάκισε, όπως άλλοι, ενώ οι… σειρήνες δεξιά και αριστερά τον καλούσαν για μία εύκολη εκλογή!

«Καθώς λοιπόν οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία, που θα συναντήσει στην ροή του το Ποτάμι,  δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ετσι, η  απόφασή μου  είναι  να συστρατευθώ και πάλι ως υποψήφιος  και με όλους εκείνους  που κοσμούν ήδη το ευρωπαϊκό του ψηφοδέλτιο» μου έλεγε χθες ο ίδιος.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η απόφαση είναι και μια ευδιάκριτη απάντηση στην έκπτωση των πολιτικών αξιών, που εκφράσθηκε, την τελευταία ιδιαίτερα περίοδο,  με λογής μετακινήσεις και ηχηρές πολιτικές ασυνέπειες. Αποτελεί νομίζω χρέος  όλων μας να επιμείνουμε ότι μια ηθική διάσταση πρέπει να διέπει και την πολιτική ζωή.  Προχωρώ λοιπόν μαζί με το  Ποτάμι ως υποψήφιός του.

Τυχόν επανεκλογή μου θα επιτρέψει τη συνέχιση  μιας ευρωπαϊκής πορείας, που υπήρξε πιστεύω γόνιμη και τώρα θα  συνοδεύεται από  μια πλούσια εμπειρία» ανέφερε.

Το φαινόμενο… Αρναουτάκης

Πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του και χωρίς υψηλούς τόνους ο Αρναουτάκης, που βρέθηκε στα εγκαίνια των δρόμων κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, του έθεσε και πολλά ζητήματα για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων κλπ.

Πάντως ο πρωθυπουργός στάθηκε περισσότερο στο φαινόμενο… Αρναουτάκης!

«Όπου κι αν πήγα, με όποιον κι αν μίλησα, όλοι μου είπαν ότι θα σε ψηφίσουν» είπε ο πρωθυπουργός έκπληκτος και χαμογελαστός απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη κατά την πρωινή τους συνάντηση στον δρόμο Ηρακλείου – Μεσσαράς παρόντων του υπουργού, των βουλευτών,του Καζάση, του αναδόχου κ. Συνατσάκη κ.ά.

Και συνέχισε με νόημα: «Τι να πω, είσαι παράξενο φαινόμενο, Σταύρο»!

Αλέξης στη Γραμμική Β’

Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον πρωθυπουργό στις Αρχάνες, όπου συνάντησε τον πρόεδρο του Μη Κυβερνητικού Σωματείου «Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές», δρ. Μηνά Τσικριτσή. Ο κ. Τσικριτσής, ο οποίος κατάγεται από τις Αρχάνες, έδωσε μία κάρτα με το όνομα «Αλέξης Τσίπρας» σε Γραμμική Β’ γραφή.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε ότι θα υιοθετήσει τη γραφή και στις κάρτες του!Ο κ. Τσικριτσής υπογράμμισε πως η Γραμμική Β’ είναι η πρώτη γραφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και, φυσικά, είναι ελληνική. Συνδέεται άμεσα με το όνομα της Ευρώπης  και την αρπαγή της, από την οποία ξεκινά η Ιστορία της ηπείρου μας. Πρότεινε, μάλιστα, στον πρωθυπουργό, η γραφή να υιοθετηθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Και η… μέλισσα

Ο κ. Τσικριτσής πρόσφερε ακόμα στον πρωθυπουργό τα βιβλία με θέμα «Μέλισσα και Δίας, μια αρχαιοαστρονομική ερμηνεία» καθώς και το πρόσφατο «Κρητομυκηναϊκή Ιατρική». Του δώρισε, τέλος, μία μπλούζα με τη μέλισσα των Μαλίων, ένα σύμβολο κατατεθέν της μινωικής Κρήτης.

Η ανακοίνωση και ο… μύλος

«Μύλος»  έγινε με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τέσσερις αστυνομικές συνδικαλιστικές ενώσεις της Κρήτης για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αναίτιων επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος. Η αναφορά των τεσσάρων ενώσεων στο περιστατικό των πυροβολισμών του Ασημίου (η «Π» αναφέρθηκε εκτενώς στο συμβάν) προκάλεσε σύγχυση, καθώς επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «περιπολικό του Α.Τ. Αστερουσίων δέχθηκε πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα». Μία αναφορά που εξέπληξε τους έχοντες την ευθύνη της προανάκρισης, οι οποίοι επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή είναι ότι τις σφαίρες δέχθηκε το αυτοκίνητο ιδιώτη, ενώ το περιπολικό που ήταν σταθμευμένο παραδίπλα δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά.

Η ισόρροπη ανάπτυξη

Τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχει μπροστά του το Ηράκλειο αναδεικνύει στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Νίκος Μπουνάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Βασίλη Λαμπρινού. «Το “πάντρεμα” του αστικού ιστού της πόλης με τις γειτονιές της και την ενδοχώρα του είναι ζωτική ανάγκη, παράγει υπεραξία για την τοπική κοινωνία» υποστηρίζει με έμφαση. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών της υπαίθρου που υπάγονται διοικητικά στον Δήμο Ηρακλείου. Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει ο γνωστός επιχειρηματίας, «χρειάζεται συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης». Μάλιστα, υπογραμμίζει πως «η δημαρχία Λαμπρινού, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της  έδειξε ότι δεν ακολουθεί πολιτική δύο ταχυτήτων, όπως έπραξε η προηγούμενη δημοτική Αρχή του Γιάννη Κουράκη».   Και προσθέτει: «Τα τελευταία πέντε χρόνια καλύφθηκε το κενό στον αναπτυξιακό σχεδιασμό», τονίζοντας πως «ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να έχει αυτές τις περιοχές ως αναπτυξιακό “μοχλό” και όχι ως “βαρίδι” όπως συνέβαινε έως το 2014. Το αναπτυξιακό έλλειμμα που χαρακτήριζε την περίοδο του πρώην δημάρχου Κουράκη επέτεινε την απόκλιση κέντρου και περιφέρεια. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε κανένα αναπτυξιακό πλάνο όταν έγιναν οι συνενώσεις στο πλαίσιο του Καλλικράτη».  Τώρα, προσθέτει ο κ. Μπουνάκης,  «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ζωτική ανάγκη το Ηράκλειο να κινείται με ενιαία ταχύτητα και πρωτίστως να ακολουθεί αναπτυξιακή στρατηγική βάθους και μακράς πνοής».

Στο “Φουγάρο” ο Βαγγέλης

Ο Βαγγέλης επιστρέφει στη γενέτειρα! Για τα διλήμματα των ευρωεκλογών και την επόμενη μέρα της Ευρώπης θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ., αύριο Σάββατο 4 Μαΐου στο Ηράκλειο. Η ομιλία του θα γίνει στο συγκρότημα “Αθηνά”, στο “Φουγάρο”, στις 7 το απόγευμα.

Οι διαφορές στις δημοσκοπήσεις

Στις 6,5% βρίσκει τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το (φιλοκυβερνητικό) Tvxs.gr. Η ΝΔ συγκεντρώνει 27,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%.

Στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες. Στους υπόλοιπους νομούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr, η διαφορά είναι «μόλις» στις 4,2 μονάδες.

Τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή.

Πήγε πρώτος στο Πρωτοδικείο

Πρώτος από όλους τους υποψηφίους στην Κρήτη ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου και εκ νέου διεκδικητής, Γιάννης Ταταράκης, έφτασε χθες στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και κατέθεσε τον συνδυασμό του «Κοινή Πορεία στο Μέλλον».

Ο κ. Ταταράκης ήταν άλλωστε και ο πρώτος υποψήφιος που είχε ανακοινώσει πριν καν τελειώσει το 2018 το σύνολο των υποψηφίων δημοτικών του συμβούλων και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και για το γεγονός ότι στον συνδυασμό του «συγκεντρώνεται» η στήριξη των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων, όπως της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ταταράκης έχει έναν αντίπαλο συνδυασμό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτόν της Λαϊκής Συσπείρωσης, με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Θανάση Χαριτάκη. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

Η κούρσα

Την Κυριακή το βράδυ θα κριθεί πόσοι τελικά θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Ηράκλειο. Έχουν μείνει… 9 στην κούρσα, κατά δήλωσή τους. Τα στοιχήματά τους κατέβαζαν χθες το βράδυ στους… 8. Λέτε;

Απουσία (Ι)

Πολύ κοντά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν ο Σπύρος Δανέλλης που είναι πλέον σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ! Αλλά δεν τον είδα να πάει στο… φράγμα Αποσελέμη ή τουλάχιστον… δεν φωτογραφήθηκε! Κρίμα, θα ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξει ότι έκανε κι εκείνος ένα… λάθος στην πολιτική του διαδρομή.

Απουσία (ΙΙ)

…Λέω για απουσίες και δεν είδα επίσης στις φωτογραφίες τον Δημήτρη Κλαράκη, τον συντονιστή της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ που απέφυγε από σεμνότητα να φωτογραφίζεται. Ενώ ήταν συνεχώς δίπλα στον πρωθυπουργό ο Παυλιδάκης, που έχει παραιτηθεί. Ή δεν έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα της παραίτησης στην…Αθήνα ή θα επιβεβαιωθεί ότι ετοιμάζεται για μεγάλα πράγματα ο πρώην.

Και… παρουσία

…Αλλά είχε και μια παρουσία! Ο Χάρης Μαμουλάκης μπαίνει στα βαθιά και ήταν πολύ κοντά στον πρωθυπουργό χθες. Το πήρε αποφαση, έχει περάσει τον Ρουβίκωνα σε μια δύσκολη στιγμή για το κυβερνητικό κόμμα.

Η γειτονιά

Τα κακώς κείμενα της γειτονιάς της, της Αγίας Τριάδας, στηλιτεύει η αναγνώστρια της «Π», φαρμακοποιός κ. Μαρία Αλιφιεράκη. Οι περίοικοι ακούν για ανάπλαση αλλά ποτέ δεν τη βλέπουν, αισθάνονται ανασφαλείς εξαιτίας διαρρήξεων στην περιοχή, ενώ αναγκάζονται να ζουν δίπλα στα απορρίμματα. Όπως υποστηρίζει, το τμήμα καθαριότητας του Δήμου δεν πράττει ό,τι χρειάζεται για να διατηρείται καθαρή η περιοχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει