Το χαρτί της Κρήτης «παίζει» ο Τσίπρας

“ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ”, ΕΙΠΕ, “ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ”

Τουλάχιστον στην Κρήτη βρίσκει αποδοχή και αισθάνεται οικεία. Και εκτός αυτού, έχει να επιδείξει και έργο, ολοκληρώνοντας υποδομές που είχαν «κολλήσει» και προωθώντας νέες που ήταν μόνο στα χαρτιά. Και μπορεί η αντιπολίτευση να έχει διαφορετική άποψη και να αντιδρά σπασμωδικά, αλλά το έργο είναι ορατό. Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζει ένα διαφορετικό περιβάλλον στην Κρήτη, το οποίο αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, που για την ώρα δεν συναντά σε άλλη περιφέρεια της Ελλάδας. Γι’ αυτό και στην περιοδεία του που λαμβάνει προεκλογικά χαρακτηριστικά, δείχνει αισιόδοξος και απόλυτα ικανοποιημένος.

Στη διάρκεια περιοδείας, που πραγματοποίησε χθες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα του νησιού που είχαν «βαλτώσει» επί είκοσι και πλέον χρόνια και προωθήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως οι «οικογένειες» της πολιτικής δεν έχουν προσφέρει διαχρονικά τίποτα περισσότερο από περικοπές και απολύσεις. Ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή ομιλία του στο Χουδέτσι έκανε τόσο στον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, όσο και στον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανόλη Κοκοσάλη (οικοδεσπότη του μεσημεριανού γεύματος στις Αρχάνες και της βραδινής ομιλίας), υποστηρίζοντας πως κάνουν πράξη την «Προοδευτική Συμμαχία» και εκτιμώντας ότι θα κερδίσουν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Το τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τα 16 χιλιόμετρα, τα 10 χρόνια και ο… μαγικός τρόπος του Σπίρτζη

Του Γιάννη Ζωράκη

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την εξέλιξη του δρόμου Ηράκλειο – Μεσσαρά εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο έργο.

Ο πρωθυπουργός επιθεώρησε το νέο τμήμα του δρόμου, ενώ εγκαινίασε και επίσημα το νέο τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του έναντι των υπολοίπων κυβερνήσεων οι οποίες υποστήριζε πως δεν μπορούσαν να προχωρήσουν για χρόνια σημαντικά έργα υποδομής της Κρήτης.

«Προκαλεί απορία πώς ένα έργο 16 χιλιομέτρων είχε βαλτώσει τόσα χρόνια και εμείς με ένα “μαγικό”  τρόπο καταφέραμε να ξεβαλτώσουμε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, που ενημερώθηκε για το έργο από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα έρθει ξανά στην Κρήτη πριν τις ευρωεκλογές, ώστε να δει το έργο ολοκληρωμένο, αν και ζήτησε εξηγήσεις από τον περιφερειάρχη σε σχέση με τις καθυστερήσεις. Ο κ. Αρναουτάκης πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στον τρόπο που λειτουργούν διαχρονικά τα υπουργεία, κάνοντας σαφές ότι εφόσον οι αρμοδιότητες ήταν στην Περιφέρεια, δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, επισήμανε ότι η Κρήτη έχει άμεση ανάγκη από νέα αναπτυξιακά έργα και γι’ αυτό επιβάλλεται να μην υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το τμήμα του δρόμου Ηράκλειο – Μεσσαρά αναμένεται με ανυπομονησία απ’ ολόκληρη την Κρήτη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αυτό με σχετική ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Η περιοδεία μας στην Κρήτη ξεκίνησε με την επιθεώρηση του έργου στο δρόμο Ηρακλείου-Μεσαράς. Ένα σημαντικό έργο υποδομής που ολοκληρώνεται και που περιμένει με ανυπομονησία όλη η Κρήτη και κυρίως οι κάτοικοι της Μεσαράς» έγραψε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στον βόρειο οδικό άξονα κι εγκαινιάζοντας το νέο άξονα μήκους 18 χιλιομέτρων ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ΒΟΑΚ αποτελεί όραμα δεκαετιών, τονίζοντας πως ήδη η Κρήτη έχει πληρώσει στο κακό οδικό δίκτυο της έναν τεράστιο φόρο αίματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τόσο το τμήμα Καστέλλι Κισσάμου – Χερσόνησος όσο και το Χερσόνησος – Νεάπολη βρίσκονται στη φάση δημοπράτησης, το ένα με σύμβαση παραχώρησης και το άλλο με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρχουν διόδια για τους κατοίκους της Κρήτης.

«Είχαμε μάλιστα βάλει ένα στοίχημα ότι θα ξεκινήσει πριν τον Μάιο και ξεκίνησε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός που συνέδεσε την αναγκαιότητα του έργου με τη δημιουργία και του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι.

«Το μεγάλο όραμα είναι να προχωρήσει ο ΒΟΑΚ και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, διότι μετά και από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η Κρήτη αναβαθμίζεται» δήλωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

« Ήδη στο υπάρχον αεροδρόμιο κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 8 εκατομμύρια επιβάτες. Με το νέο αεροδρόμιο που θα είναι πιο σύγχρονο και θα προσγειώνονται μεγαλύτερα αεροσκάφη, οι αφίξεις θα πολλαπλασιαστούν. Άρα η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ σε ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, ένα όραμα δεκαετιών, δρομολογείται σιγά σιγά και πιστεύουμε ότι στην επόμενη πενταετία θα μπορούμε να μιλάμε για ένα έργο πνοής για την Κρήτη, τους Κρητικούς αλλά και τους επισκέπτες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κρήτη είναι ατμομηχανή της τουριστικής μας ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτη Καζάση, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα περίπου εννέα χιλιόμετρα που υπολείπονταν, με τον επιβλέποντα Γιώργο Αγαπάκη να εξηγεί στον πρωθυπουργό ότι ένα από τα προβλήματα που προέκυψαν και καθυστέρησαν τις εργασίες σχετίζονταν με την Αρχαιολογία και τα ευρήματα, που απαιτούσαν επιπλέον διαδικασίες, προκειμένου το έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Από την επίσκεψη Τσίπρα στο Φράγμα Αποσελέμη

ΑΠΟΣΕΛΕΜΗΣ: Εγκαινίασε το φράγμα, υποσχέθηκε και μονιμοποιήσεις του προσωπικού

ο Φράγμα Αποσελέμη επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας του στην ανατολική Κρήτη.

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως τη φετινή περίοδο υπήρξε πολύ νερό, διαπιστώνοντας με τα μάτια του τα ευεργετικά αποτελέσματα που έφεραν, μεταξύ άλλων οι βροχές, σε υδατικά αποθέματα.

Στη διάρκεια ενημέρωσης που είχε ο Πρωθυπουργός, έγινε σαφές ότι «με μία καλή διαχείριση όσες περιοχές τροφοδοτούνται από τον Αποσελέμη δεν θα διψάσουν ποτέ».

Τα στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ανέφεραν επίσης, ότι η ποιότητα του νερού από τον Αποσελέμη είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο υποστήριξαν ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου σύνδεσης του φράγματος με το Οροπέδιο Λασιθίου, μέσω σήραγγας δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει ποτέ ξανά από νερό το φράγμα. Όπως ενημέρωσαν επίσης τον πρωθυπουργό, το έργο αποτελεί καθοριστικής σημασίας για την Κρήτη, αφού με την ολοκλήρωση του δίνει τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους Κρητικούς, αλλά και τους επισκέπτες, καθώς καλύπτει τις ανάγκες μεγάλου μέρους των τουριστικών κλινών του νησιού.

Ο Πρωθυπουργός, εκτός από το ολοκληρωμένο υδραυλικό έργο του φράγματος, έδειξε ενδιαφέρον επίσης στο προσωπικό των εγκαταστάσεων για το οποίο ενημερώθηκε ότι εργάζεται με ετήσιες συμβάσεις στο διυλιστήριο. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ότι ανεβαίνοντας στην Αθήνα θα ενημερώσει την αρμόδια Υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προκειμένου να εκδώσει σχετική προκήρυξη για μονιμοποίηση των υπαλλήλων, αφού πρόκειται για μόλις 20 θέσεις εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι ασφαλώς και δέχθηκαν την συγκεκριμένη εξαγγελία με μεγάλη ικανοποίηση και πλέον περιμένουν από τον Πρωθυπουργό να κάνει τη δέσμευση του πράξη.

Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης

Αρναουτάκης “Δώστε μας πόρους και αρμοδιότητες”

Για πολλοστή φορά ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση και τα υπουργεία στην Περιφέρεια.  Το αίτημα του Περιφερειάρχη κατατέθηκε κατά τη διάρκεια επιθεώρησης από τον Αλέξη Τσίπρα του εκτελούμενου οδικού έργου προς Μεσσαρά, με την επισήμανση ότι, εφόσον το κεντρικό κράτος αποφασίσει την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, τα έργα θα μπορούν να εκτελούνται έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις. «Κύριε Πρωθυπουργέ, ένα επιτακτικό, πάγιο αίτημα είναι οι αρμοδιότητες» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης για να προσθέσει: «Αν η Περιφέρεια διαχρονικά είχε αρμοδιότητες, μικρά και μεγάλα έργα θα είχαν προχωρήσει, θα είχαν ολοκληρωθεί. Δεν νοείται να εκτελούνται από τα υπουργεία σε περιφερειακό επίπεδο μικρά έργα και με λίγα χρήματα αντί να έχει την αρμοδιότητα, αλλά και την ευθύνη για αυτά η Περιφέρεια».  Ο Πρωθυπουργός μετά την επιθεώρηση του έργου Ηράκλειο-Μεσαρά, πήγε στο τμήμα του ΒΟΑΚ Γούρνες -Χερσόνησος που έχει δοθεί στην κυκλοφορία και ακολούθως επισκέφθηκε το διυλιστήριο και το φράγμα Αποσελέμη, παρόντων, μεταξύ άλλων, των υπουργών Χρήστου Σπίρτζη, Παύλου Πολάκη, των βουλευτών Βαρδάκη, Ηγουμενίδη, Μιχελογιαννάκη, Δανέλλη, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Κρήτης δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού του αντιπεριφερειάρχη  Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη και του προεδρείου -διοίκησης ΟΑΚ.

Αρκετά ευδιάθετος στην επίσκεψή του ο Αλέξης Τσίπρας

Από το Χουδέτσι με αισιοδοξία και… Προοδευτική Συμμαχία

«Από την Κρήτη η Προοδευτική Συμμαχία γίνεται πράξη». Αυτό τόνισε από το Χουδέτσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο επίσκεψης του και παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτών με καταγωγή από την Κρήτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως από το 1974 κι έπειτα η Κρήτη στηρίζει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλους τους νομούς της και κάνει πράξη το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για ευρύτερες συμμαχίες πάνω από το τραπέζι με στόχο την ευημερία και της ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, όσο και στον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη για τους οποίους και τόνισε πως θα δώσουν το στίγμα αυτής της μεγάλης συμμαχίας επιτυγχάνοντας πολιτικές νίκες από την πρώτη κιόλας Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού, η οποία έγινε από καρδιάς και χωρίς κείμενο, τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε πλήθος κόσμου που του επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στο Χουδέτσι, αλλά και στον υποψήφιο ευρωβουλευτή Ross Daly για τα επιτεύγματα και την συνολικότερη προσφορά του.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άνοδο της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως συνολικά η λαϊκή Δεξιά, στην προσπάθεια της να αναχαιτίσει το κύμα των ψηφοφόρων που στρέφονται προς τα άκρα, στην ουσία υιοθετεί πολιτικές τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πλέον ως μια κυνική επιλογή.

«Ο ευρωπαϊκός νότος μπορεί να γίνει μπροστάρης των δημοκρατικών αγώνων, όπως έχει γίνει ο νότος της Ελλάδας μπροστάρης των μεγάλων αγώνων και των μεγάλων κατακτήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως είναι δύσκολοι και διαρκής, τονίζοντας πως πλέον η χώρα βγαίνει και από την επιτροπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ο δρόμος προς τα εμπρός ήταν ανηφορικός και δύσκολος» σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Είχε συμβιβασμούς και δυσκολίες αλλά βγάλαμε τη χώρα σε ξέφωτο.

Βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο που μας βασάνιζε οχτώ χρόνια. Δεν τελείωσαν τα βάσανά μας, αλλά έχουμε πλέον τη δυνατότητα να λειτουργούμε με αφέντη μας τον λαό.  Η χώρα μας είναι υπερχρεωμένη, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν απέναντι τον λαό και όχι την Τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχουμε τη δύναμη να στηριζόμαστε στα πόδια μας και να κερδίζουμε ακόμα και τις πιο δύσκολες μάχες».

Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές υποστήριξε πως υλοποιούνται με ένα νέο σύστημα – τομή, το οποίο επικεντρώνεται στις δημοκρατικές και γνήσιες συμφωνίες που υλοποιούνται πάνω από το τραπέζι και όχι με υπόγειες διαδρομές.

Έντονη κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αν και δεν κατονόμασε, κατηγόρησε πως κυβερνά τόσα χρόνια τη χώρα μέσω της οικογένειάς του, οδηγώντας διαρκώς την Ελλάδα σε σκληρή λιτότητα και απολύσεις.

Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας τόνισε πως η «προδευτική συμμαχία είστε εσείς» επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ήταν ένα μικρό «κύμα» μέσα στην όλη προσπάθεια που έγινε μεγάλο χάρη στους πολίτες και τον λαό.

Ευδιάθετος στο γεύμα των Αρχανών ο πρωθυπουργός

Θερμή υποδοχή στις Αρχάνες

Στις Αρχάνες βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για μια μικρή μεσημεριανή «ανάπαυλα» από το φορτωμένο πρόγραμμα του, όπου και οι κάτοικοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον οικισμό, προσκεκλημένος του δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων Μανώλη Κοκοσάλη, ο οποίος και παρέθεσε γεύμα στον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με κατοίκους της περιοχής, όσο όμα και με μέλη μιας ομάδας Γάλλων επισκεπτών.

Το γεγονός πως το γεύμα παρατέθηκε στην πλατεία του χωριού, έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό για εκτενείς συζητήσεις αλλά και αλληλεπίδραση με πλήθος κόσμου.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στην περιοδεία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, επίσης οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη. Στο τραπέζι με τον πρωθυπουργό, βρέθηκε και συνομίλησε σε ζεστό και φιλικό κλίμα ο αντιπρόεδρος του ΟΦΗ και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Γιώργος Σαμαράς.

Μικρή γιορτή θύμιζε η χθεσινή επίσκεψη Τσίπρα.

Ρακές, selfies και πολλές ατάκες

Μικρή γιορτή θύμιζε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο χθες, όπου το «κλίμα», αλλά και οι συνθήκες τον ευνόησαν αρκετά να επιτύχει για μία ακόμα φορά στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Από τις ρακές και τις selfies, ως τις δεσμεύσεις για μονιμοποιήσεις προσωπικού στο φράγμα Αποσελέμη, η όλη επίσκεψη του πρωθυπουργού κρίνεται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ευεργετικά για το κόμμα συνολικά, δίνοντας μια απαραίτητη ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει στις επόμενες εκλογές, εκτός από τις εντυπώσεις και την ουσία στην Κρήτη. Και μπορεί μια κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Ηράκλειο, που θα είχε χαρακτήρα στήριξης στη Λιάνα Σταρίδα να μην υλοποιήθηκε, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος, ωστόσο η διαχείριση της συγκεκριμένης «κρίσης» υλοποιήθηκε με τρόπο ώστε να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες.

Στη διάρκεια της περιοδείας του ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Σταύρου Αρναουτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «φαινόμενο» και υπονοώντας πως η νίκη του νυν περιφερειάρχη αναμένεται σαρωτική στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Με όποιον κι αν μίλησα, όλοι μου είπαν ότι θα σε ψηφίσουν. Τι να πω; Είσαι παράξενο φαινόμενο, Σταύρο» δήλωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά. Σε όλες τις συναντήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, ενώ υπήρξαν και αρκετά παιδιά και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που θέλησαν να βγάλουν φωτογραφίες μαζί του.

Ειδικότερα στις Αρχάνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον διεθνή ποδοσφαιριστή και παράγοντα της ομάδας του ΟΦΗ Γιώργο Σαμαρά. Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου, με τον οποίο μίλησαν για το φράγμα, αλλά και για το μεγάλο έργο αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης του Δήμου.

Αρκετά ζεστό ήταν το κλίμα και το βράδυ στο Χουδέτσι, όπου όλοι ήθελαν να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό, να βγάλουν φωτογραφίες, αλλά και να ακούσουν τις θέσεις του. Στο Χουδέτσι μάλιστα, τον πρωθυπουργό περίμεναν και δύο άνδρες που μένουν μόνιμα στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και έλκουν την καταγωγή τους από τον τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού.

Έντονες οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις από βουλευτές και αντιπολίτευση

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από το Κίνημα Αλλαγής αναφορικά με την περιοδεία και τα εγκαίνια των έργων που πραγματοποίησε χθες στην Κρήτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «εγκαίνια βιτρίνας» μετά τα «εγκαίνια μουσαμάδων» στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου από την πλευρά του μιλά για τον απόλυτο παραλογισμό εγκαινίων του φράγματος Αποσελέμη, το οποίο λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ και η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως ήρθε στην Κρήτη μόνο για να πει «ευχολόγια» και πολλά «θα» ως πολιτικός παλαιάς κοπής που τάζει τα πάντα στους πάντες.

«Έπειτα από πολυήμερες διακοπές και συνεχείς συσκέψεις με τον κ. Πολάκη, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε την ιδιότητα του βουλευτή Ηρακλείου και μεταβαίνει στον νομό για να κόψει κορδέλες, στο πλαίσιο μίας ακόμα «περιοδείας βιτρίνας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης για να προσθέσει ότι τα έργα που εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν φέρουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού».

Αναφερόμενος στον δρόμο Ηρακλείου Μεσσαρά, ο κ. Αυγενάκης τονίζει ότι «οι κύριοι Τσίπρας και Σπίρτζης ξεχνούν να πουν ότι, ενώ το έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ διετίας, «θα» είναι έτοιμο στο σύνολό του περί τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ εξαιτίας των βεβιασμένων κινήσεων για την ολοκλήρωσή του θα βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση για θέματα ασφάλειας, και χωρίς να έχουν ξεκινήσει καν βασικά παράπλευρα έργα». Σε σχέση με τον δρόμο Γούρνες – Χερσόνησος, ο κ. Αυγενάκης εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός «παραλείπει να πει πως είναι ακόμα ένα έργο που ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας το Φθινόπωρο του 2012 και το οποίο επίσης εγκαινιάζεται ημιτελές, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί βασικά τμήματά του όπως συνδέσεις και κόμβοι».

Ο κ. Αυγενάκης τόνίζει πως εσκεμμένα ο κ. Τσίπρας αποκρύπτει πολλά, ενώ η αλήθεια είναι  «ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε έργα υποδομών στην Κρήτη, τα οποία και πρέπει, χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς, αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις, να δρομολογηθούν από μία υπεύθυνη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου υποστηρίζει ότι ήταν γνωστό ότι τα έργα που εγκαινιάζει ο κ. Τσίπρας είναι έργα τα οποία έχουν κατασκευαστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, ωστόσο το νέο που ήρθε να φέρει ο πρωθυπουργός, ήταν «να εγκαινιάζει το φράγμα Αποσελέμη που έχει λειτουργήσει πριν από κάμποσα χρόνια έχοντας μαζί του ορισμένους από αυτούς που ήταν αντίθετοι στο έργο, όπως ο κ. Δανέλλης, αλλά και πολλά από τα στελέχη του που πέρυσι μιλούσαν για φαραωνικό- άχρηστο έργο και πεταμένα λεφτά, όπως ο κ. Βαρδάκης.

«Το επιχείρημα ότι εγκαινιάζουν το φράγμα τώρα, που είναι γεμάτο από τις βροχοπτώσεις που έπεσαν κατόπιν ενεργειών τους, είναι μάλλον αυτοτρολάρισμα» τονίζει ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βαγγέλης Καρκανάκης από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτονόητες αναγκαιότητες έργων και ειδικότερα για τον Βόρειο Οδικό Άξονα, για τον οποίο δεν έχει γίνει τίποτα.

«Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 είχε πει πως στόχος τη κυβέρνησης ήταν μέχρι τις αρχές του 2018 να έχει τελειώσει η διαγωνιστική διαδικασία, και μέσα στο 2018 να ξεκινήσει το έργο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ όπου και προστίθεται:

«Τι έγινε μέχρι σήμερα: καμία διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ενώ και τον Σεπτέμβριο του 2017, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι εντός του Οκτωβρίου του 2017 «θα» ξεκινούσε η δημοπράτηση για τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ΒΟΑΚ από το Καστέλι Κισσάμου ως τη Σητεία. Η πραγματικότητα: Ουδέποτε προκηρύχθηκε η δημοπράτηση της μελέτης».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει